Sinterklaas geeft een boek cadeau. Dat was altijd al zo en de Sint en zijn assistenten doen dat dit jaar met nog meer inzet en enthousiasme. Wij helpen hen graag met nuttige tips en adviezen. De leespieten bezorgden afgelopen weekend huis aan huis een boekenkrant vol van cadeaus. Literatuur, spanning, kinderboeken, Young Adult,  kookboeken, geschiedenis enz. Op bladzijde twee actuele informatie over de webshop van Nauta Boek, uw favoriete boekhandel, ook online.

Op veel verlanglijstjes staan titels uit de Top 10. 1. Astrid Holleeder - Judas, 2. J.K. Rowling- Harry Potter en het vervloekte kind. 3. Thomas Dekker – Mijn gevecht. 4. Jochem Myer – Wereld van de Gorgels. 5. Johan Cruijff – Mijn verhaal. 6. Herman Koch – De greppel. 7. Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken. 8. Geronimo Stilton – XI. 9. Michiel van Egmond – Gijp. 10. Geert Mak – De levens van Jan Six. (Gegevens CPNB week 48).

Er zijn mensen die principieel geen bestsellers lezen. Tsja. Belijden zij die opvatting alleen met hun mond? Van nature ben ik een meegaand mens, maar met een dwars randje. Dat komt tot uiting in mijn tips voor vijf december. Het betreft twee non-fictie uitgaven over de natuur. Het ene boek is tamelijk wetenschappelijk. Het andere populair, opgediend in hapklare hoofdstukjes.

De uitvinder van de natuur beschrijft het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt (1769-1859) ontdekkingsreiziger en de bekendste wetenschapper van zijn tijd. Andrea Wulf wekt hem op briljante wijze tot leven in een spannend, vuistdik boek, ondanks de wetenschappelijke passages. Wij volgen de voetsporen van von Humboldt door Zuid-Amerika waar hij de Chimborazo beklom, destijds de hoogste vulkaan ter wereld. Daar kreeg hij het inzicht dat alles in de wereld en de natuur met elkaar is verbonden. Hij beschreef dat in tientallen boeken en een spectaculaire afbeelding van zestig bij negentig centimeter “Naturgemälde”. Hij brak met geldende wetenschappelijke opvattingen en legde de basis voor onze moderne ecologie.

Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe zwaar die ontdekkingstochten waren. Von Humboldt was een gedreven, niet te stuiten jongeman met een onuitputtelijke dorst naar kennis en verdieping. De recensent van De Volkskrant typeerde hem als een persoon waarin Indiana Jones, Stephen Hawking en Floortje Dessing samensmelten. Zo kun je dit boek beleven. Hij wordt ook gezien als “een van de vaders van de moderne natuurbescherming”. Een prachtig verzorgde uitgave met veel illustraties, totaal 572 pagina’s, waarvan 150 met verwijzingen en voetnoten.

“Naarmate ze verder kwamen kroop de bosrand steeds dichter naar de oever, waardoor het moeilijk werd om nog ruimte te vinden voor hun nachtelijke kampen. Hun proviand was bijna op en ze filterden het stinkende rivierwater met behulp van een linnen doek. Ze aten vis, schildpadeieren en soms fruit, maar ook in cassavemeel fijngestampte gerookte mieren. (…)Als ze geen voedsel konden vinden, onderdrukten ze hun honger met kleine beetjes droog cacaopoeder.”                                                
 


De Duitse boswachter Peter Wohlleben geeft in Het innerlijke leven van dieren een verbazingwekkend inkijkje in een verborgen wereld van liefde, verdriet en empathie in het dierenrijk. Hij publiceerde al eerder Het verborgen leven van bomen, dat een internationale bestseller werd. Zijn stijl en verteltrant zijn aanstekelijk. Het is alsof je in een kring rond het kampvuur zit en luistert naar een begenadigd, maar voor gezellige spreker, die spelenderwijs allerlei verantwoorde weetjes tevoorschijn tovert.

“Als liegen bij dieren al wijdverbreid is, hoe zit het dan met diefstal? Willen we dat ontdekken dan moeten we daar eerst naar zoeken bij sociaal levende dieren, want net als bij liegen gaat het hier ook om een morele beoordeling, en alleen als ze dat tegenover soortgenoten vertonen telt het mee”


Humboldt

De uitvinder van de natuur – Andrea Wulf. Atlas Contact 572 , gebonden 572 blz. € 39,99


Wohl

Het innerlijke leven van dieren – Peter Wohlleben. Levboeken, gebonden 223 blz. € 19,99
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur