Tom Hillenbrand? Even had ik mijzelf op het verkeerde been gezet, want ik maakte onbewust een link naar A.D. Hildebrand, een lang vergeten schrijver van Bolleke de Beer en Monus de Man van de Maan. Hillenbrand (1972) is een Duitse auteur van non-fictie en thrillers. Daarnaast was online chef van Der Spiegel. Vorig jaar verscheen zijn bestseller Der Kaffeedieb. Van de Nederlandse vertaling ligt sinds juli al de derde druk in de winkels. De Koffiedief is een spannende historische roman voor een breed lezerspubliek.

Europa aan het eind van 17e eeuw. Obediah Chalon is een jonge, adellijke Engelsman die met succes speculeert op de beurs van London. Zijn laatste spectaculaire actie mislukt totaal en hij is vrijwel bankroet. Maar hij is ook virtuoso (wetenschapper), correspondeert met collega’s over de hele wereld, verzamelt zeldzame voorwerpen, doet onderzoek en proeven, maar is bovendien een bekwaam vervalser van geldwissels en documenten. Hij vlucht naar Holland en belandt daar in een gevangenis. Hij wordt geconfronteerd met De Grebber, één van de Heren Zeventien het bestuursorgaan van de V.O.C. Wat wil die man van hem?

“Door het raam van de calèche kon hij zien dat ze langs de Kloveniersburgwal reden. De drie verdiepingen hoge koopmanshuizen schitterden in de ochtendzon. Ze leken maar langzaam vooruit te komen. Herhaaldelijk hoorde hij de koetsier woeste vloeken uitstoten. Opnieuw wierp hij een blik uit het raam. Buiten leek iets aan de hand te zijn, zo veel was zeker. Op de hoek van de straat stonden opgewonden nieuwspostwijven. De krantenverkoopsters riepen de voorbijgangers op zangerige toon iets toe dat Obediah niet kon verstaan. Meer trekschuiten dan anders gleden door de gracht richting het IJ…”

Heel Europa is in 1683 in de ban koffie. Het Ottomaanse Rijk (Turkije) bezit het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen. Het V.O.C. wil hieraan een eind maken en zelf koffieplanten gaan verbouwen. De Grebber ziet in Obediah de ideale man die voor hen koffieplanten gaat stelen in Zuid Arabië. Hij stelt hem grote rijkdom in het vooruitzicht als hem dit lukt. Obediah kan dit natuurlijk niet alleen en moet op zoek naar specialisten: een Deense vrijbuiter; een Italiaanse generaal en botanicus; een stoffenhandelaar; een vermommingskunstenares en een Sefardische natuurfilosoof. Kortom een uiterst merkwaardig gezelschap.

Obediah krijgt onbeperkte middelen en bevoegdheden om de expeditie voor te bereiden. Stap voor stap en doelbewust verzamelen zij alle nodige materialen, waaronder zelfs een kleine duikboot De Drebber, vernoemd naar zijn Hollandse uitvinder. Hun reisdoel is de zwaarbewaakte koffieplantage Bayt al-Faqih niet ver van Mocha aan de Golf van Aden. Het lijkt een onmogelijke missie.

In Europa heerst de machtige Franse koning Louis XIV. Er is oorlog, verraad en corruptie. Overal wemelt het van de spionnen, zelfs op Texel. De Franse geheime politie verdenkt Obediah en zijn trawanten van het voorbereiden van een aanslag op De Zonnekoning. De vele brieven die hij schrijft worden onderschept, maar zijn onleesbaar want d e tekst is opgesteld in een gecodeerd geheimschrift. Capitaine de Polignac meent werkelijk dat Obediah c.s. het op zijn vorst hebben voorzien. Koffieplanten stelen? Geen idee.

De kracht van het verhaal schuilt in de sterke spanningsboog, de onverwachte bijkomende avonturen, de vanzelfsprekende verwerking van de historische omstandigheden, de bloemrijke brieven en de kleurrijke personages, waaronder twee bijzondere vrouwen die een zeer persoonlijke bijdrage leveren.

Maar wat doet een Fransman in het gevolg van een Osmaanse prinses?” Zijn gastheer werd hem zo langzamerhand echt te nieuwsgierig. Obediah kende zijn dekmantel weliswaar op zijn duimpje, maar kennelijk bezat de man een scherp verstand, en vroeg of laat zou een ongerijmdheid opvallen.”

Waargebeurd? Natuurlijk. Een schitterende smeltkroes van Dan Brown en Geert Mak. Werkelijkheid en fantasie, die zorgen voor heel veel leesplezier.

 Koffiedief  De koffiedief – Tom Hillenbrand. De Boekerij, paperback 447 blz. € 19,99 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur