Herfst. De bomen langs de Parkstraat en in De Wezentuin hebben echter besloten dat de herfst al een paar weken eerder is begonnen. Hun bladeren maken een natuurlijk tapijt op de stoep en in de ingang van de winkel. Dat betekent vegen en stofzuigen. Dat deed ik onlangs gedachteloos en al bladeren ruimend belandde ik ongemerkt voor de tafel met nieuwe en actuele titels. Mijn oog viel op een boek dat ik onlangs besprak, Vleugels door Claire Corbett.

Waarom heeft er vrijwel niemand gereageerd of commentaar geleverd op deze bespreking? Het is een spannend en interessant verhaal over een maatschappij waarin een nieuwe elite ontstaat van mensen die als een vogel kunnen vliegen. Absurd? Helemaal niet. Het zit – volgens mij en anderen - in de afbeelding op de omslag, die de indruk wekt dat het hier een "zweefboek" betreft, een esoterische uitgave of een special van het blad Happinez. Jammer, want zo krijgt dit boek geen kans. Uit vertrouwelijke bron vernam ik onlangs dat men er bij uitgeverij Signatuur ook zo over dacht, behalve de hoofdredacteur die haar zin doordreef. Opnieuw het bewijs dat een sterk omslag doorslaggevend kan zijn voor verkoopsucces en leesplezier.

In de vorige Daan leest vroeg ik uw aandacht voor vier verschillende titels. Deze keer beperk ik mij tot slechts één boek waarvan de omslag nu ook niet bepaald uitnodigend is, maar bij nader inzien perfect aansluit bij de inhoud.
In tijden van afnemend licht door Eugen Ruge (De Geus, gebonden 349 pagina's € 22,50) is een autobiografisch epos over drie generaties van een Duits-Russische familie. Hun wegen leiden van Mexico en Siberië naar Oost-Berlijn, langs de pieken en dalen van de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw.

In Duitsland werd het verkozen tot het beste boek van 2011. De schrijver verhaalt de geschiedenis van zijn ouders, grootouders en overgrootouders.
Elk hoofdstuk beschrijft een bepaald jaar of tijdperk. De eerste generatie bestaat uit overtuigde communisten die alles voor hun (vader-) land over hebben, maar verraad, jaloezie en bureaucratie ondermijnen op den duur hun vertrouwen.

De bouw van de Berlijnse muur in 1961en de val in 1989 zijn ijkpunten. Tijd en plaats worden voortdurend afgewisseld en vanuit de hoofdpersoon in het betreffende hoofdstuk krijg je een steeds beter inzicht in de familie-verhoudingen. Een ieder heeft in zijn of haar tijd een belangrijke positie vervult in de maatschappij. De cultuurverschillen tussen Oost en West spelen een nadrukkelijke en vaak humoristische rol. De aanslag op de Twin Towers in 2001 vormen begin en einde van dit zeer bijzondere boek.

Hierna een citaat uit hoofdstuk 7, 1 oktober 1989.

"Buiten was het heel licht, zo licht dat het pijn deed als ze opkeek. De berken verspreiden een gele glans, het was een warme herfst dit jaar, goed voor de oogst, dacht Nadjezjda Ivanovna. In Slava waren ze nu met de aardappelen bezig, de eerste vuren rookten al, het aardappelloof brandde, en als het aardappelloof eenmaal brandde, dan was hij onherroepelijk gekomen: de tijd van het afnemende licht."Ben je ouderwets, ga je niet met je tijd mee als je nog steeds een gewoon boek leest in plaats van een e-book (ieboek)? Er zijn jongeren die hun ouders hierover vermanend en zelfs afkeurend toespreken. Natuurlijk kun je de ontwikkelingen op dit gebied niet tegenhouden. Ik volg ze met belangstelling en sta er zeker niet afwijzend, maar wel terughoudend tegenover. Informatie en ontspanning kun op je heel veel verschillende manieren tot je nemen.

Toen in 1982 de  eerste cd-speler uitkwam en cd’s de markt overspoelden, waren er snelle volgers die onmiddellijk al hun lp’s vervingen. Weg met die hoezen en grote schijven! Inmiddels is het tij gekeerd: veel artiesten brengen naast een cd, een  mp3 ook weer een traditionele lp uit. Want het analoge geluid klinkt voor de kritische luisteraar veel beter. Bovendien kun je van de hoes een artistiek hoogstandje maken.

De digitale camera heeft het filmrolletje bijna volledig verdrongen, maar ook hier is een hang naar het verleden. Professionals gebruiken diapositief materiaal en camera’s met een zoeker direct voor of zo u wilt tegen het oog. De kant en klaar Polaroid was geheel verdwenen maar is inmiddels terug onder de onmogelijke naam Imposible, een initiatief van de vroegere Nederlandse licentiehouder.

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Hoe het boekenvak er over tien jaar er voor zal staan is moeilijk te voorspellen. Mensen zullen altijd blijven lezen voor studie, informatie, ontspanning en plezier. Voorlopig beperk ik mij tot boeken die je kunt vasthouden, doorbladeren, ruiken, voelen, een ezelsoor in kunt vouwen, stapelen, genieten van een fraai omslag, een prettige bladspiegel, mooi papier, een sieraad voor je boekenkast, een bijzondere bijna vergeten uitgave die je oppakt, openslaat en al lezend opnieuw  meesleept…..dat zie ik nog niet zo gauw gebeuren met een ieboek.

In het najaar stroomt de boekwinkel vol met honderden nieuwe titels op velerlei gebied en is er in alle media veel aandacht voor schrijvers en hun boeken. Heeft u in een praatprogramma al eens een auteur met een ieboek gezien? Ik niet.
Men verwijt mij nog wel eens dat ik vrijwel altijd positief ben over wat ik heb gelezen en dat het regelmatig om omvangrijke boeken gaat. Zeshonderd pagina’s is geen uitzondering.

Daarom nu twee dunne, maar prachtige boeken die ik van harte aanbeveel.
Slaap van Haruki Murakami (Atlas, paperback 80 pagina’s € 14,95) is een ouder werk uit 1990 van deze geniale Japanse auteur. Het is het verhaal van een vrouw die al zeventien dagen niet heeft geslapen maar toch normaal lijkt te functioneren.  De korte zinnetjes snijden door je ziel en de prachtige illustraties versterken de beklemmende sfeer. Deze uitgave voldoet meer dan ruimschoots aan mijn voorkeur en criteria voor een “echt” boek.

Julian Barnes (1946) is met Alsof het voorbij is (Atlas, paperback 158 pagina’s € 18,95) genomineerd voor de Booker Prize 2011. Terecht. De hoofdpersoon Tony Webster ontdekt dat de tijd hem heeft ingehaald. Hij is een man van middelbare leeftijd en blikt terug op zijn jeugd. De beschrijvingen van die periode deden mij denken aan Titaantjes  van Nescio. Hij ontrafelt zijn leven en ontdekt de lijnen van vroeger naar nu, maar hij doorziet niet alles. Stap voor stap wordt je meegesleurd naar een verrassend eind, dat je nog lang bezighoudt. Een meesterwerkje van één van de voornaamste schrijvers van onze tijd.
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur