Wij kennen elkaar al ons leven lang, Joop Quint en ik. Onze families verhuisden in 1954 (!) naar Texel. Zijn vader werd de nieuwe VVV-directeur, de mijne boekhandelaar. Een jongere broer van Joop, Victor was mijn beste jeugdvriend. In 1958 deed Joop eindexamen HBS en verbleef daarna via een studentenuitwisseling een jaar in Amerika. Vervolgens ging hij psychologie studeren in Utrecht.

Joop was een sportieve verschijning. “Ik heb nog met Bob Bakker in Texel 1 gevoetbald.” In de zomermaanden was hij een populaire badmeester op ons eiland. De ideale schoonzoon! Texel bleef hem altijd trekken, een liefde die niet voorbijging. Aanvankelijk in een caravan op Loodsmansduin en tegenwoordig, samen met Bernadette in een boomgaard aan de Rozendijk. Over hun belevenissen daar en in zijn woonplaats Amsterdam publiceert hij al geruime tijd een gezellige en persoonlijke column in het dorpsperiodiek De Hoornder.

Quint is een geboren verteller, een bourgondische levensgenieter, whisky, sigaren en “no sports”. Een paar maanden geleden spraken wij af op het terras van De Kastanjeboom, waar Joop regelmatig wordt gesignaleerd. Hij wilde iets met mij bespreken. Het ging over een roman waaraan hij vier jaar had gewerkt. Het manuscript lag al enige tijd bij een uitgever en het verliep niet naar zijn zin. Ik begreep zijn probleem en zag mogelijkheden.

Mijn verwijzing naar Uitgeverij Elikser in Leeuwarden had meteen resultaat. De uitgeefster was enthousiast en ging aan de slag om het boek nog voor de zomer in de boekhandel te brengen. De officiële presentatie was op 29 juni. Wegens vakantie kon ik helaas niet aanwezig zijn. Terug uit Kreta zat bij de post een exemplaar van Het Ministerie door Joop Quint.

Nieuwsgierig begon ik te lezen en had het vrijwel in één ruk uit. Tot mijn verbazing. Ik was aangenaam verrast. Dit was andere koek dan die stukjes in De Hoornder. Vlot geschreven in hapklare brokken. Op internet en in de media heb ik nog geen recensies kunnen vinden. Jammer, want dit boek verdient veel lezers. Ben ik bevooroordeeld omdat ik de schrijver ken? Het zij zo.

Henk Bakker, de hoofdpersoon die enkele eigenschappen gemeen heeft met zijn schepper Joop Quint, wordt directeur Topsport op het ministerie van Sport, Voeding en Cultuur. Hij werkte voorheen bij een commercieel adviesbureau en komt nu in een totaal andere bedrijfscultuur. Henk kijkt zijn ogen uit. Er gebeuren ongelooflijke dingen, die normaal schijnen te zijn. Hij raakt betrokken bij het project FOOS, het Fonds Oranje Olympische Spelen, dat IOC-leden probeert om te kopen om De Spelen in 2028 naar Amsterdam te halen.

De drijvende kracht achter het FOOS is een Amsterdamse wethouder, die een charmante, lesbische secretaresse heeft, waarop Henk heimelijk verliefd is. Hij woont alleen met twee katten aan de Prinsengracht en is vaste klant van het buurtcafé Marcella, een van de steunpilaren in zijn merkwaardige leven.

“Zijn sigaar was bijna op. Hij drukte hem uit in de asbak en nam een nieuwe uit het bakje dat naast hem stond. Hij had kennelijk op de automatische piloot gereden. De file was opgelost. Hij was verder dan hij had verwacht. Hij was al in de buurt van Schiphol. Als het een beetje meezat, was hij over een half uur aan de borrel. In zijn tweede huis. (…) Werk en Marcella was niet altijd goed te combineren. Dat kwam niet door de drank. Hij dronk veel, had hij altijd gedaan, maar hij was nooit te laat op zijn werk en bijna nooit met een kater.”

Henk is bang dat hij depressief dreigt te worden in zijn nieuwe baan en betwijfelt of hij wel de juiste keus heeft gemaakt. Joop Quint schetst een hilarisch inkijkje op de bureaucratie binnen het ministerie. Baantjesjagers, hielenlikkers, corruptie, machtspelletjes, geldverspilling, onverschilligheid en de waan van de dag. Ambtenaren blijven, politici komen en gaan.

Hoe het met Henk afloopt? Lees het zelf. Van harte aanbevolen.

Quint  Het Ministerie – Joop Quint. Elikser, paperback 305 blz. € 19,50. 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur