Drie plakboeken vol met de dagstrip Vader & Zoon van Peter van Straaten. Jaren geleden knipte ik die trouw elke dag uit Het Parool. Mijn leven lang ben ik een bewonderaar van deze unieke tekenaar en schrijver. Zijn Zeurkalender hoort bij het ochtendritueel en opent mijn dag met een glimlach. Enkele keren bezocht hij onze boekwinkel, een grote, vriendelijke man in een lange jas. Vogelaar en liefhebber van een goed glas wijn.

De drank was een rode draad in zijn leven. Gecombineerd met zijn belangstelling voor vogels heb ik een bruggetje naar een aangrijpende en bijzondere, autobiografische roman. In het debuut De uitweer van de Schotse schrijfster Amy Liptrot is alcoholverslaving het middelpunt van haar jonge leven. Tegen kanker kun je niet strijden, wel tegen de afhankelijkheid van drank.

De dertigjarige Amy heeft haar kindertijd doorgebracht op de Orkneyeilanden ten noorden van Schotland. Haar ouders hebben een boerderij. Zij leeft in haar jeugd mee in het ritme van de wisselende seizoenen, geboorte en sterfte van dieren, haar geesteszieke vader en het weidse landschap. Kou, heftige stormen, mist, regen, maar ook zonnige dagen en de eeuwenoude, lokale geschiedenis bepalen haar jonge bestaan. Ze heeft een onrustige natuur. Als opstandige tiener kijkt zij uit naar het moment dat ze eindelijk naar Londen kan vertrekken.

Ze voelt zich er al snel thuis, maakt veel vrienden en brengt middagen door in het park met wijn en bier. Daar blijft het niet bij. De alcohol wordt ‘s nachts opgevolgd door drugs. Langzamerhand krijgt haar verslaving de overhand. Amy verliest haar vriend, uiteindelijk ook zichzelf. Dan beseft zij dat er iets moet veranderen. Daarom keert zij terug naar de boerderij van haar ouders en bekijkt de natuur met nieuwe ogen. Stap voor stap begint haar ontnuchtering.

“Later die middag kom ik terug naar de uitweer om de hooglanders te voeren. Ik wurm me naast mijn vader in de cabine van de trekker, net zoals ik vroeger deed. Ik weet nog precies waar de kuilen in het land zitten, zodat ik me stevig kan vasthouden als de noodzaak zich aandient. (...) De uitweer ligt verstopt achter een heuveltje vlak aan de kust en als je op de juiste plek staat zie je nergens huizen en ziet niemand jou van de weg.”

Het meewerken op de boerderij is niet genoeg om tot rust te komen en de verslaving onder controle te krijgen. Ze meldt zich als vrijwilliger bij de vogelbescherming en doet mee aan het inventariseren van de zeldzame en geheimzinnige kwartelkoning. Alleen het mannetje roept. Hij laat zich zelden zien. Er gaan nachten voorbij zonder dat zij de vogel hoort, slechts één keer heeft zij hem werkelijk gezien. Tijdens deze tochten overdenkt ze haar chaotische leven in Londen. Haar gedachten draaien nog steeds rond de drank en het verlangen naar een koud glas bier of rode wijn. Het hulpboek van de AA wordt haar bijbel.

Amy zwemt elke dag in de koude zee, rent naakt rond neolithische grafmonumenten. Ze krijgt steeds meer grip op haar bestaan. Gaat voor waarnemingen naar de kleine eilandjes. Tijdens de winter vestigt zij zich op het schaars bewoonde eiland Papay.

“Sommige dingen van de zee leer je alleen maar als je erin bent. De golven dragen stenen. Grote kiezels die in het water hangen en moeiteloos worden rondgegooid. Ik kijk, vanuit zeehonden- perspectief, naar een meeuw die daalt en landt op het water. Op een ochtend wordt de hemel weerspiegeld in het kalme water en zwem ik in de wolken.”

Het is het waargebeurde verhaal over verslaving en herstel. Eerlijk, brutaal en ontroerend.

Uitweer  De uitweer – Amy Liptrot. Ambo – Anthos, gebonden 255 blz. € 21,99


De website van Nauta Boek - Libris is vernieuwd en geactualiseerd. Mijn column vindt u daar en ook op de website www.daanleest.nl, inclusief het archief met alle vorige edities.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur