Helden Toen ik in de weekendbijlage van Trouw van zaterdag 30 juli een recensie van Rob Scouten aantrof over het nieuwe boek van Dave Eggers was ik nog maar een paar hoofdstukken onderweg en besloot deze bespreking voorlopig te negeren. Wel werd ik getroffen door een citaat dat er prominent was uitgelicht. “Eind goed, al goed – dat bevalt me helemaal niet aan deze roman.” Wat moet ik daarmee?

Helden van de grens is een road novel (reisroman?). De veertigjarige tandarts Josie zit vast in haar genoegzame leventje en besluit om met haar twee kinderen naar haar “halfzus” Sam in Homer, Alaska te gaan. Ze vliegt met de negenjarige Paul en Ana van vijf vanuit haar woonplaats Ohio naar Anchorage, huurt daar een aftandse camper en gaat min of meer op goed geluk op weg.

Het lijkt wel een vakantietochtje. Alaska is een grote verrassing, een totaal andere wereld. Ze staan oog in oog met bizons en beren, grillen hotdogs boven een kampvuurtje en overnachten langs ijskoude rivieren in geheimzinnige bossen. Naar mate de reis vordert verdwijnt voor Josie haar vakantiegevoel. Ze piekert over het verleden, de fouten die ze heeft gemaakt en verlangt naar een nieuw begin, samen met haar kinderen.

Paul is een wijs en oprecht eerlijk ventje. Hij verbaast Josie met zijn meningen en vragen. Ana is speels en destructief. Zij bestudeert toestellen in een speeltuin of een openbaar toilet en ontdekt onmiddellijk de zwakke punten.

Josie liep naar wc en vond een handendoekenrekje op de grond, ze wist dat Ana het had gedaan en ze wist ook dat alleen Ana het handdoekenrekje zo snel van de muur had kunnen krijgen.”

Helden van de grens is boeiend en spannend. Je wordt verrast door de onverwachte wendingen en bijzondere personages. Een maatschappijkritische roman over een grote groep welvarende jonge, Amerikaanse ouders, die nooit werken, altijd in lycra sportkleding lopen, alle schoolactiviteiten van hun onberispelijke kinderen volgen, er supergezond en aantrekkelijk uitzien, je overal bij willen betrekken of helpen, omdat je het zo druk hebt in je tandartsenpraktijk enz. enz. Josie is het zat, daarom wil ze weg. Haar ex-man Carl weet nog van niets.

Ze kan zich niet losmaken van haar verleden en haar eigen fouten. Een patiënt heeft haar wegens nalatigheid aangeklaagd en ze voelt zich schuldig aan de dood van een jonge soldaat, die haar zeer nabij stond. Hun tocht is voor haar een vlucht. Ze verwacht dat de politie en haar ex achter hen zullen gaan. Het gezin zoekt de anonimiteit, slaapt op openbare parkeerplaatsen, afgelegen campings en in verlaten huizen. Josie is lichtelijk paranoïde. Ze ziet in een restaurantbezoeker een deurwaarder die haar op de hielen zit.

Josie zet haar overpeinzingen moeiteloos om in musicals. Ze fantaseert over de hoofd- en bijrollen, bedenkt liedjes, schitterende décors en theatrale effecten. Tijdens een ontmoeting met een groep creatieve muzikanten wordt haar droom al improviserend werkelijkheid.

Eggers is een geweldige schrijver. Het verhaal is speels gecomponeerd, de mensen zijn echt en zijn cynische, humoristische stijl werkt aanstekelijk.

De misdaad van de paardenstaartvrouwen was dat ze altijd haast hadden, haast om te gaan trainen, haast om hun kinderen van capoeira te halen, haast om de uitslagen van de schoolcursus ‘Totale onderdompeling in het Mandarijn’ te zien, haast om nieuwe groentekiemen te kopen…”

De recensies zijn lovend. Misschien zijn beste boek tot nu toe. Ik vind jammer dat sommige recensenten veel van het verhaal weggeven. De tekst van Schouten heb ik daarom pas gelezen toen ik het boek uit had. 

Helden van de grens – Dave Eggers. Lebowski, gebonden 365 blz. € 24,99.daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur