Een van de favoriete boeken van de medewerkers van Nauta Boek was in 2013 De vlucht, het debuut van de Spaanse schrijver Jesús Carrasco. Een beklemmend verhaal over een jongen die in een onherbergzaam gebied op de vlucht is voor onbekende achtervolgers. Vanaf de eerste regel wordt je meegesleurd door de zeer persoonlijke stijl. Helder, fraaie landschapsbeschrijvingen, ijzersterke personages en voortdurend aanwezige spanning. Een terechte wereldbestseller die verscheen in meer dan dertig landen.

Dan zijn de verwachtingen terecht hoog bij het tweede boek van Carrasco. Nog duidelijker dan in De vlucht speelt deze roman in zijn geboortestreek Extremadura, een schrale provincie in het zuidwesten van Spanje, grenzend aan Portugal. In vroeger tijden een armoedig, geïsoleerd gebied met een gesloten, eigenzinnige bevolking. De indringende foto van de schrijver achterop het boek onderstreept dit. Tegenwoordig is Extremadura vooral in trek bij wandel- en vogelaars.

De grond onder onze voeten is een fraai verzorgde, gebonden uitgave. Korte en soms zeer korte hoofdstukken van slechts één pagina dwingen tot doorlezen.

“Vandaag ben ik midden in de nacht wakker geworden van een geluid. Het was niet het gesnurk van Iosif, die, ongewoon voor hem, op dat uur in stilte naast me lag te slapen, half weggezakt, in de wol van het matras. (…) Maar behalve de wind in de grote takken van de steeneik heb ik niets kunnen ontdekken, en toen begon als bij toverslag de oude mythe van de indringer met de van begeerte uitpuilende ogen in mijn ingewanden te wroeten en aan mij de vreten.”

De verteller Eva Holman is de echtgenote van de gepensioneerde, invalide kolonel Iosif, die diende in het leger dat Spanje aan het begin van de twintigste eeuw had ingelijfd bij het grootse imperium dat Europa ooit heeft gekend. Als na de bezetting de rust is hersteld krijgen de militairen een dorp in Extremadura aangewezen om zich te vestigen. Eva woont met haar man buiten het dorp in een idyllische villa met een fraaie tuin.

Op een dag ontdekt zij in de moestuin een zwijgzame man die haar angst inboezemt. Onder bedreiging van een geweer probeert ze hem te verwijderen. Tevergeefs. Hij is voortdurend aanwezig en haar angst verandert voorzichtig in oprechte belangstelling. Wie is die man en waarom is hij juist naar deze plek gekomen? Er ontstaat een beperkte dialoog en Eva noteert het aangrijpende relaas van de man, die zij Leva heeft genoemd.

Ze dragen beiden een groot verlies. Haar enige zoon is onder druk van zijn vader in het leger gegaan en sneuvelt. Voor de kolonel is dat een grote eer, voor een Eva een eeuwig verlies. De spanning groeit tussen hen, vooral omdat onverdraagzame en jaloerse kolonel de indringer beschouwt als de minnaar van zijn vrouw. Hij ziet niet wat er werkelijk tussen hen speelt.

Leva was een krijgsgevangene die slopende jaren heeft doorgebracht “ergens” in de bergen waar hij met honderden anderen dag in dag uit in alle seizoenen bomen heeft gekapt. Zijn verhaal wordt door Eva aangevuld en langzamerhand wordt duidelijk wie hij is en waarom hij is teruggekeerd naar deze streek, naar de verbondenheid met de aarde, naar de plek waar we zijn geboren, waar we vandaan komen, onze wortels.

De overeenkomst tussen beide boeken is het rijke proza van Carrasco. Hij gelooft in de eindeloze weerbaarheid van de mens, de verwondering over ons inlevingsvermogen wanneer de ander in onze ogen niet langer een vreemde is.

“Misschien is het waar wat ze zeggen, dat we ooit één zijn geweest. Niet één lichaam, maar één wezen. Wij, de bomen, de rotsen, de lucht, het water, de werktuigen. De aarde.”Grond De grond onder onze voeten – Jesús Carrasco. Meulenhoff, gebonden 255 blz. € 19,99.

vlucht De Vlucht - Jesús Carrasco. Meulenhoff, gebonden 208 blz.actieprijs € 10,-
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur