Nog niet zo lang geleden behoorde ik tot de lezers die op vakantie de helft van hun koffer vulden met boeken. Wat een gesleep! Neem toch een e-reader, handig en weegt nauwelijks meer dan een glossy magazine. Ik heb het ooit geprobeerd en besefte al snel dat ik de voorkeur geef aan een echt boek. Ook tijdens onze vakantie (hittegolf!) op Kreta. Slechts drie boeken had ik meegenomen.

Vliegen David Pefko is een Nederlandse auteur met een Griekse vader. Over Het voorseizoen, dat zich voornamelijk afspeelt op een Grieks eiland, was ik destijds erg enthousiast. Zijn nieuwe roman Daar komen de vliegen (Prometheus, paperback 351 blz. € 19,99) verplaatst de lezer naar Amerika en gaat over de zakenman Jerry Kirschenbaum, die dertig jaar lang dacht dat het duistere geheim van zijn successen in de financiële wereld nooit aan het licht zou komen. Het verhaal zit vol zijsporen die schijnbaar weinig met elkaar hebben te maken. Jerry is geliefd. Iedereen wil zijn geld bij hem beleggen, want hij zorgt voor grote winsten. Toch klopt er iets niet. Maar wat?

Het is een grootse roman over schuld en boete, een aangrijpend familiedrama, onwrikbaar vertrouwen, sluimerend ongeloof en onontkoombare neergang. Een boek van internationale allure, dat absoluut in het Engels moet worden uitgegeven.

“Zijn vrouw ging maar door. Ze eiste dat Jerry een klacht zou indienen zodat de agent in kwestie zo snel mogelijk zou worden ontslagen. Ze had zijn naam in haar telefoon opgeslagen, zo makkelijk zou hij hier niet vanaf komen, hardwerkende intelligente mensen zoals zij aan de kant van de weg zetten, onder het oog van alle voorbijgangers, als een stel criminelen.”

ZamaMijn tweede boek, Zama (Lebowski, paperback 287 blz. € 22,50) is gesitueerd in Paraguay aan het eind van de achttiende eeuw. Het verscheen oorspronkelijk in 1956 en wordt nu door sommigen beschouwd als de nieuwe Stoner. Voor mij leek de voornaamste overeenkomst dat het allebei verlate wereldsellers zijn geworden. De auteur Antonio di Benedetto is een Argentijn. Hij was slachtoffer van het regime van Videla en overleed in 1984 in ballingschap in Spanje.

Het is een gelaagd verhaal. Je kunt het lezen als een spannende avonturenroman. De kern is echter de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon Don Diego de Zama, een hooggeplaatste dienaar van de Spaanse Kroon, die gesitueerd is in Asunción, de afgelegen hoofdstad. Hij is ambitieus, maar kan dat nergens kwijt. Zama is een trotse man en wil worden overgeplaatst naar Buenos Aires, want daar kan hij carrière maken en een zinvol leven leiden.

Hij wordt verscheurd door lust, rancune en paranoïde fantasieën, die uiteindelijk tot zijn ondergang leiden. Daarin schuilt ook een overeenkomst met Stoner. Di Benedetto is een begaafd schrijver. Zijn taalgebruik is sierlijk, soms plechtstatig en dwingt tot rustig lezen. Een boek dat langzaam onder je huid kruipt.

“Nooit meer kreeg ik een kus van Luciana, nooit meer. Het vertrek was zó minutieus geregeld dat ze het eerste schip kon nemen dat afvoer naar de Río de la Plata, en zó lang van tevoren dat ik niet begreep hoe ik, degene die Luciana het meest na stond, niets wist van wat bij velen al bekend was.”.

Leugens Met het derde boek Kleine zwarte leugens door Sharon Bolton (A.W. Bruna, paperback 416 blz.€ 19,99) vervolgde ik mijn “wereldreis” vanaf Kreta naar de Falklandeilanden. Een huiveringwekkende thriller over jonge kinderen die spoorloos verdwijnen. Het verhaal grijpt ook terug op de Falklandoorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië. Je maakt kennis met de prachtige en wrede natuur, het décor waarin stap voor stap de beklemming steeds groter wordt en bijna iedereen een verdachte lijkt.

Twee kinderen komen om in een auto die over de rand van een klif op de rotsen stort. Een ongeluk of opzet? Hun moeder zint op wraak. Is haar beste vriendin de schuldige? Bestaat er een verband met de verdwenen kinderen?  Een geraffineerd opgebouwd verhaal, spannend tot de laatste regel! Perfect vakantieboek!


 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur