.Het boek werd mij onverwachts in de schoot geworpen onder de uitroep “Probeer dit maar eens!” De dader was Willem Jansen, een gewaarde en sympathieke collega uit het boekenvak die ik al tientallen jaren ken. Momenteel is hij vertegenwoordiger voor Overamstel, uitgevers. Zijn bezoek aan Nauta Boek kreeg deze keer naast de gebruikelijke zakelijke besprekingen een extra persoonlijke tintje. We zijn gaan lunchen om de bewogen privégebeurtenissen van de afgelopen maanden door te nemen.

Bij zijn vertrek overrompelde hij mij op de valreep met Totemdier Arafat de debuutroman van de voor mij onbekende schrijver Mick Johan (1980). Het is een handzame paperback met een opvallend zwart/wit omslag. Niet mooi maar wel effectief. De begeleidende tekst op de achterkant trok meteen mijn aandacht, omdat er een plaats in Duitsland wordt genoemd die in mijn geheugen een deurtje openzette naar een vrijwel vergeten verleden: mijn militaire diensttijd! Dat gaf de doorslag om in dit boek te beginnen, dat ik vrijwel in één ruk heb uitgelezen.

De centrale figuur is de veertienjarige Tommie. Zijn vader is militair en wordt midden jaren negentig als commandant gestationeerd in Seedorf. (Als dienstplichtig soldaat had ik ooit een administratieve functie bij de Intendance in Harderwijk van waaruit goederen en personen werden op transport werden gezet naar Seedorf). Het gezin vestigt voor drie jaar op deze militaire basis in een groot huis in een saaie buitenwijk. Op de school met kinderen van andere Nederlandse militairen maakt Tommie door zijn afwijkende gedrag meer vijanden dan vrienden.

“Ik zit vooral op mijn kamer. Alles staat op zijn plek en de muren hangen vol posters. Ik lig op mijn bed naar muziek te luisteren. Mijn ouders hebben mij hun oude bed gegeven. Een tweepersoonsbed. “everythings sucks” is het eerste wat ik in het hoofdeinde kerf, met aan de ene kant een anarchistenteken en andere kant een omgekeerd kruis.”

Het verhaal is autobiografisch. In een boeiend interview in Het Parool van twee weken geleden wordt al snel duidelijk dat zijn roman is gebaseerd op de werkelijkheid. Hij was zelf die woedende puber die met zijn ouders mee moest, toen zijn vader commandant werd in Seedorf. Niets gelogen, maar met dichterlijke vrijheid zette hij de werkelijkheid naar zijn schrijfershand.

Vrijwel ieder personage ontspoort. Drugs, drank, verveling en vechtpartijen. Tommie’s leven krijgt een verrassende wending als hij de soldaat Tjendol ontmoet. Hij belandt in een schemerwereld van drugdealers, geweld en gabberhouse. Ze raken nauw bevriend en dankzij hun illegale handeltjes beschikt hij over veel geld. Zijn saaie leventje lijkt voorbij. Van puberjongen vol woede, testosteron, angst en onzekerheid is hij op weg naar de volwassenheid. Tjendol wordt in verband gebracht met een zelfmoord tijdens een missie. Overdosis of vuile drugs?? Hij sleurt Tommie mee in een neerwaartse spiraal.

Voor hem bestaat er ook nog een andere wereld. Onder zijn ouderlijk huis is een grote kelder waar de cv-installatie staat, de machinekamer. Hij ontdekt een merkwaardig deurtje dat plotseling uit zichzelf opengaat.  Voorzichtig gluurt hij naar binnen. Dan ontmoet hij Totemdier Arafat, zijn goeroe en geweten. Tommie betreedt de donkere ruimte, het deurtje slaat dicht en achter een gordijn gaat een licht branden.

“‘Hallo’. Vanachter het gordijn klinkt een vriendelijke oudemannenstem. ‘Hallo vriend, kom verder, kom, kom, kom.’ De stem klinkt als die Hakim in Sesamstraat, maar ouder. Gedachten en afwegingen razen door mijn hoofd en mijn hand zoekt een opening in het gordijn.”

Wie is die Arafat? Hersenspinsel of realiteit? Totemdier Arafat is vooral een grimmige maar toch ook humoristische roman waarin het eigenzinnige en emotionele leven van de opstandige puber zeer herkenbaar is. De tijdgeest en omstandigheden zijn van een jongere, andere generatie. Leerzaam, schokkend, verrassend en confronterend. Lezen! Willem bedankt.

Mick Johan is schrijver, kunstenaar en drummer in de band Mich. Hij was de helft van het kunstenaarsduo Miktor en Molf en hoofdredacteur van Vice.

  Arafat  Totemdier Arafat – Mick Johan. Lebowski, paperback 215 blz. € 19,99daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur