Aan De Spannende Boeken Weken wordt meer dan genoeg aandacht besteed. Ook door mij. Zie mijn vorige column. Daarom kreeg ik zin in iets anders. Op de plank met leesexemplaren vond ik niets bijzonders, maar ik was ervan overtuigd dat ik tussen het grote aanbod in de winkel een verrassing zou ontdekken. Op de achterkant van een fraai uitgegeven boek lees ik over een jeugdige Mexicaanse vluchteling die terecht komt in een boekhandel (!) in een Amerikaans stadje.

Het betreft De Cowboykampioen, het verbluffende debuut uit 2015 van de toen negentienjarige Mexicaanse schrijfster Aura Xilonen. Het is een bitterzoet verhaal dat zich als een film ontrolt voor het lezersoog. Haar taal is rauw, ordinair, poëtisch, agressief, vol nieuwe woorden en ontwikkelt zich langzaam, hoofdstuk voor hoofdstuk naar waarachtige literatuur. Ik bleef mij verbazen en werd meegesleurd in een onbekende bestaan. De eerste regels zijn meteen raak.

“Dus die paupers lopen dat mooie meisje te teasen en vieze dingen naar haar te roepen en ik denk: als ik die fokking meridianen verrot sla wordt mijn leven misschien totaal anders. Ik was toch al een hopeloos geval en een schijtluis ben ik zeker niet. Dat heb ik altijd geweten, een tijdje geleden ramde ik bijvoorbeeld alle tanden uit de bek van zo’n pauper.”

De toon is gezet. Veel straattaal met fuck, fucking, fokking enz. Even wennen. De hoofdfiguur is de zeventienjarige Liborio, een broodmager, slim kereltje met ongekende spierkracht, een overlever. Hij beschrijft zijn vlucht uit Mexico en hoe hij als manusje van alles in een verlopen boekwinkel aan het werk raakt. Schoonmaken, opruimen, etaleren, afrekenen. ’s Avonds neemt hij stiekem boeken mee naar zijn zoldertje. Al lezend ontdekt hij een nieuwe wereld en de kracht van het woord.

Chief, zijn baas is ook nogal grofgebekt, maar combineert dat regelmatig met citaten. Hij heeft met de jongen een merkwaardige haat-liefdeverhouding.

“‘Hé Chief, wat is er eigenlijk buiten het heelal?’ ’Loslippig rotjoch, zit mijn gesprekken met de klanten niet af te luisteren, ga aan je kont krabben ofzo.’”

Op een dag wordt tegenover de boekwinkel een meisje lastiggevallen door een jeugdbende. Het gaat om de beeldschone Aireen, waarop Liborio smoorverliefd is.  Met zijn vuisten verjaagt hij de aanranders. Een bokstrainer is getuige van de vechtpartij en neemt hem onder zijn hoede om een professioneel bokser van hem te maken. Liborio’s actie is met een mobieltje gefilmd en wordt een hit op de sociale media. Zijn ontwikkeling als bokser is verbazingwekkend. Hij is een absoluut natuurtalent.

“Dus voordat die teringloco nog een stap zet en mij in stukken hakt, doe ik het enige wat bij me opkomt: ik geef hem een fokking trap in zijn ballen om hem te kalmeren. Boemmmmm fuuuuuck! Een wilde schop tussen zijn benen en meteen klapt hij dubbel, als een blaadje in de herfst, een knisperig, suïcidaal blaadje dat is losgeraakt van de gele bomen, en hij spuugt zijn bitje uit dat keihard de ring uit vliegt.”

Zijn bokscarrière raakt in een stroomversnelling en zijn leven verandert ingrijpend. De boekwinkel is door onbekenden vernield en Chief is spoorloos verdwenen. Liborio belandt in een tehuis en raakt bevriend met een meisje in een rolstoel. De schijfster voegt hiermee een aantal sentimentele elementen toe aan het verhaal, maar het kantelt nooit door naar kitsch. Het blijft geloofwaardig. Ik ben vooral getroffen door de kennismaking met een onbekende, harde wereld, een wereld van vechten voor je bestaan, vluchten om aan ellende te ontsnappen en de hoop op een beter leven.

De internationale pers is lovend: “Een literaire vuistslag van een Mexicaans literair wonderkind.” (Expres) “Geen ontkomen aan.” Le Monde). “Formidabele hedendaagse fictie…origineel, schitterend van taal.” (El Universal) Aanrader!

cowboy
De Cowboykampioen – Aura Xilonen. Wereldbibliotheek, paperback 351 blz. € 19,99.


 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur