De tv staat uit. Geen muziek. Voor mij op tafel ligt een opengeslagen boek van ruim achthonderd pagina’s. Buiten schemert het. Af en toe klettert een korte, heftige regenbui tegen de ramen. Dan is het weer stil. De sfeer past helemaal bij het boek dat mij onontkoombaar in zijn greep heeft. Eigenlijk zou ik iets totaal anders gaan lezen, maar dit moest absoluut eerst….

Ik had veel zin in De heilige Rita, het nieuwe boek van Tommy Wieringa. Bovendien lag er een leesexemplaar klaar van De erfgenamen een historische thriller, het vervolg op De kathedraal van de zee, het internationale succes van de Spaans/Catalaanse auteur Ildefonso Falcones. Destijds had ik volop genoten van dit schitterende verhaal, dat zich afspeelt in Barcelona.Toch maakte ik een andere keus voor deze column, voornamelijk omdat ik een belofte had gedaan.

Samen met dochter Marrit bezocht ik De dag van de Texelse Archeologie. De etalage van Nauta Boek was helemaal gewijd aan De schatten van het Schervenwrak door Carl van Dijk, een fraai verzorgde uitgave over het “historisch en archeologisch onderzoek van een 19de-eeuwse driemaster in de Waddenzee bij Texel”. De belangstelling voor deze historische dag in het dorpshuis van De Waal was overweldigend. De gedrevenheid van de deelnemers werkte aanstekelijk

De leden van Duikclub Texel waren meer dan enthousiast. Wat een geestdrift en plezier voor hun bijzondere hobby. Schrijver Carl van Dijk zei dat hij hun verhaal “als een jongensboek had opgeschreven”. Ik liet mij meeslepen en beloofde dat ik erover zou schrijven. Scherven brengen geluk!

Tussen de bakstenen en het hout in de slijpgeul lagen duizenden scherven van aardewerk, glas en porselein. De ontdekkers borgen vele artefacten voor onderzoek. Uit de scherven werden, potten, kruiken en borden gepuzzeld. Op enkele scherven stond het jaartal 1822 vermeld. Het schip moest dus na die tijd zijn vergaan."

Schatten
De schatten van Het Schervenwrak – Carl van Dijk. Paperback, 136 blz. € 19,95


Spelen met scherven en schuiven met verhalen die uiteindelijk als een puzzel samenvallen. Dat blijkt de verbinding met Het labyrint der geesten het vierde en afsluitende deel van Het Kerkhof der Vergeten Boeken door de Catalaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón. Het eerste deel De schaduw van de wind was meteen bij verschijnen wereldwijd een literaire sensatie. Bloemrijke taal, dreigende sfeer, raadsels, literatuur, politieke spanningen en samenzweringen in Barcelona tijdens de eerste helft van de vorige eeuw. Een van de belangrijkste personages is Daniel Sempere, de zoon van een gedreven boekhandelaar. Hun winkel is gevestigd in het hart van de oude stad.

Alle plaatsen, straten en huizen in het verhaal bestaan echt. Ik heb er rondgelopen op zoek naar Het Kerkhof van de Vergeten Boeken en besloot ter plekke dat het in de buurt van het Picasso- museum moest zijn. Maar waar was de ingang? Wordt dat onthult in deel vier? Ik begon met enig schuldgevoel, want ik zou toch…Na het lezen van de eerste regels besefte ik dat ik dit boek pas kon wegleggen als ik het uit had. Zafón beheerste de afgelopen dagen.

Hij verrast de lezer met een nieuw personage. Je kunt de vier boeken los van elkaar lezen. In het laatste verhaal valt alles samen als een puzzel, als een schaal waarvan de scherven aan elkaar zijn gevoegd. Zafón lijmt naadloos en met superieure logica. Alles klopt. De cirkel is gesloten. Mijn leesplezier bracht me terug naar mijn kinderjaren toen ik kon verdwijnen in een boek en onbereikbaar was voor mijn omgeving. Verslavend!

Koud. Een kou die in de huid bijt, in het vlees snijdt en de botten doorboort. Een vochtige kou die de spieren foltert en de ingewanden kwelt. Koud. In dit eerste moment van bewustzijn is dat het enige waaraan hij kan denken.”

Zafon
Het labyrint der geesten – Carlos Ruiz Zafón. Signatuur, gebonden. 845 blz. € 29,99 

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur