Het is Kinderboekenweek. Het thema is Superhelden. De vermaarde leraar Nederlands van de reeds lang verdwenen Texelse Muloschool, de heer A.C. Peetoom stelde dat een held iemand is die dood is. Maar een held in een kinderboek is andere koek! Had ik ooit een held? Van nature ben ik niet zo dweperig, maar mateloze bewondering ligt altijd op de loer. Een absolute held, vergelijkbaar met de moderne superhelden was voor mij Pim Pandoer een creatie van de schrijver Carel Beke. Hij was een soort superman die zich voor zijn heldenrol vermomde en gemaskerd in het zwart gehuld streed tegen onrecht. In mijn verbeelding ging ik geheel in dit personage op.

Een andere held uit mijn verleden is Willem Roda uit het gelijknamige jeugdboek van E. Heimans. (de compagnon van Jac. P. Thijsse). Een dramatisch avontuur, dat zich deels afspeelt in “de betere kringen” en zijn hoogtepunt vindt in Australië. Waarom maakte dit boek zo’n onuitwisbare indruk? Dat is in de eerste plaats te danken aan meester Bakker, hoofd van de Thijsseschool, die aan het eind van de vrijdagmiddag op zijn karakteristieke wijze voorlas uit deze klassieker. Als volwassene heb ik het meerdere keren herlezen. Ik bezit twee edities van dit boek. Eén ooit van mijn ouders gekregen en het tweede antiquarisch gekocht. Op het schutblad staat geschreven “Sinterklaas 1941”.  Het betreft de achtste druk die bewerkt werd en van een voorwoord voorzien door D. L. Daalder, geboren in Oosterend,  de auteur van Fijn en grof  en  Schimmenspel.

Mijn nostalgische herinneringen aan de onvergetelijke boeken uit mijn kinderenjaren rond ik af met de held Bram Vingerling, een schepping van Leonard Roggeveen, wiens avonturen zijn vastgelegd in De wonderlijke avonturen van Bram Vingerling en Het geheim van oude horloge. Nu misschien iets gedateerd maar nog zeer leesbaar.

Mijn overgang van jeugd- naar volwassen literatuur werd deels bepaald door griezelverhalen. Vooral Edgar Allan Poe en Howard Phillips Lovecraft boeide mij enorm en heb ik vaak herlezen. Dit genre is nu opgesplitst in horror, fantasy, en science fiction. Veel huidige liefhebbers zijn vaak heel uitgesproken in hun voorkeur en lezen zelden iets anders.

Het nachtcircus door Erin Morgenstern ( De Bezige Bij, paperback € 19,95) hoort thuis in het genre fantasy en het verbaast mij dat deze uitgever dit boek heeft uitgebracht. Waarom? Omdat het een bestseller zou kunnen zijn zoals in Amerika? Om de verkoop de stimuleren heeft men een sticker op de omslag geplaatst met de kreet “Het mooiste liefdesverhaal van het jaar” Misleidend en niet in overeenstemming met de cover en de inhoud. Toch heb ik dit fantastische verhaal uiteindelijk met veel plezier gelezen. Een circus dat alleen ’s nachts toegankelijk is, onverwachts ergens opduikt en bevolkt wordt door illusionisten, magiërs, acrobaten en waarzegsters. Liefde en vooral de eeuwige strijd tussen goed en kwaad zijn belangrijke thema’s. Geschikt voor een breed en ook jeugdig publiek, zoals de liefhebbers van Twilight. Spannend en een tikje griezelig. Lezen!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur