Verrast en verleid door een fraai omslag. Het klikte meteen met Vissen voor de keizer van de Franse schrijver Didier Decoin (1945). Opnieuw de bevestiging dat de het uiterlijk van een boek in eerste instantie belangrijk is en onbewust doorslaggevend voor je keus. Je pakt een boek op, legt het terug, vervolgt je route langs een tafel vol boeken en verlaat de winkel uiteindelijk met dat boek met die bijzondere omslag.

Natuurlijk heb je de flaptekst en zelfs een ook een paar bladzijden gelezen. Dekt de vlag de lading? Ik ben een nieuwsgierige lezer, altijd vol verwachting op zoek. Naar wat? Een roman, die boeit, verrast, uitdaagt, prikkelt, ontroert, leert, kortom iets ongrijpbaars aan het leven toevoegt.

Vissen voor de keizer is een poëtische avonturenroman met schitterende beschrijvingen van het middeleeuwse Japan. Vol prachtige filosofische beschouwingen. Decoin heeft zich verdiept in die onbekende periode, waardoor zijn verhaal vol pakkende details staat en geloofwaardig is. In dat decor speelt zich een aangrijpende (liefdes-) geschiedenis af.

In Shimae een eenvoudig dorpje aan de oevers van de rivier de Kusagawa woont de visser Katsuro. Hij is een meester in het vangen van de allermooiste karpers. Eenmaal per jaar reist hij met een partij af naar de keizerlijke hoofdstad, waar zijn vissen de keizerlijke vijvers opsieren. Katsuro vertelt alle bijzonderheden over zijn tochten aan zijn veel jongere, timide echtgenote Miyuki. Hun eenvoudige leven staat in het teken van de karpers. Ze houden zielsveel van elkaar en beleven dat intens. Heftige, zinnelijke seks. Prachtig beschreven, nooit ordinair.

Als Katsuro in de rivier verdrinkt – hij kan niet zwemmen – besluit Miyuki om in zijn plaats de lange en gevaarlijke reis te maken. De vissen worden vervoerd in speciale korven, die zij bevestigt aan een bamboe draagstok die op haar schouders rust. Katsuro kon het gewicht van twintig karpers aan. De frêle vissersvrouw moet zich beperken tot slechts acht. Daarom kiest zij de mooiste uit.

“Zij koos eerst de vissen waarvan de schubben gelijkmatig en harmonieus over het lijf waren verdeeld, waarvan de neus, zonder lang te zijn, niet te kort en niet te stomp was, waarvan de vinnen symmetrisch waren en de kleur van kop tot staart volmaakt homogeen was. Op grond van die eerste schifting koos ze twee zwarte karpers…

Ze trekt over bergen en dalen, langs gebieden waar de grond trilt van aardbevingen. Ontmoet kleurrijke figuren die haar van haar pad dreigen te brengen. Overal is gevaar, de zorg voor de karpers neemt toe en druk van de draagstok veroorzaakt een diepe sleuf in haar smalle schouders. Miyuki is vindingrijk en de herinneringen aan haar liefdevolle echtgenoot inspireren haar om vol te houden. Bovendien herinnert zij zich wat Katsuro over zijn reizen vertelde. Ze herkent de herbergen onderweg en bijzonderheden van de route. Nog even en de hoofdstad is bereikt. De winter valt in.

“Het bleef de hele dag sneeuwen. De vlokken hoopten zich op op de luifels, en vervolgens doordat de muren en de daken van de huizen waar men vuurpotten had aangestoken een vage warmte uitstraalden, werd de onderste sneeuwlaag zacht en begon te smelten. (…) Terug in de kyözö dwong Miyuki zichzelf om in de buurt van de korven te blijven, waarin de karpers zich stilhielden alsof ze verdoofd waren. Alleen korte rillingen van hun vinnen gaven aan dat ze nog leefden.”

Dit is de eerste roman van Decoin die in het Nederlands werd vertaald, hoewel hij al twintig titels heeft gepubliceerd. Populair en veel onderscheiden in Frankrijk. L’Express: “Een prachtig geconstrueerde roman: sierlijkheid in overvloed, een festival van smaken en geuren, sensuele macht, het verhaal is poëtisch, episch en komt veel dichterbij dan veel hedendaagse verhalen.”Ooit genoten van De tuin van de samoerai en Het parfum? Lees dan ook Vissen voor de keizer.


Vissen

Vissen voor de keizer – Didier Decoin. Meulenhoff, gebonden 320 blz. € 19,99

Te koop bij Nauta Boek en online www.nautaboek.nl


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur