In veel sporten is het eenvoudig om vast te stellen wie de beste is. De snelste wint en wie de meeste doelpunten maakt, heeft gewonnen. Dat geldt niet voor literatuur. Hoewel… Het boek met de meeste stemmen wint de publieksprijs en een titel met de hoogste verkoopcijfers staat nummer een in de bestsellerlijsten. Is dat dan ook het beste boek, de beste schrijver? Over smaak valt te twisten. We doen niet anders.

Martin Michiel Driessen is sinds Rivieren een van mijn favoriete auteurs. De beste? NRC Handelsblad kwalificeerde hem met: “Driessen schrijft beter dan goed.” Rob Schouten besprak lovend in Trouw van afgelopen weekend Driessens’ nieuwste boek De Pelikaan. Een recensie, waarmee ik het helemaal eens ben. Jammer vind ik dat hij vrijwel het hele verhaal prijsgeeft

.De twee hoofdpersonen in deze prachtige roman zijn waarachtig en levensecht. Hun geschiedenis speelt zich af in het communistische Joegoslavië in een fictief, slaperig stadje aan de Adriatische kust. Oorlogsveteraan Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument op de heuvel. Zijn huwelijk is verschrikkelijk. Hij vindt zijn geluk en grote liefde bij zijn minnares Jana in Zagreb.

“Ze was een nog jonge vrouw die volgens haar contactadvertentie een ‘zorgzame, charmante heer’ zocht, leeftijd van geen belang, mits gecultiveerd. Josip had vervolgens voor het eerst in jaren seks gehad, en daarom nam hij voortaan elke zes weken de bus naar Zagreb.”

Zijn jongere tegenspeler is de postbode Andrej, die foto’s weet te maken van een amoureuze ontmoeting tussen Josip en Jana. Met die beelden chanteert hij Josip, die na verloop van tijd steeds meer in de problemen raakt. Hij kan nog nauwelijks aan de eisen van de chanteur voldoen. Door een onverwachte gebeurtenis raken de twee mannen bevriend en lijkt een ontknoping onafwendbaar. De naderende Balkanoorlog overschaduwt hun wereldje, dat ten onder dreigt te gaan. Het alledaagse leven verandert voorgoed.

“De foto’s gingen vergezeld van een brief waarin drieduizend dinar werd geëist, met instructies. De brief was een woeste collage van geplakte woorden en letters, die, zoals Josip direct zag, hoofdzakelijk uit Paris Match, de Bunte, en de lokale krant waren geknipt.”

Driessen is volgens sommigen een schrijver van “on-Nederlandse allure”, vergelijkbaar met de klassieke Russen. Dat kan ik niet beoordelen. Voor mij is het een van de allerbeste boeken van 2017 en mijn leesstip voor Sint-Nicolaas!

Driessen
De pelikaan – Martin Michiel Driessen. Van Oorschot, gebonden 199 blz. € 17,99


T
ot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit van Christiaan Snouck Hurgronje had gehoord. Hij was een Nederlandse wetenschapper, spion en avonturier. Geboren in 1857 en overleden in 1936. Philip Dröge, journalist en schrijver van de bestsellers De schaduw van Tambora en Moresnet beschrijft in Pelgrim leven en reizen van deze unieke persoon, die typerend is voor de tijdgeest aan het eind van de negentiende eeuw.

Christiaan is de zoon van een predikant. Hij bestudeert o.a. Arabische talen en de Koran. In 1885 arriveert hij met een kleine expeditie in Mekka, de heilige stad waar westerlingen niet welkom zijn. Vermomd in een djellaba gaat Christiaan onder in de massa, hij is een van de duizenden pelgrims geworden. Daarvoor heeft hij zich zelfs laten besnijden, een gebeurtenis die door de auteur realistisch is beschreven…Bovendien heeft hij zich “bekeerd” tot de Islam. De wetenschapper wordt een dubbelspion.

“De gedrevenheid van Christiaan is legendarisch, bijna maniakaal. Het is een eerzucht die alles te maken heeft met zijn bijzondere afkomst. Het zaadje voor de reis naar Mekka is al jaren eerder geplant. Opmerkelijk genoeg in een streng christelijke omgeving, Zeeland.”

Het grootse deel van zijn leven speelt zich af in Nederlands – Indië, met name op Sumatra en ook daar steekt hij zijn nieuwsgierige neus in politieke en culturele wespennesten, die hem bijna fataal worden. Pelgrim is een boeiende biografie, spannend, informatief en leest als een “jongensboek”. Een aanrader.

Droge
Pelgrim – Philip Dröge. Spectrum, gebonden 355 blz. € 19,99  
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur