HartPersoonlijke omstandigheden, mijn gemoedsrust en zelfs het weer hebben invloed op mijn leeservaring. Waarom heb ik juist nu voor dit boek gekozen en wordt mijn oordeel hierdoor voornamelijk bepaald? Ik kan kiezen voor een mooi boek, waarvan ik vermoed dat het mijn stemming zal verbeteren, een troostende gedichtenbundel of een naslagwerk over de natuur met prachtige foto’s. Het pakte anders uit.

Twee boeken lagen voor mij. Wat zou het worden? Schipbreuk van een leven van de Deense schrijver Erik Valeur, die met Het zevende kind een internationale bestseller had of Weg zonder genade, een thriller van de Amerikaanse auteur John Hart. Valeur krijgt voor zijn nieuwe boek redelijke recensies. Hart is een erkende misdaadauteur, die ik alleen van naam kende.

Aanbeveling van de uitgever op de achterkant: “De langverwachte, excellente nieuwe thriller van tweevoudig Edgar-winnaar John Hart.” Edgar is Edgar Allan Poe, een befaamde dichter/schrijver uit de negentiende eeuw. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van horror- en fantasyliteratuur. Omdat ik (net als Jan Wolkers) een liefhebber ben van zijn verhalen koos ik voor het boek van Hart.

De sinistere sfeer, die Poe zo treffend neerzet, vind je inderdaad terug in het werk van Hart. Verlaten kerken, ruïnes, maanloze nachten, psychopathische daders, geloofsfanaten, verrassende wendingen, kwetsbare doch onvermoeibare helden, die niet willen opgeven. De constructie van Weg zonder genade is professioneel. In de cursief gezette openingstekst maken we meteen kennis met de dader, zonder dat zijn identiteit wordt prijsgegeven. De hoofdstukken zijn niet te lang en eindigen natuurlijk met een klifhanger, de spanning blijft voortdurend aanwezig en de hoofdpersoon en enkele personages zijn sympathiek. Ingrediënten voor ruim 450 pagina’s leesplezier.

Rechercheur Elizabeth Black heeft in haar eentje een meisje uit gevangenschap bevrijd en daarbij de twee ontvoerders genadeloos met achttien kogels doorzeefd. Haar superieuren beoordelen haar daad als ongeloofwaardig wreed en ze wordt op non-actief gesteld. De zaak laat haar niet los en ze gaat eigenmachtig verder met onderzoek. Haar duistere, zeer persoonlijke geheimen spelen hierbij een grote rol en beïnvloeden de loop van de gebeurtenissen.

De twaalfjarige Gideon staat gewapend met een pistool voor de gevangenis te wachten op de vrijlating van de moordenaar van zijn moeder. Wat heeft Elizabeth hiermee te maken? Hart brengt geraffineerd de verhaallijnen bij elkaar, zet de lezer regelmatig op het verkeerde been, zet je aan het denken, maar halverwege had ik door wie de seriemoordenaar is. Toen had ik nog heel wat bladzijden te gaan. Geen probleem, de spanning bleef.

“De vrouw was een zeldzame schoonheid, zonder zich bewust te zijn van haar volmaaktheid. Hij had haar lang genoeg gadegeslagen om daar een vermoeden van te krijgen en de ontmoeting bewees dat zijn gevoel hem niet had bedrogen. Ze was bescheiden en verlegen en makkelijk te beïnvloeden. Misschien was ze onzeker en niet erg snugger. Misschien was ze eenzaam of verward over haar plek in deze moeilijke wereld. Het deed er niet echt toe. Ze zag er precies goed uit en dat lag aan de ogen.”

In Trouw worden bij sommige recensies redenen gegeven om een besproken boek juist wel of juist niet te lezen. Een interessante geste. Ik ben zo vrij omdat nu ook te doen. Mijn voornaamste reden om dit boek niet lezen is dat het zo clichématig is. Het is een standaardformule, weinig diepgang in de personen, voorspelbaar, veel lijken en vooral erg hard en wreed. Ik was daarvoor niet in de stemming, maar heb het toch uitgelezen. Dat komt door het vakmanschap van de schrijver en dat is de belangrijkste reden om het wel te lezen, want spannend is het absoluut.

Weg zonder genade – John Hart. Luitingh – Sijthoff. Paperback 455 blz. € 16,99
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur