De Zuid-Afrikaan Deon Meyer behoort tot de absolute top van literaire thrillerauteurs. Zijn reeks over inspecteur Bennie Griessel is een internationaal succes. De verhalen zijn niet alleen buitengewoon spannend; hun kracht ligt vooral in de sterke personages, de maatschappelijke betrokkenheid, kennis van zaken en de prachtige beschrijvingen van de overrompelde natuur. Sommige critici beschouwen deze misdaadromans als “grote literatuur”.

De Spannende Boeken Weken zijn dit jaar van 9 t/m 25 juni. Bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandse literatuur ontvangt u het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel door Deon Meyer. Een reden extra voor een bezoek aan de boekwinkel. Pak een boek op, blader erin en lees een stukje. Uiteindelijk kies je vaak het boek dat je als eerste opensloeg. Kom je er toch niet uit, vraag dan persoonlijk advies. Dat kan verrassend uitpakken!

Mijn leesplezier werd de afgelopen dagen bepaald door Koorts de nieuwe roman van Deon Meyer. Dit boek valt buiten de Bennie Griesselreeks en is moeilijk in een categorie onder te brengen. Ik waag me daar niet aan. De ondertitel is “ik wil je vertellen over de moord op mijn vader…”.  Toch een thriller? Natuurlijk wordt het spannend, maar gebeurt nog zoveel meer.

Een allesverwoestend virus heeft vrijwel de gehele wereldbevolking uitgeroeid. In Zuid-Afrika zijn weinig overlevenden, waaronder Willem Storm en zijn zoon Nico. Willem is een idealist die gelooft dat de verdwenen samenleving opnieuw kan worden opgebouwd. Zij vestigen zich bij de stuwdam bij Vanderkloof. Een beschutte plek en met de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. De kloof blijkt niet helemaal verlaten. Het is de uitvalsbasis van een groepje plunderaars die een vrouw gevangenhouden. Willem wil haar bevrijden en als het tot een schietpartij komt, blijkt Nico het koelbloedigst.

Pa stond op, wankelend. Zijn hand in zijn nek. Bloed sijpelde tussen zijn vingers door. Het leek zwart. ‘Pa’, zei ik. Mijn stem klonk anders. Voor hem ook, ik zag het aan zijn blik. (…) Ik was dertien toen ik twee mensen doodschoot. Uit woede. Op de wereld en op mijn vader. Die avond besefte ik dat ik mijn vader voortaan zou moeten beschermen. Dat zou mijn rol zijn.”

Steden, dorpen en het platteland zijn verlaten. Uitgehongerde hordes honden vormen een levensgevaarlijke bedreiging. Brandstof is schaars, supermarkten zijn geplunderd en voor de weinige overlevenden van “De Koorts” geldt het recht van de sterkste. Niemand vertrouwt elkaar. Behalve Willem. Hij blijft ervan overtuigd dat het lukt om in de kloof een zelfvoorzienend dorp op te bouwen. Ze ontmoeten Hennie Laas een piloot die met zijn Cessna 172 de omgeving verkent. Hij verspreidt Willems’ pamfletten waarop mensen worden uitgenodigd om naar de kloof te komen. De oproep werkt en na verloop van korte tijd is de bevolking al uitgegroeid naar meer dan duizend inwoners, die werken aan een “ideale” maatschappij: Amanzi.

Het verhaal wordt verteld door Nico, die dertig jaar later terugblikt op de gebeurtenissen en onthult waarom zijn vader werd vermoord. Hij is niet enige verteller.  De rapporten van zijn vader over nieuwkomers en latere verslagen over allerlei gebeurtenissen wisselen zij tekst af, waardoor de geschiedenis vanuit verschillende standpunten wordt belicht. Aanvankelijk verloopt alles in een gemoedelijke en vredige sfeer. Om bedreigingen van buitenaf te kunnen weerstaan, moet men zich voorbereiden op oorlog. De mysterieuze Domingo wordt de onbetwiste leider en hij is Nico’s held van wie hij veel leert over wapens, discipline, survival en levenswijsheid.

Ik was op zoek naar lof en ik was op zoek naar roem, zoals iedere veertienjarige. Ik wilde deel uitmaken van de legende van Amanzi, de legende van de Eersten, de Pioniers, de Geschiedenismakers, de Helden. Ik wilde indruk maken op Lizette Schoenman.”

Koorts verhoogt het leesplezier en heeft een onverwachte, aangrijpende ontknoping. Stephen King: “Geweldig.”
Koorts  Koorts – Deon Meyer. A.W. Bruna, paperback 544 blz. € 22,50

   

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur