Op 3 oktober verscheen de nieuwe thriller van Dan Brown, Oorsprong. Voor alle boekhandels in Nederland gold een embargo. Op straffe van grote boetes (nog net geen stokslagen) was men verplicht het boek niet eerder te presenteren of stiekem te verkopen. Dat maakt het allemaal extra spannend en is er meteen sprake van een hype. Publiciteit, veel aandacht in de media en al heel snel daarna de eerste recensies. Ik kreeg er zin an!

Nog voor dat ik halverwege was, plaatste ik een berichtje op Facebook: “Ik kan niet stoppen!” Alle bekende ingrediënten zijn weer aanwezig. De vaste hoofdpersoon Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek. En daarnaast natuurlijk een mooie vrouw die moeiteloos in het verhaal wordt geschoven als zijn sexy en zeer intelligente assistente. Brown opent met een verantwoording.

“Feit: Alle kunst, architectuur, plaatsen, wetenschap en religieuze organisaties in dit boek bestaan echt.”

Naast de geraffineerd opgebouwde spanning schuilt hierin de aantrekkingskracht van zijn boeken. De lezer herkent de bijzondere plaatsen, de schilderijen, gebouwen enz. Dat vergroot het waarheidsgehalte. Een belangrijk deel van het verhaal speelt in Barcelona. De beroemde bouwwerken van Gaudi worden tot in detail beschreven. Toeval is natuurlijk dat deze prachtige stad nu voortdurend in het nieuws is.

Oorsprong confronteert ons met de vragen die de mensheid al eeuwen bezighouden: waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Robert Langdon is uitgenodigd om aanwezig te zijn in het hypermoderne Guggenheim-museum in Balbao. Zijn vriend en voormalig leerling Edmond Kirsch, vermaard futuroloog èn miljardair zal een onthulling doen die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De presentatie is strak georganiseerd en niets wordt aan het toeval overgelaten. Toch gaat het mis.

“Als in een droom rende Langdon naar de camera en draaide hem naar boven, zodat de lens niet meer op Edmond was gericht. Toen keek hij door de wirwar van vluchtende gasten naar het podium en zijn gevallen vriend, in de stellige zekerheid dat Edmond dood was. Mijn god… Ik probeerde je nog te waarschuwen, Edmond, maar Winstons bericht kwam te laat.”

Langdon voelt zich betrokken bij de gebeurtenissen en weet dat ook hij bedreigd wordt. Hij ontsnapt uit het museum in gezelschap van de elegante museumdirecteur Ambra Vidal. De komende tijd zijn zij op elkaar aangewezen. Ze vluchten naar Barcelona. Langzamerhand wordt duidelijk dat er grote, duistere krachten achter de aanslag in het museum zitten. Het Spaans Koninklijk Huis en een mysterieuze religieuze organisatie, die er alles aan is gelegen om de onthullingen van Kirsch te voorkomen.

Brown verweeft geavanceerde computers, moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, literatuur, geschiedenis en architectuur tot een aanvaardbaar geheel. Hij legt verbanden en geeft veel stof tot nadenken. Via zijn personages komen er nogal wat filosofische beschouwingen voorbij, wat soms ten koste van de spanning gaat.

Ook nu blijkt weer dat Brown een vakman is die met zijn aanpak wereldwijd heel veel leesplezier genereert. Literatuur? Ach, wat maakt ‘t uit! Zijn boeken lees je zoals je als een spannende serie op Netflix kijkt. Je kan niet stoppen. Hoe loopt het af?

“Langdon vroeg zich of de Sagrada Familia net als het Pantheon in Rome het symbool zou worden voor de overgang, een gebouw dat met één voet in het verleden en met de andere in de toekomst stond, een brug tussen een stervend en een opkomend geloof. Als dat waar was, werd de Sagrada Familia nog veel belangrijker dan iemand zich kon voorstellen.”

OorsprongOorsprong – Dan Brown. Luitingh – Sijthoff, paperback 542 blz. € 24,99

 

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur