In mijn column van 4 mei schreef ik over Wie het mooist valt door Sara Nović dat pas op 7 september zou verschijnen. Dit bijzondere debuut maakte diepe indruk en ik nam mij voor om er nader op terug te komen. “Verpletterend. De eerste zin is de meest memorabele openingszin uit de hedendaagse literatuur…” (USA Today). Inmiddels verschijnen er ook in Nederland lovende recensies. O.a. in NRC van vrijdag 15 september.

De auteur (1987) groeide afwisselend op in Kroatië en de VS, waar zij literatuur studeerde. Haar roman begint in Zagreb, 1991. De oorlog breekt uit en het vreedzame leventje van de hoofdpersoon Ana Jurié wordt wreed verstoord. Het verhaal speelt zich afwisselend af in Joegoslavië en New York, tussen heden en verleden, werkelijkheid en fantasie. De lezer raakt steeds meer in de greep van een uitzonderlijk mensenleven, dat beheerst wordt door een wrede oorlog. Waar ligt haar thuis?

“In Zagreb begon de oorlog om een pakje sigaretten. Er waren spanningen aan voorafgegaan, geruchten over onlusten in andere steden waarover ik volwassenen had horen fluisteren, maar nog geen explosies, niets onverholens.”

 mooist  Wie het mooist valt – Sara Nović. Meulenhoff, gebonden 303 blz. € 19,99


Twee boeken waarin geloof en religie en grote rol speelden bepaalden de afgelopen dagen mijn leesplezier. Van Jan Siebelink verscheen De buurjongen, dat je kan zien als de afronding van de “trilogie” over zijn familie. Mijn favoriete boek uit het omvangrijke werk van Siebelink is Suezkade, de tragikomische geschiedenis van een excentrieke leraar Frans. Ook dit verhaal bevat veel autobiografische elementen.

De buurjongen is triest, ontroerend en prachtig geschreven. Het gaat over Henk Wielheesen, die naast de familie Sievez woont. Als hij nog maar elf jaar oud is, verliest hij zijn moeder. De buren ontfermen zich over hem. Henk is autistisch en kan zich moeilijk uiten.  Maar hij heeft een fenomenaal geheugen en kan zich helemaal onderdompelen in de wereld van bloemen, planten, heesters en bomen. Ruben Sievez wordt zijn vriend voor het leven en zal zich altijd om hem bekommeren. Kerk en geloof zijn ook nu weer aanwezig maar minder nadrukkelijk. Na de laatste regel slaakte ik een diepe zucht en heb een tijdje verslagen voor mij uitgekeken.

“Daarna droomde Henk Wielheesen dat hij rondzwierf in een landschap dat in stukken was verbrokkeld. In een diepe spleet zag hij zijn moeder, opgebaard in de voorkamer. De gordijnen waren gesloten.”

 buur  De buurjongen – Jan Siebelink. De Bezige Bij, gebonden 293 blz. € 19,99
 

De sekte van de Zweedse Mariette Lindstein wordt in een recensie (vier sterren) gekwalificeerd als een “vrouwenthriller”. Tja, geschreven door een vrouw en de hoofdpersoon is een jonge literatuurstudente, Sofia Bauman. Dan behoor ik niet tot de doelgroep. Flauwekul natuurlijk. Ik heb ervan genoten. Op een schilderachtig eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newage- beweging gevestigd. De leider heeft een leer ontwikkeld die onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en politici.

Ook Sofia raakt in de macht de charismatische Franz Oswald. Langzamerhand ontdekt zij dat die de beweging niet zo nobel is als zij aanvankelijk dacht. Toetreden tot de sekte Via Terra is verleidelijk, maar ontsnappen onmogelijk. De schrijver raakte op haar 19e betrokken bij de Scientologybeweging, maakte carrière en drong door tot de top. Na twintig jaar ontvluchtte zij onder dramatische omstandigheden. Dit boek is vermoedelijk haar definitieve afrekening.

Oswald keek geïrriteerd naar haar. ‘Je denkt toch niet dat je naar bed kunt gaan? De dag is net begonnen.’ Op dat moment kwam de gedachte voor het eerst in haar op, als een elektrische schok, die vanuit haar maag naar haar hersenen flitste. Dit is nog maar het begin. Alles wat er nu is gebeurd, is kinderspel bij wat ons nog te wachten staat.”

sekte  De sekte – Mariette Lindstein. A.W. Bruna, paperback 400 blz. € 19,99  

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur