Voor een bijzonder vakantieweekje in Mirtos op Kreta had ik maar twee boeken meegenomen. Van lezen zou toch niet veel komen met een feest in het vooruitzicht en twee excursies op het programma. Bovendien was het prachtig nazomerweer (vijfentwintig graden!) en het zeewater voelde als een behaaglijk bad. Aan het eind van de dag zat ik op mijn balkonnetje met een boek en uitzicht op de bergen in de ondergaande zon.

 Acteur Tom Hanks debuteerde met Een stel verhalen, een dikke paperback van 423 bladzijden. Hij sluit aan in de rij van beroemdheden die “zo nodig een boek moeten schrijven”. Hanks kan schrijven en heeft wat te vertellen. Het eerste verhaal Drie uitputtende weken over een hyperactieve vrouw en een lijdzaam volgende man is meteen raak. Het boek omvat zeventien verhalen, die je niet allemaal achter elkaar moet lezen. Geniet ervan als aangename tussendoortjes.

“‘Jep. We gaan ons brevet halen, ’zei ze, ‘En je hebt sportkleding nodig. Sportschoenen en een joggingbroek. Van de Foot Locker in Arden Mall. Daarna kun je me op kantoor afhalen om te gaan lunchen. Neem de bolderkar en de vlag mee voor MDash, dan gaan we die inpakken.’ ’Oké, zei ik.”

                                                                                                              

Het is mij al vaker overkomen: ik verblijf in een subtropisch klimaat en lees een boek dat zich afspeelt in een ijskoud, arctisch gebied. Het betreft nu “de literaire sensatie uit Frankrijk!” Open zee door Catherine Poulain. Het gaat over een jonge Française Lili, klein, mager maar met een ijzeren wil. Zij vertrekt naar Alaska met twee voornemens: aanmonsteren op een vissersboot en uiteindelijk doorreizen naar het uiterste puntje van het vaste land, Point Barrow.

Zij bemachtigt een plek in een groep ruige, ruwe en vloekende vissers. Ze heeft geen enkele ervaring en met haar kleine postuur en fluisterstem lijkt zij totaal ongeschikt voor het zware leven aan boord. Er wordt in die koude wateren vooral gevist op koolvis, heilbot en krab. Op de longliner de Rebel, waarmee Lili voor de eerste keer uitvaart, vangt men kabeljauw. Ze zal bewijzen dat zij minstens zo goed als al die mannen, liefst nog beter.

Het kan niet anders of de schijfster heeft dit zelf meegemaakt en het zware vissersleven aan den lijve ondervonden. Woord voor woord wordt de lezer meegesleurd in een onbekende wereld, bevolkt door eenzame zielen, die dag in dag uit worden geconfronteerd met de overweldigende natuur.

Er bestaan geen dagen nachten meer, alleen maar uren die zich aaneenrijgen, de donker wordende hemel, het duister dat zich over de oceaan uitspreidt, de lampen op het dek die aan moeten. Slapen. Eten, soms. Ontbijt om vier uur ’s middags, middagmaal om elf uur ’s avonds. Ik schrok alles naar binnen. Worstjes die druipen van het vet, mierzoete rode bonen, plakrijst. Ik heb het gevoel dat elke hap levensreddend is.”

Ze staat haar mannetje en verovert letterlijk haar plek aan boord. De mannen krijgen respect voor haar, ze doet niet voor hen onder. Aan de wal gaat ze mee naar louche kroegen, propt zich vol met popcorn en drinkt als hun gelijke. Lili sluit voorzichtig vriendschap met een enkeling, waaruit – hoewel je het helemaal niet verwacht – een   heftige romance ontstaat. De eerste helft van Open zee gaat vooral over de visserij. Het tweede gedeelte, met als ondertitel De grote zeeman draait om haar relatie met Jude. Het deed mij denken aan Zout op mijn huid.

We liepen elkaar tegen het lijf. Jude. De grote zeeman. Weer was hij zijn mooie woestheid van de visserman kwijt, zijn schouders waren gebogen. Hij liep met onzekere tred, alsof hij op onbekend terrein was, twijfelend over zijn stap en richting, zijn gezicht was helemaal rood en zijn blik aarzelend. De leeuw der zee was weer een logge beer geworden.”

Aanrader!

Poulin

Open zee – Catherine Poulain. Cossee, paperback 352 blz. € 22,99


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur