Het was me het cultureel weekendje wel afgelopen Pinkster. Kleinkunstvoor-stelling rond Willem Wilmink in Klif 12, kunstmanifestatie Klifhanger 2011, de weekendedities van kranten en opiniebladen met belangrijke recensies en interviews, uitlevering van veel nieuwe titels bij Nauta Boek, de herdenking en de onthulling van de plaquette bij de gedenksteen in de PH-polder en tenslotte het uitlezen en verwerken van Bonita Avenue.

De officieuze opening van Klifhanger2011 werd verzorgd door Nota Bene uit Almere. Een bijzonder programma geheel gevuld met gedichten van Willem Wilmink, die door het gezelschap op muziek zijn gezet, maar ook bekende liedjes zoals De oude school. De goed gevulde zaal genoot van het hoge muzikale niveau en de aangrijpende voordracht van de lang niet altijd simpele teksten. Een uitdaging om thuis op je gemak en in alle rust die prachtige gedichten nog eens opnieuw te lezen.

Benjamin Herman, één van mijn favoriete saxofonisten komt uitgebreid aan het woord in het Volkskrantmagazine. Hij is een bezeten muzikant die zich in geen enkel hokje laat duwen en Louis Armstrong (!) als zijn grote voorbeeld ziet vanwege diens onuitputtelijke speelplezier. In de boekenbijlage een boeiende reportage over de wordingsgeschiedenis van het nieuwste boek van A.F.Th. van der Heijden, de requiem-roman Tonio, over zijn overleden zoon (De Bezige Bij, gebonden € 29,50, paperback € 23,50). Hierover de volgende keer meer.

Het aantal nieuwe titels is natuurlijk veel te groot om hier te behandelen, maar de activiteit in PH-polder heeft wel degelijk verbinding met Daan leest. De  Duitser, Andreas Wachtel doet al jaren uitgebreide studie naar oorlogs-bewegingen in het Texelse luchtruim in de Tweede Wereldoorlog. Hij beschikt over een uitgebreid archief en regelmatig ontvang ik emails met verrassende documenten. O.a. over de bemanning die is neergestort in “ons“ weiland in de Prins Hendrikpolder op 13 juni 1943. Een deel van zijn omvangrijke materiaal is verwerkt in een Engelstalig boek Dambuster Crash Sites, in samenwerking met Chris Ward (Pen & Sward Avation ca. € 18,-).

De 543 pagina’s van Bonita Avenue (De Bezige Bij paperback € 19,95) hielden mij tot het laatste woord onontkoombaar in hun greep. De foto van de auteur, Peter Buwalda weerspiegelt de stijl van het boek: schijnbaar slordig, arrogant, wreed, indringend en vooral intelligent. De personages zijn scherp neergezet. Met name de hoofdpersoon Siem Sigerius wordt steeds vertrouwder en herkenbaar. Al snel heb je door dat de familiegeschiedenis, die deels speelt in het decor van de vuurwerkramp in Enschede, rampzalig moet eindigen. Maar hoe en waarom? Hogere wiskunde, judo, universiteit, ministerschap, seks, porno en onmenselijk wreedheid zijn totaal verschillende ingrediënten die toch samenvallen. Het zijn alle elementen voor een thriller, maar het is veel meer dan dat, een keiharde en zelfs ontroerende schets van het “moderne”leven. Buwalda debuteert met dit vuistdikke boek, maar is geen nieuwkomer. Hij was redacteur, journalist en oprichter van een literair tijdschrift. Een verfilming is reeds gepland. Een boek waar je niet omheen kunt!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur