Vlinder De schrijver Pieter Webeling bezocht enige tijd geleden Nauta Boek om aandacht te vragen voor zijn nieuwe roman die in september zou gaan verschijnen. Hij overhandigde Cindy een leeskatern - “gratis voorproefje” - met een aantal fragmenten. Zijn optreden was overtuigend, op de grens van arrogant. Cindy nam en een ander diplomatiek voor kennisgeving aan. We zullen ernaar kijken.

In die periode werd ik helemaal opgeslokt door onze familieomstandigheden. Nauwelijks tijd om te lezen, kon mij moeilijk concentreren en kwam niet verder dan wat zappen in de kranten. Daardoor moest ik zelfs een Daan leest overslaan. De leeskatern werd aan mij doorgespeeld, want dit boek leek wel iets voor mij. De omslag was intrigerend en de aanbeveling van een collega, Willem Jansen, boekhandelaar van het jaar 2014, was niet mis: Summum van vertelkunst. Schrijnend en mooi.”

Pieter Webeling publiceerde al eerder twee romans. De lach en de dood (2010) werd ook in Duitsland uitgegeven. Bovendien werden de filmrechten door een Duitse filmmaatschappij aangekocht. Zijn nieuwste boek verscheen gelijktijdig in een Duitse vertaling. Hij is medeauteur van Het mooiste woord is herinnering, een onlangs verschenen uitgave over Alzheimer.

De dag na de begrafenis van Carry (“Als een vlinder gevlogen”) begon ik in het boek van Webeling. Er was een last van mij afgevallen en dit boek zou mij kunnen afleiden en troosten. De titel is meer dan toepasselijk: Het uur van de vlinder. Door de fragmenten die ik al had gelezen wist ik dat het verhaal zich afspeelt tijdens het begin van De Eerste Wereldoorlog. Alweer die oorlog, houdt dat dan nooit op? Er is toch al genoeg over geschreven.

Webeling voegt er een schitterende roman aan toe. De hoofdpersoon is Julien Maria Recourt, zoon van een benepen kruidenier in een klein Frans dorpje. Hij overleefde tien maanden in de afschuwelijke loopgravenstrijd tegen de Duitsers en gaat eindelijk op verlof. Ach, de oorlog zal voor de Kerst wel voorbij zijn. Dat gelooft men nog steeds. De mof is al bijna verslagen.

Op weg naar huis komt hij een in bijna volledig stukgeschoten dorp. In het hart staat de ruine van een kerk, te midden van scherven gebrandschilderd glas en een gevallen Christus. Hij ontmoet daar een pastoor, wiens pastorie nog overeind is gebleven. Een wonder? De pastoor verzamelt vlinders. De man boezemt Julien vertrouwen in. Hij wil bij hem biechten, zijn geschiedenis vertellen.

De lange biecht vormt het aangrijpende verhaal van zijn schelmenjaren met zijn vrienden, de ontdekking van de poëzie – Baudelaire- en de voorzichtige vrijages met de beeldschone Elphège. Julien is enig kind. Zijn moeder heeft talloze miskramen gehad. Zijn vader is een kruiperige middenstander die bang is om klanten te verliezen. Bij het uitbreken van De Grote Oorlog melden de vrienden zich bij het leger. Behalve een, maar die laat zich uiteindelijk toch overhalen.

Hier ligt de kern van het boek. De oorlog is het décor, het tijdsbeeld waarin vriendschappen op de proef worden gesteld, liefde verbindt of vernietigt en de dood altijd nabij is. Wat is de zin dit alles? Uiteindelijk het vinden van schoonheid, onschuld en vergeving. Webeling schrijft in heldere, korte zinnen, zonder overbodige franje, geen woord te veel. Symbool voor leven en dood is de vlinder, schitterend verwoord door de vlinderpastoor.

“Voor mij is de vlinder het symbool van onsterfelijkheid. De rups staat voor het aardse leven, de vlinder voor de verrijzenis. Voor het eeuwige leven. Kijk goed, jongen, het is al bijna zo ver. De pop is al opgerekt, de kleuren van de vleugels schemeren erdoorheen. Ik verwacht in de komende uren de geboorte van een mooie Iphiclides podalirius, een koningspage.”Het uur van de vlinder – Pieter Webeling. Uitgeverij Lancelot, gebonden 287 blz. € 19,90       daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur