Een lekker spannend boek. Daar had ik nou eens zin in. Keus genoeg, want “De Weken van het Spannende Boek” komen er weer aan. Nieuwe titels van Nicci French, Lars Kepler, Lisa Gardner, Arnaldur Indridason, Karin Slaughter, Loes den Hollander, Suzanne Vermeer, David Baldacci, Dan Brown en nog veel meer. Ik maakte een rondje langs onze tafel vol met thrillers en kies vrijwel onbewust een boek vanwege de indringende omslag.

Het betrof Wiegelied, een Rönning & Stilton-Thriller van het Scandinavische schrijversduo Cilla & Rolf Börjlind. Het was tot mijn verbazing al het vierde deel in deze reeks, waarvan ik nog niet eerder iets had gelezen. Zij schreven ook succesvolle filmscenario’s van de befaamde boeken van Sjöwall & Wahlöö. Hun serie over Olivia Rönning en Tom Stilton, die totaal tien delen gaat beslaan, verschijnt in dertig landen. Het eerste deel Springvloed bewerkten zij tot een tv-serie.

De vorige keer had ze te dichtbij gestaan en een paar irritante bloedspetters op haar witte linnen broek gekregen, vanavond stond ze verder naar achteren. De lucht was verzadigd van de geuren van vreemde planten en kruiden, maar ook van andere geuren. Bloed, terpentine, sigarettenrook en zuur zweet. Ze was het inmiddels gewend. De zaal was klein en de enige ventilatiemogelijkheid, de smalle houten deur naar de steeg was dicht. Zo’n vijftig mensen verdrongen zich rond het schouwspel en verspreiden hun persoonlijke geuren. Het was niet vreemd dat de lucht zo verzadigd was.”

Dit is de ijzersterke opening van Wiegelied. Waar gaat dit over? Na het eerste hoofdstuk gaan we terug in de tijd, vier maanden eerder. De dakloze Muriel vindt op een nacht midden in het centrum van Stockholm een huilend meisje, waarover zij zich ontfermt. In Småland wordt een graf ontdekt met daarin het aangevreten lichaam van een jongen wiens keel is doorgesneden. Het team van de licht overspannen commissaris Mette Olsäter gaat naar de plaats delict om de moord te onderzoeken. Ze wordt geassisteerd door de jonge rechercheur Olivia Rönning. Haar vroegere partner Tom Stilton voegt zich bij hen.

Bij het graf wordt een mes gevonden met een Roemeense inscriptie. Ze komen op het spoor van een lokale pedofiel en vervolgen hun onderzoek in Belgrado. Ze komen een verdachte organisatie op het spoor. Al snel blijkt dat zij een grote zaak onder handen hebben en hun leven wordt bedreigd. Hun tegenstanders zijn nietsontziende criminelen, die zich bezighouden met mensensmokkel en een mensonterende praktijk die heel veel geld oplevert.

“Olivia walgde van de man die tegenover haar zat en die zich had voorgedaan als vrijwilliger om in contact te komen met alleenstaande kinderen. Kinderen die volkomen verloren waren en iedereen die de juiste dingen zei vertrouwden. Het was zo weerzinwekkend. Toch moest ze zich inhouden.”

Het verhaal is actueel en zeer realistisch. De hoofdpersonages zijn overtuigend, vooral omdat zij hun eigen geschiedenis hebben, die in de voorgaande delen is opgebouwd. Wiegelied staat op zichzelf en heeft zowel een ontknoping als een open einde. Het is spannend, gruwelijk en aangrijpend. Er komen gebeurtenissen voorbij die veel lezers lang zullen bijblijven.

Wiegelied
 Wiegelied – Cilla & Rolf Börjlind. A.W. Bruna, paperback 366 blz. € 19,99


In de HP-De Tijd van mei staat een openhartig gesprek met Teun van de Keuken, Sonja Barend en Astrid Holleeder onder het motto “Ieder huisje heeft zij kruisje”. Bij hen is dat een kruis. Zij schreven er alle drie een boek over. Ze praten over het buitenhangen van de vuile was, de loyaliteit aan hun ouders en de pijnlijkste momenten uit hun familiegeschiedenis, incidenteel afgewisseld met een plezierige belevenis. Theun van de Keuken:

“Wij hadden een buitenhuisje in Groningen, en als de sloten daar bevroren waren, schaatste mijn vader in een lange winterjas met mij in zijn armen. Dan dacht ik: o, dit is mijn vader. En dan had ik hem echt voor mijzelf. Dat waren de gelukkigste momenten.”

 

 

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur