Dit wordt een rommelige column. U bent gewaarschuwd. De afgelopen twee weken heb ik twee dunne boekjes en enkele recensies gelezen. Meer niet. Geen zin? Nee, er was iets anders aan de hand. Muziek stond voorop. Saxofoon spelen. Als een van de vele deelnemers aan Overstag wilde ik natuurlijk goed voor de dag komen, samen met mijn collega’s van Band Vier. Wij mochten de vrijdagavond openen.

Musiceren is altijd spannend. Onherroepelijk. Fout is fout, maar als alles klopt, geeft dat een heerlijk, vaak euforisch gevoel. Dat neemt niemand je meer af. Schrijven is een totaal andere discipline. De manier waarop een tekst, een column, een roman tot stand komt, verschilt per auteur. De een komt al improviserend in een roes tot een goed resultaat, de ander bouwt zijn verhaal woord voor woord, zin na zin langzaam op. Ik raak altijd onder de indruk van een tekst die schijnbaar moeiteloos is opgeschreven.

Zaterdag 25 maart begint de 82ste BOEKENWEEK met als thema “Verboden vruchten”. Ook nu is er weer veel kritiek. Het wordt steeds lastiger om goed thema te kiezen. Het Boekenweekgeschenk hoeft niet over het thema te gaan. Daarvoor hebben wij het Boekenweekessay. De media besteden veel aandacht aan de activiteiten rond en in de Boekenweek. Bijvoorbeeld vanavond in De Wereld Draait Door met een speciale Hier is Adriaan van Dis.

Tommy Wieringa is een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers. Dit zijn de namen vond ik onvergetelijk en indrukwekkend. Zijn columns in o.a. Het Noord-Hollands Dagblad en het natuurmagazine Roots zijn origineel. Ik was erg benieuwd naar zijn nieuwste, korte roman De dood van Murat Indrissi. Hij vertelde erover in een tv-programma. Het onderwerp sprak mij aan.

Een bevriende relatie uit het boekenvak had enige bedenkingen. In Het Parool las ik een vernietigende recensie van Arie Storms, die niet verder kwam dan één ster en de kwalificatie   “middelbareschoolproza”. Ik ben geen liefhebber van zijn besprekingen en deel zelden zijn mening. Storms schrijft romans, die tot nu weinig succes hebben. Maar dat speelt natuurlijk geen rol in zijn kritieken.

Wieringa verwerkte een waargebeurde geschiedenis tot een fragmentarische roman. Twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen keren van vakantie in Marokko terug naar Nederland. Op de veerboot van Tanger naar Algeciras ontdekken zij dat de jongeman die zij in kofferbak van hun auto hebben verscholen, is overleden. Gestikt. Dan breekt de paniek uit. Dit hadden zij niet verwacht. Hen was verzekerd dat deze “mensensmokkel” probleemloos zou verlopen. Het wordt hun noodloot.

Dit geval staat niet op zich. Langs de Spaanse snelwegen worden jaarlijks honderden naamlozen gevonden, die de illegale overtocht niet overleefden. In het verhaal overheerst de beklemming, de angst van de twee meisjes. De lijkenlucht doordringt hun auto en kleren. Waar en hoe dumpen zij die dode jongen?

Wie hij was- een zoon, een broer, een jonge met lange wimpers en slanke vingers -, het had allemaal geen belang meer. Hij was alleen nog maar een lichaam dat ze kwijt moesten. Een dood lichaam dat hen met zijn geur half het dodenrijk mee insleurde.”

Het verhaal heeft een open einde. Daar heb ik meestal geen moeite mee. Deze keer is het toch wel onbevredigend. Wieringa heeft die twee meisje na de rechtszaak over hun belevenissen nooit meer gesproken. Jammer, ook als lezer wil je weten hoe het hen is vergaan. Toch een aanrader.

Het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven door Herman Koch vind ik buitengewoon geslaagd. Een juweeltje! Lichtvoetig, inspirerend, humoristisch en filosofisch. Wat wil je nog meer?

Omdat de rampenfilm avondvullend moet zijn, volgen we de tocht van een kleine groepje overlevenden door het binnenste van het schip. Nooit zal er in een rampenfilm een patrijspoort openstaan, waardoor iedereen al na tien minuten naar buiten kan klauteren. In het echte leven is die patrijspoort er wel.”

Fijne Boekenweek met veel leesplezier. Een goed boek verrijkt je leven.

Murat De dood van Murat Indrissi - Tommy Wieringa. Hollands Diep, gebonden 126 blz. € 16,99daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur