De eerste Kinderboekenweek was in 1955. Het geschenk bestond uit een wandprent Lezende clowns, gemaakt door Piet Worms destijds zeer bekend door zijn prentboeken over De drie paardjes. Kan ik mij nog iets herinneren van die allereerste Kinderboekenweek? Nee. Voor prentenboeken was ik toen al te “oud”. Elf jaar, ik las toen ook al veel. Alles wat ik maar te pakken kon krijgen en dat is nooit overgegaan.

Mijn vader zwaaide in die tijd de scepter in Het Boekhuis, tegenwoordig Het Open Boek. De boekenafdeling moest nog op gang komen, maar er was wel een uitleenbibliotheek. De boeken voor volwassenen waren op de rug voorzien van sterren, een keurmerk dat was afgegeven door het Idil, dat voor katholieke lezers boeken censureerde. Drie sterren betekende realistisch (“rooie oortjes”).

Op de kinder- en jeugdboeken ontbraken die sterren. Er was een grote collectie “kwartjesboeken”. De oorspronkelijke reeks telde 178 titels. Mijn favoriet was Het teeken op de deur van Hans de la Rive Box. Ongelooflijk spannend. Ik was ook helemaal in de ban van Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch door Carel Beke. Ik verdween totaal in zo’n verhaal en werd Pim Pandoer.

Mijn jongste kleindochter Floor is wat lezen betreft erfelijk belast. Zij is tien en wisselt IPad en boeken af. Ook zij kan zich helemaal in een boek verliezen. Hierbij haar tips voor de Kinderboekenweek van 2016:

De wilde heks door Lene Kaaberbøl, Charlottes droompaard door Nele Neuhaus, De wraak van Knor door Tosca Menten, alle boeken van Thea Stilton, De boomhut door Andy Griffiths en haar absolute topper is Finn door Janneke van der Pal.

Fotowedstrijd Nauta Boek.

Het thema van de Kinderboekenweek gaat over opa’s en oma’s in kinder- en jeugdboeken. Maak een foto van je opa en of oma, alleen of samen met jou of met de hele familie. In de dierentuin, in het zwembad, op het strand, alles mag. De leukste, liefste, grappigste of meest bijzondere foto wint een prijs. Zet je naam en klas achterop de foto. Inleveren kan tot dinsdag 11 oktober bij de juf, daarna in onze winkel. Wij rekenen op heel veel foto’s, die allemaal worden geëxposeerd in de etalage van Nauta Boek. Doe je best. Zet hem op!

In mijn vorige column was ik enthousiast over de heldere schrijfstijl van Pieter Webeling. Geen woord te veel, geen overbodige franje. Een groot contrast met de roman die ik momenteel lees.  Het betreft het nieuwe boek van de succesvolle Amerikaanse auteur Richard Russo, wereldberoemd geworden met Empire Falls, dat ook werd verfilmd. Zijn Brug der zuchten vond ik een indrukwekkend boek.

Daarom stortte ik mij op Niemands gek, een verhaal dat zich afspeelt in North Bath een plattelandsstadje ten noorden van New York. De centrale persoon is Donald Sully, een zestiger die in zijn leven weinig geluk heeft. Gescheiden en een halfslachtige relatie met andermans vrouw. Hij woont boven een bejaarde oud-lerares Engels, die hem nog steeds de les leest. Hij is klusser en verricht zijn vaak illegale arbeid samen met zijn niet al te snuggere hulp. Zijn leven wordt overheerst door een slechte, pijnlijke knie. Met vrienden die vijanden overbodig maken, probeert hij toch nog iets van zijn leven te maken. Zijn treurige en onduidelijke bestaan wordt door Russo geraffineerd en met veel humor neergezet. Zijn lange zinnen en veel details werken aanstekelijk en geven een indringend beeld van de inwoners van het doodgemoedereerde stadje. Er gebeurt niets en toch heel veel.

“‘Weet je, zei Carl, ‘toen wij dit huis kochten, heeft de makelaar ons bezworen dat mensen zoals jij zich niet in deze buurt mochten vertonen.’ Sully trok een stoel bij. ‘Je hebt haar vast verkeerd begrepen, zei hij.’ Ze zei waarschijnlijk dat er geen nikkers mochten komen’\.”   

Russo2  Niemands gek – Richard Russo. Signatuur paperback 583 blz. € 26,99

           

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur