Op zaterdag 15 april was in Het Glazen Paleis de feestelijke presentatie van Dag lief fijn eiland, 23 schrijvers over Texel. In de literaire bijlage van Trouw van diezelfde dag kreeg Rob Schouten twee pagina’s voor een lovende recensie. Toeval? Hij kent de andere Waddeneilanden, maar is nog nooit op Texel geweest. “Op mij ligt Texel nog te wachten, maar dit boek is een appetizer.”

Het meest karakteristieke verhaal komt volgens hem van Koos Terpstra, “die in zijn jeugd saai Texel voor de spanende overkant inruilde en er veertig jaar later terugkeerde als tevreden bezoeker.” De bijdrage van Terpstra Weg van Texel is het afsluitende verhaal, waarin hij onder meer beschrijft hoe hij vanaf zijn ouderlijk huis zijn route door Den Burg liep: “Beatrixlaan, Gasthuisstraat, Hogerstraat, Weverstraat, Achterom, Wilhelminastraat.” (Slippertje van de redactie?).

Koos maakte regelmatig een stop in de Weverstraat voor een praatje met mij in de boekwinkel van de firma Nauta. Soms over politiek maar meestal over literatuur. Hij was slim en ik voelde mij door hem uitgedaagd. Hij stond meestal wat voorovergebogen voor de toonbank, keek mij met zijn blauwe ogen vanonder zijn blonde pony doordringend aan en testte mijn kennis en inzicht. Zijn belangstelling werd gestimuleerd door zijn leraar Nederlands, Hennephof. Terpstra is een gerespecteerde toneelschrijver en regisseur.

De broers Arnold (hij haalde de rubriek De smaak van… in NRC-Handelblad van 15 april!) en Erik van Bruggen hebben een gevarieerde bundel samengesteld, met bekende en ook minder aansprekende auteurs. Zij delen hun liefde voor het eiland èn hun bezorgdheid, want Texel verandert, lang niet altijd ten goede. Toch komen zij er nog steeds graag. Terugkerend naar de onvergetelijke plek waar ze zijn opgegroeid of als kleuter met hun ouders op vakantie kwamen.

Op diezelfde zaterdag 15 april luisterde ik ’s morgens op Radio 1 naar Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Hij besprak een boek dat ik bijna uit had en wilde behandelen in mijn rubriek. Blom was uitermate lovend over De schone slaper van Allard Schröder. Prachtig geschreven met wondermooie zinnen. Ik neem zijn aanbeveling graag over. Blom is ook aanwezig in Dag lief fijn eiland. Zijn verhaal Het eiland des doods gaat over het overlijden van Jan Wolkers.

“Diep in de nacht, heel ver weg, gaat de telefoon. Ik neem op. De stem van Karina zegt: Dag lieve Onno, het is zover. Jan is een paar minuten geleden gestorven. Kom je morgen naar het eiland?” (…) In Pomona is het stil. Karina doet de deur open. Ze ziet er sereen uit. Samen lopen we door de gang naar het kleine atelier, waar Jan, omdat hij door wondroos aan zijn voeten de trap niet meer op kon, de laatste jaren heeft geslapen. Hij ligt op bed.”

Nico Dros gaat met broer Jaap en een groepje scholieren op excursie. Hij constateert dat Jaap een groot pedagoog is die onwillige leerlingen liefde probeert bij te brengen voor alles wat groeit en bloeit. Een kostelijk verhaal met een verrassende ontknoping.

Het is onmogelijk om in dit bestek alle bijdragen van de 23 schrijvers te bespreken. Ik heb ze allemaal achter elkaar met veel genoegen gelezen. De zeven(!) gedichten van Aart van den Brink zijn toegankelijk en voor Tesselaars zeer herkenbaar. Maarten van Rossem berijdt zijn bekende stokpaardjes: “Megaschuren en boerderettes!” Heel bijzonder is Texel voorbij van Michael Pye. De onbekende van Judith Ploegman is een verhaal dat je lang bijblijft. Belangwekkend is het essay Echt Tessels van Lodewijk Dros waarin hij de economische en culturele ontwikkelingen op Texel vanuit een persoonlijk perspectief beschouwt. Zijn familiegeschiedenis is de leidraad.

Mijn oma en opa hebben hierlangs gekuierd richting Oost, toen ze nog niet eens ouders waren. Ik stel me zo voor dat ze ‘achter tuuntje gaan benneelkaar bemind hebben. Tussen de ‘nieuwgeplagde tuunwallen’ loop ik in hun spoor.”

eiland

Dag lief fijn eiland – Redactie Erik en Arnold van Bruggen. Uitgeverij Brandt, paperback 231 blz. € 18,50. (foto’s omslag Ruth de Ruwe)daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur