Afgelopen zaterdagmiddag zorgde Jörgen Raymann voor een hilarisch uurtje tijdens het signeren van zijn boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een rasoptimist. Van zijn uitgever hadden wij vernomen dat hij een weekend op Texel zou doorbrengen en bereid bleek voor een korte signeersessie bij Nauta Boek. Het was inspirerend. Voor mij de aanleiding om dit boek meteen te gaan lezen. Met opdracht en handtekening!

Het is zowel een beknopte biografie als een aanstekelijk “zelfhulpboek”. Het leest gemakkelijk. Zijn onverbiddelijke optimisme heeft hem grote triomfen en grote teleurstellingen gebracht. Van hygiënisch medewerker tot geslaagd restauranthouder in Suriname en tot populair en succesvol televisiepresentator in Nederland. Veel verdienen en veel verliezen. Hij beschrijft hoe je je na tegenslagen steeds opnieuw kan herpakken.

“Een van de belangrijkste dingen in het leven is dat je dus moet proberen erachter te komen wat je blij maakt, juist ook in die perioden dat je allesbehalve blij bent. Je moet iets doen wat echt bij jou past, iets waar jouw passie ligt, omdat dat je bestemming is, je doel.” 

Dit boek was een onverwacht en welkom tussendoortje, omdat ik net een boek had gelezen waarover ik eigenlijk nog niet zou kunnen schrijven, want het verschijnt pas in september. Van uitgever Meulenhoff kreeg ik een ongecorrigeerd leesexemplaar van Wie het mooist valt, de debuutroman van de Kroatische auteur Sara Novic. Zij beschrijft het zorgeloze leven van de tienjarige Ana in 1991 in Zagreb. Joegoslavië aan de vooravond van de oorlog. Haar aangrijpende belevenissen moeten wel grotendeels autobiografisch zijn. In 2011 keert zij terug naar haar geboortegrond. Op zoek naar familie en antwoorden. Het heeft op mij veel indruk gemaakt en ik kom uiteraard later uitgebreid op terug.

Ter gelegenheid van de eerste Book Store Day in Nederland gaf Libris een gratis glossy uit, Vol van boeken. Een fraai verzorgd magazine van 130 pagina’s in kleur. Interviews met schrijvers, lezers en boekverkopers. Daarnaast heel veel informatie over allerlei genre boeken. Het openingsartikel Zo begint het is een gesprek tussen twee succesvolle auteurs Jaap Robben en Tommy Wieringa. Schrijvers onder elkaar over hun werk, de betrokkenheid van partners en kinderen, een zin waarop je trots bent, de vormgeving van je laatste boek enz.

“Tommy’s handen bladeren weer terug naar de schutbladen. ‘Perfect blauw ook,‘ zegt hij glunderend. ‘Ik heb ooit een horloge gekocht in Costa Rica vanwege het mooie blauwe lichtje wat erin zat. Zodat ik altijd een mooi blauw bij me had. Maar dat horloge doet het niet meer.’ Gelukkig heeft hij nu voor altijd dit boek. Met die perfect blauwe schutbladen erin.”

En verder reportages over boekhandelaren die de toekomst van het vak voorspellen, Maarten van Rossem (daar is tie weer!) over In de ban van de ring; Sonja Barend neemt ons mee in de lift, Floortje Dessing gaat op reis en neemt mee…, Alex Boogers negeert huilende baby’s, Daphne Schippers verbreekt snelheidsrecords in de keuken, Kees van Beijnum droomt boeken, Dan Browns vertaalsters beleefden spannende uren, Wim Pijpes leert ons de kunst van het kijken en  nog veel meer artikelen en informatie die voor lezers de moeite waard zijn. Haal uw gratis exemplaar bij Libris -Nauta Boek. Veel leesplezier!

raymann1  Raymann zoekt raad, Jörgen Raymann. Lebowski paperback 159 blz. € 17,50

volboeken Gratis!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur