Wandelend met Jip langs de Mokbaai krijg ik soms geniale invallen. Bijvoorbeeld hoe ik mijn column van deze week zal openen. Helaas, eenmaal thuis achter de computer blijkt zo’n inval waardeloos. Meestal ben ik al die mooie gedachten gewoon kwijt. Wat rest is de herinnering aan onze verfrissende, inspirerende wandeling op een van mooiste plekken van Texel.

De Boekenweek zit er op. De aandacht in alle media was ook dit jaar weer enorm. Twee boeken waren in die periode landelijk gezien de absolute toppers. Tot mijn grote vreugde Tommy Wieringa met De dood van Murat Indrissi en - toch wel verrassend - Sonja Barend met haar biografie Je ziet mij nooit meer terug.

Bert Wagendorp is een van de beste columnisten van Nederland en heeft ook een aantal succesvolle romans gepubliceerd. Zoals Ventoux, een prachtig verhaal over wielrennen en vriendschap. Onlangs verscheen Masser Brock een spannend boek over journalistiek, waarheid en leugen, fictie en werkelijkheid, fantasie en alternatieve feiten. Ik heb ervan genoten.

Een boeiend interview met Jeroen Thijssen over zijn boek Hazer prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Een voor mijn onbekende auteur die voor eerdere titels lovende recensies kreeg: “rasverteller, verdient alle aandacht, meesterlijk, dit zou iedereen moeten lezen”. Zijn roman Solitude uit 2014 verschijnt dit jaar in Latijns – Amerika.

Hazer beschrijft een familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de roerige jaren tachtig. De hoofdpersoon is de achttienjarige Rogi. Zijn hippie-ouders vertrekken in 1978 naar Ierland en dan staat hij er alleen voor. Hij gaat Nederlands studeren in Amsterdam, maar kan geen woonruimte vinden. In zijn woonplaats Haarlem belandt hij in een kraakpand, de Hazer. Hij behoort tot de allereerste bewoners en maakt mee hoe dit grote, verlaten politiebureau van een krot veranderd in een gestructureerde gemeenschap.

Rogi is rustig en verdraagzaam, maar met een rafelig randje. Hij worstelt met zijn rol in de samenleving. Moet hij afstand nemen van de burgerlijke moraal of zoekt hij de geborgenheid die zijn excentrieke ouders hem niet konden geven? In het kraakpand heerst de moraal van de vrije liefde, gelijkheid van man en vrouw, verzet tegen het gezag al dan niet met geweld. Kraay, de centrale figuur in de Hazer spreekt niet over krakers en kraaksters maar over krakersters. Wanneer nieuwe bewoners zich misdragen of zich niet aan de huisregels houden, mogen ze vertrekken.

“Toch bleef de uitzetting van de junkies aan Rogí’s geweten knagen. Het had zo niet kunnen doorgaan, dat wist hij wel. Rotzooi, stank en geweld hoorden niet in een gewone samenleving thuis. Maar was er geen andere oplossing geweest? Hadden zij, anarchisten en krakers en links als ze waren, geen oplossing moeten vinden voor deze verworpenen der aarde?”

Rogi gaat zo nu en dan op bezoek bij zijn alleenwonende oma, de moeder van zijn moeder. Hun families zit gevangen in een duister geheim. Wat hij ook probeert, het lukt hem niet te ontdekken waarom. Men zwijgt. Hij begrijpt wel dat het met de oorlog heeft te maken, die een groot stempel op zijn grootouders heeft gedrukt. Uiteindelijk komt de wrange waarheid veertig jaar later stap voor stap uit. Het is de tweede verhaallijn van deze bijzondere roman die je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt.

Op 30 april 1980 trekken honderden krakers naar Amsterdam onder de leus “Geen woning, geen kroning!” De bewoners van de Hazer sluiten zich bij hen aan. Het merendeel is vredelievend, maar eenmaal in de hoofdstad en bij de confrontatie met politie en ME komen in Rogi onvermoede krachten en vooral heel veel woede en frustratie naar buiten. Hij beukt als een wildeman blindelings in op de “vijand”. Tevergeefs.

Niemand schreeuwde, niemand vloekte. Alle krakersters keken zwijgend toe hoe de staat met geweld terugnam wat van hem was geweest. De laatste van de pantserwagens koos positie op het kruispunt.”

                                                                                                                      *

Naast onze websites en Facebook vindt u Nauta Boek met leestips van de medewerkers èn nog veel meer wetenswaardigheden op www.Readr.nl

Hazer Hazer – Jeroen Thijssen. Nieuw Amsterdam, paperback 319 blz. € 19,99daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur