Literaire non-fictie, waargebeurde verhalen en biografieën zijn genres die groeien en een steeds groter publiek bereiken. Dankzij internet kan de lezer zèlf van alles opzoeken, controleren of de feiten kloppen en of die personen, een bijzondere streek, stad of straat werkelijk bestaan. Ook ik maak mij hieraan schuldig. Dat zoeken we op! Vroeger met de Bosatlas en de Winkler Prins Encyclopedie (20 delen!). Tegenwoordig met een muisklik.

De boekenmarkt wordt overspoeld met levensgeschiedenissen, herinneringen aan de oorlog, het boerenleven van vroeger enz. enz. We hebben allemaal wel een verhaal. Veel titels verschijnen in eigen beheer en halen zelden de nationale media. Uitgevers hopen dat tussen al die manuscripten, die hen ongevraagd worden toegestuurd, misschien toch die ene grote bestseller schuilt. Er zijn voorbeelden genoeg van afgewezen schrijvers die uiteindelijk toch succes hebben.

Trouwe lezers van deze rubriek weten dat ik in mijn enthousiasme voor een boek nogal eens dreig door te schieten. Men verwijt mij daarnaast dat ik niet kritisch genoeg zou zijn. Niets is minder waar. Negatieve oordelen laat ik liever over aan de officiële, literaire critici. Ik wil graag mijn leesplezier delen. Vooral als ik een “juweeltje” heb ontdekt dat verder nauwelijks aandacht kreeg.

Bovenstaande overwegingen kwamen bij mij op tijdens het lezen van De wereld van mijn vader door de Britse auteur Keggie Carew.  Als zij ontdekt dat het geheugen van bejaarde vader Tom Carew stap voor stap verder achteruit gaat, verdiept zij zich in zijn levensverhaal Tot haar grote verbazing is zijn leven veel heftiger geweest dan zij besefte.  Haar zoektocht naar zijn verleden krijgt veel invloed op haar eigen bestaan.

“Terwijl papa ons langzaam aan het verlaten is, probeer ik hem terug te halen – speurend in kartonnen dozen en vergeten hutkoffers; brieven weggestopt in bureaus; boeken waarvan ik eerder geen weet had; foto’s die ik niet ken; dagboeken die nooit voor mijn ogen bestemd waren. (…) Het is niet alleen papa die ik weer heel wil zien te krijgen. Dit is exorcisme. Een jacht op spoken. Hem weer in elkaar zetten. Mezelf weer in elkaar zetten.”

Tom Carew was een anarchist, een dubbelzinnige stotteraar en een geval apart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij deelnemer aan de geallieerde operatie Jedburgh en werd in Frankrijk achter de vijandelijke linies gedropt om contact te maken met de lokale verzetsgroepen. Na de oorlog zette hij zijn spionagewerk voort in Birma waar hij samenwerkte met Aung San, de vader van Aung San Suu Kuy. (Even googelen!)  

De oorspronkelijke titel van dit magistrale boek is Dadland, probeer dat maar eens in het Nederlands te vertalen. De schrijfster combineert op een zeer geraffineerde manier haar zoektocht naar het verleden en de aftakeling van haar dementerende vader in het heden. Het boek is zeer uitgebreid voorzien van zwart/wit (familie-)foto’s, oorlogsdocumentatie, landkaarten, militair jargon, afkortingen en citaten waardoor de geschiedenis zich letterlijk voor onze ogen ontrolt.

Voordat Tom, destijds 23 jaar oud en zijn collega’s in Frankrijk werden gedropt, ondergingen zij een keiharde training. Het scheen voor die jongemannen dan nog voornamelijk een avontuur, een jongensboek, want de gruwel van de oorlog was nog ver weg.

“Uiteraard hadden ze er lol in. In hoog tempo vechten met een mes – waar je moet steken, welke aderen je moet doorsnijden; hoe schiet je instinctief met een .45 pistool – om meteen daarna in een halve hurkzit twee kogels af te vuren.”

De familiegeschiedenis van de Carews en speciaal hoe het de oorlogsheld Tom aan het eind van zijn bijzondere leven vergaat, heeft mij echt geraakt. In Engeland werd dit boek een bestseller en onderscheiden met diverse prijzen.

 Vader De wereld van mijn vader – Keggie Carew. Spectrum, paperback 508 blz. € 22,50 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur