Wie bepaalt welk boek ik lees en waarover ik schrijf? Vaak op verzoek van de uitgever, soms van de schrijver en op aanraden van klanten, die menen dat ik dat ene boek absoluut moet lezen. Meestal snuffel ik wat tussen het grote aanbod in onze winkel en maak mijn keus. Deze keer betreft het een boek waarvan ik het gevoel heb, dat het mìj heeft gekozen.

Trouwe lezers weten dat Carry en ik enthousiaste bezoekers zijn van de Griekse eilanden. We verloren ons hart aan Mirtos, een klein plaatsje aan de zuidkust van Kreta. In het fraaie Griekeland magazine stond ooit een aardig artikel over Dick en Siemon die daar de uitbaters zijn van Mertiza Villa. We werden vrienden en gingen regelmatig terug.

Dick schrijft o.a. voor dat magazine columns, die mede door ons toedoen een aantal jaren geleden zijn gebundeld en uitgegeven. Ter nagedachtenis aan Carry schreef hij een prachtig gedicht dat hij later ook op muziek heeft gezet. Een bijzondere vriendschap waarin literatuur, cabaret en muziek, naast onze liefde voor Kreta, een grote gemene deler zijn.

In het winternummer van het Griekeland magazine staat een uitgebreid interview met Edzard Mik, een voor mij onbekende schrijver. Hij is getrouwd met een Griekse componiste en heeft al meerdere romans gepubliceerd. Twee titels haalden de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Geen idee waarom hij aan mijn aandacht is ontsnapt. Hij vertelt hoe innig zijn leven is verbonden met Griekenland en de rol die dit speelt in zijn boeken. “In Griekenland gaan je poriën open, de warmte van de mensen maakt veel los.”

Waar de zee begint (2014) daagde mij uit. Vooral omdat de critici er zeer verdeeld over waren. Men vond het goed of helemaal niks, een “Bouquetreeksachtige romannetje.” Dat bepaal ik zelf wel. Heeft dit boek zich aan mij opgedrongen?

In juni 2004 bezoekt de Nederlandse bankier Nico, Athene dat in de ban is van de Olympische Zomerspelen. Op grote schermen in de tavernes worden onafgebroken de heldendaden van het nationale voetbalelftal vertoond. De sfeer is euforisch. Nico doet zaken met een kunsthandelaar, Met diens beeldschone dochter beleeft hij een paar droomachtige weken en keert vol twijfels terug naar zijn gezin in Nederland.

Hoe waarachtig was hun liefde? Voor zijn werk gaat hij acht jaar later terug. Zijn bank heeft hem gestuurd omdat de financiële situatie van de kunsthandelaar heel onzeker is en hij de stekker eruit moet trekken. Voor Nico telt vooral het weerzien met Despina. Wat is er overgebleven van hun gevoelens?

De entourage in Athene is totaal veranderd. Winkels staan leeg, er wordt gedemonstreerd, je ruikt overal traangas, je ziet veel radeloze mensen, de sfeer is grimmig, de stad onttakeld. Nico gaat op zoek naar plekken die destijds belangrijk waren. Waar ze de liefde bedreven, de tavernes, de haven, de zee, overal waar zij gelukkig waren. Wat is er van haar geworden? Zijn opdracht raakt steeds meer op de achtergrond. Hij kijkt met tegenstrijdige gevoelens uit naar het moment dat hij haar weer zal ontmoeten. Wie is zij eigenlijk? Klopt zijn beeld van haar wel?

Inderdaad, allemaal ingrediënten voor een pocket uit de Bouquetreeks. Dat geldt voor veel literatuur. Het gaat om het vakmanschap van de auteur, want daarin schuilt het verschil. Edzard Mik kan schrijven. Hij wisselt korte en langere, soms wat gecompliceerde zinnen af. De personages zijn overtuigend. De mediterrane sfeer en de subtropische omstandigheden beschrijft hij poëtisch en realistisch. Over de ontknoping van deze aangrijpende liefdesgeschiedenis valt zeker te twisten. Ik heb er veel leesplezier aan beleefd.

“Mijn hand daalt neer op het belletje, en daar klapt de deur al open en duikt de hotelier op, dikker, kaler, maar nog altijd in een geblokt overhemd; eerst met gespreide armen, dan door het eindeloos schudden van mijn hand, begroet hij me.”

 Edzard
Waar de zee begint – Edzard Mik. De Bezige Bij. Paperback 237 blz. € 18,50

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur