Twee ongelooflijk prachtige, maar totaal verschillende boeken gaven mij de afgelopen  weken veel leesplezier. Met “plezier” schiet ik eigenlijk tekort, want het gaat om veel meer dan dat. Het eerste boek wordt aanbevolen “als een prikkelende roman vol humor, die gaat over metamorfose en zelfverwerkelijking – over het oneindige zien voorbij al het zichtbare”.

Het betreft Donker Woud het nieuwe boek van de Amerikaanse auteur Nicole Krauss, die zeven jaar geleden wereldberoemd werd met De geschiedenis van de liefde. Haar bewondering voor de schrijver Franz Kafka loopt als een rode draad door het verhaal. Er zijn twee hoofdpersonages die naar Israël vertrekken op zoek naar hun ware zelf. Echter langs totaal verschillende wegen, letterlijk en figuurlijk. Komen zij elkaar ooit tegen?

De succesvolle advocaat Jules Epstein doet in een verbazend hoog tempo afstand van alle kostbaarheden die hij zijn leven lang heeft verzameld. Hij verlaat New York met het laatste restje van zijn vermogen en vestigt zich in het Hiltonhotel in Tel Aviv, zonder dat hij weet wat hij wil gaan doen. Hij ontmoet een rabbijn, die zich over hem ontfermt. Jules investeert in de aanplant van een groot bos. Waarom, wat betekent dit voor hem?

De schrijver Nicole verlaat man en kinderen, reist af naar “Het Beloofde Land” en betrekt een kamer in het Hiltonhotel. Zij heeft een writer’s block, hoopt dat het daar zal verdwijnen, maar zij raakt in de ban Friedman, een hoogleraar, die op het spoor is van nagelaten manuscripten en brieven van Kafka. Hij weet waar die zich bevinden. Nicole is in Israël beroemd – “iedereen heeft haar gelezen”- en de mysterieuze Friedman meent dat zou zij in staat is om een onvoltooid toneelstuk van Kafka tot een verantwoord eind te brengen.

“Friedman keek mij strak aan en ik dacht dat ik een vleugje scepsis op zijn gezicht zag verschijnen, hoewel dat moeilijk te zeggen viel, omdat ik zijn ogen niet kon zien. Ik had een grapje willen maken, maar dat moet als een diletant op hem zijn overgekomen.”

Nicole Kraus heeft met Donker woud een grootse, literaire prestatie geleverd. Een boek dat je leven kan veranderen.

Krauss Donker Woud – Nicole Krauss. Ambo|Anthos, gebonden 301 blz. € 21,99


Toegankelijker en schijnbaar eenvoudiger is de sympathieke roman De acht bergen van de jonge Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. Het gaat over de levenslange zoektocht van twee vrienden naar het geluk. Hun verhaal speelt zich af in de ongenaakbare natuur van de Italiaanse Alpen en gaat over het leven, het lot, de liefde en de dood. Dezelfde thema’s als in Donker woud, maar heel anders verwerkt en beschreven. Onvergelijkbaar, appels en peren!

De Milanese, elfjarige Pietro gaat met zijn ouders, liefhebbers van de bergen, naar een dorpje in het Noord – Italiaanse Val d’Aosta, waar zij vele zomervakanties zullen doorbrengen. Al in het eerste jaar raakt Pietro bevriend met de even oude Bruno, die koeien verzorgt op de alp. Het begin van een levenslange, onverwoestbare vriendschap. Zij maken eindeloze wandelingen door de bergen naar verlaten dorpen en molens. Pietro’s relatie met zijn vader is moeizaam en pas als hij volwassen is, beseft hij wat zij werkelijk voor elkaar betekenden.

De kracht van het verhaal schuilt in de heldere verteltrant, zonder opsmuk. Cognetti kent de bergen en schildert ze met heldere penseelstreken. Hij is een liefhebber.

“En nu was het zover. Dit was niet de bevroren sneeuw in de couloirs op drieduizend meter hoogte: dit was verse, zachte sneeuw die in je schoenen kroop en waar je natte voeten van kreeg, en het was eigenaardig, dat je, als je die optilde, platgetrapte zomerbloemen in je voetafdruk zag zitten.  (…) volgde ik Bruno en zette mijn voeten waar hij de zijne had gezet.”

CognettiDe acht bergen – Paolo Cognetti. De Bezige Bij, gebonden 239 blz. € 19,99

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur