Orhan Pamuk is de enige Turkse schrijver die tot nu toe de Nobelprijs voor literatuur heeft gekregen. Dat was in 2006. Hij brak wereldwijd door met Het zwarte boek. Mijn favoriete titel is Sneeuw. Pamuk is een toegankelijke  verteller van hoog literair niveau. Hij grijpt de lezer direct bij zijn leeslurven en trekt je onontkoombaar in het verhaal. Zo ook met zijn nieuwste boek.

“Eigenlijk wilde ik schrijver worden. Maar na de gebeurtenissen waarover ik het hier zal hebben, ben ik ingenieur in aardwetenschappen en aannemer geworden. Ik hoop niet dat mijn lezers, omdat ik nu mijn verhaal doe, ervan uitgaan dat alles achter mij ligt. Hoe meer ik aan de gebeurtenissen terugdenk, hoe meer ik in ze doordring. Daardoor voel ik dat u ook in mijn kielzog zal worden meegesleurd in de geheimen van wat het betekent vader en zoon te zijn.”

De vader van de zeventienjarige “meneertje Cem” is in de tachtiger jaren apotheker in Instanboel. Bovendien is hij een linkse, politieke activist. Op een dag verdwijnt hij voorgoed. De jongen blijft alleen achter met zijn moeder. Hun financiële positie verslechtert en er is geen geld meer om zijn studie aan de universiteit te betalen. Hij heeft een baantje in een lokale boekwinkel, waar hij zijn liefde voor literatuur uitleeft. Onverwacht krijgt hij de mogelijkheid om in de zomervakantie de puttengraver meneer Mahmut te assisteren.

Destijds werden waterputten nog met merendeels met de hand gegraven. Nauwkeurig en gevaarlijk werk. Mahmut is een specialist. Hij moet water vinden op een droge vlakte in de buurt van een garnizoensstadje niet ver van Istanboel.  Ze werken keihard in de brandende hitte. Cem bewondert zijn baas, niet alleen om diens vakmanschap, maar vooral vanwege zijn wijze verhalen, die hun oorsprong vinden in de klassieke Oosterse literatuur. Er ontstaat tussen hen een bijzondere “vader- en zoonband”.

“Ik genoot als hij mij met een blik vol genegenheid leerzame of angstaanjagende verhalen vertelde. Terwijl mijn baas vurig verslag deed van wat onoplettende leerjongens wel niet deden, voelde ik dat er in zijn hoofd een verband bestond tussen de wereld onder de grond en de wereld van de doden, tussen de diepe lagen in de aarde en de onvergetelijke plekjes in de hemel en de hel, dan liep er een rilling over mijn rug.”

In het stadje is een rondreizend theater neergestreken. De acteurs spelen hoofdzakelijk klassieke stukken, waarin zij handig hun politieke opvattingen verwerken. Onder hen een vrouw met rood haar. Als Cem ‘s avonds met zijn baas boodschappen doet, staan zij onverwachts oog in oog. Ze glimlacht dubbelzinnig en hij raakt meteen in vuur en vlam. Hij denkt tijdens zijn vermoeiende werk alleen nog aan haar en doet al het mogelijke om in contact te komen.

De aantrekkingskracht blijkt wederzijds en zijn stoutste dromen worden waarheid, maar Cem moet daarvoor een hoge prijs betalen. Door zijn toedoen belandt de oude puttengraver hulpeloos op de bodem van de diepe, waterloze put. Cem voelt zich schuldig “ik mijn vader vermoord”. Hij vlucht. Dit is de kern van deze fascinerende roman met verwijzingen naar Oedipus, die zijn vader vermoordde en met zijn moeder sliep, maar ook naar een Perzische legende over een koning die zijn zoon vermoordde.

In het leven van Cem en zijn vader speelt de vrouw met het rode haar een centrale rol. Het boek bevat drie delen waarin vanuit verschillende perspectieven hun geschiedenis wordt verteld en duidelijk wordt door wie. Een afbeelding van een 1000 jaar oud miniatuur verbindt personages en gebeurtenissen. Pamuk maakt diepe indruk met een roman over familie en romantiek, over het Oosten en het Westen, over traditie en de moderne wereld. Hij is een van de grootste vertellers van onze tijd. Lezen!

Rode
De vrouw met het rode haar – Orhan Pamuk. De Bezige Bij, gebonden 287 blz. € 22,99  

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur