Toen ik de laatste van de twaalfhonderdvijfenzeventig bladzijden van Het achtste leven (voor Brilka) omsloeg, slaakte ik een diepe zucht. Het speet mij dat ik het uit had en was bijna weer opnieuw begonnen. Waarom eigenlijk niet? Het was een onvergetelijke leeservaring. De Georgische Nino Haratischwili heeft zich met dit schitterende boek geschaard tussen de grote schrijvers van onze tijd. Een klassieker (zie Daan leest van 9 februari 2017).

Tja, en wat lees ik daarna? Keus genoeg. Mijn collega’s bij DWDD hadden bij hun geselecteerde titels een uitgave die mij wel aansprak. Een literaire thriller die een “sensatie was op de Frankfurter Buchmesse.” De vertaalrechten werden verkocht aan 38 landen en een grote Hollywoodverfilming is aanstaande. Boek der spiegels is een aanrader voor de liefhebbers van Donna Tart en Joël Dicker. Die aanbeveling gaf de doorslag.

De auteur E.O. Chrirovici (1964) is geboren in Transsylvanië in een Roemeens-Hongaars-Duits gezin. Van zijn eerste roman werden in Roemenië meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Boek der spiegels is zijn debuut in het Engels en werd een internationale uitgeefsensatie. De Nederlandse editie bij A.W. Bruna is zelfs de wereldpremière.

Literair agent Peter Katz ontvangt een mysterieus manuscript. Of is het een bekentenis?

Ik ontving het verzoek om een beoordeling in januari, toen alle medewerkers van het agentschap nog aan het bijkomen waren van de kater na afloop van het feestseizoen. Het bericht was heel behendig aan mijn map ongewenste mail ontsnapt en in mijn inbox beland, als onderdeel van een reeks andere berichten. Ik wierp een blik op de begeleidende brief en vond hem intrigerend, dus printte ik hem, inclusief de bijgevoegde pagina’s van een deel van het manuscript, en legde alles in mijn bureaula.”

Dit is geen bijzonder sterke opening. Enige alinea’s verder maken we kennis met de begeleidende brief van de schrijver, ene Richard Flynn, die in 1987 al drie jaar student Engels is aan de universiteit van Princeton. Hij ontmoet een collega, Laura Baines die hem in contact brengt met professor Joseph Wieder, een beroemd psycholoog. Wieder woont alleen in een groot landhuis met een uitgebreide bibliotheek. Flynn raakt in de ban van de charismatische hoogleraar en accepteert zijn verzoek om de bibliotheek middels een computerprogramma te ordenen.

“In diezelfde tijd ging ik voor Wieder werken. Eerst was ik gewoon vrijwilliger, net als twintig of dertig andere studenten, maar algauw begonnen wij over zijn werk te discussiëren, en ik geloof dat hij mij wel mocht. Mijn werk voor hem werd belangrijker. Je zou kunnen zeggen dat ik een soort van assistent werd.”

Professor Wieder wordt op een nacht in 1987 vermoord in zijn woonkamer. Hij is met een honkbalknuppel op brute wijze van het leven beroofd. De zaak wordt nooit opgelost. Is het manuscript een verkapte bekentenis van de dader of zijn er verborgen verwijzingen naar de  moordenaar? Het kan een crime passionnel zijn, een laffe roofoverval of is er sprake van een totaal onbekende dader. Peter Katz is vastbesloten om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hij vermoedt dat het ontbrekende deel van het manuscript van Richard Flynn zal onthullen wat er vijfentwintig jaar geleden werkelijk is gebeurd.

Het verhaal wordt verteld door o.a. een gepensioneerde politieman en een journalist, waardoor de gebeurtenissen van verschillende kanten wordt bekeken, “gespiegeld”. De stijl is helder, toegankelijk en de spanningsboog is groot. Je wilt doorlezen. Helaas blijven de personages oppervlakkig en clichématig. De opbouw is professioneel, zoals een boeiende serie op Netflix. Daarom verbaas ik mij enigszins over de hype die over dit boek ontstond in de internationale uitgeverswereld. Men verwacht blijkbaar een wereldbestseller! De vergelijking met Joël Dicker is terecht, maar die met Donna Tart niet, want haar werk heeft veel meer diepgang.

Spiegels

Het boek der spiegels – E.O. Chirovici. A.W. Bruna, paperback 311 blz. € 19,99


daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur