De arme, jonge Rachel trouwt met de geheimzinnige, knappe, rijke weduwnaar David. Samen met zijn achtjarige zoontje Jamie betrekken zij het prachtige, gigantische landhuis Carnhallow aan de kust van Cornwall. In dit gebied werden eeuwenlang tinmijnen geëxploiteerd. Davids familie heeft hiermee een fortuin vergaard. De onderhoudskosten van het landhuis zijn hoog, het familiekapitaal slinkt. David verdient genoeg als succesvol advocaat in Londen. Niets staat hen een gelukkig leven in de weg.

De kritische lezer denkt onmiddellijk dat wij hier een pocket uit de Bouquetreeks in handen hebben en dat dacht ik aanvankelijk ook. Wat een clichés. Toch las ik verder en heb er geen spijt van. Vuurkind van S.K. Tremayne is een knap opgebouwde thriller met een verrassende ontknoping, een lekker vakantieboek. De schrijver had vorig jaar veel succes met IJstweeling. Achter zijn pseudoniem zou zich in een internationale bestsellerauteur verschuilen.

In dit verhaal geeft hij spelenderwijs veel informatie over Cornwall, de geschiedenis van de tinmijnen, het keiharde en tragische leven van de mijnwerkers, het armoedige bestaan in de schilderachtige kustdorpjes en de overrompelende natuur. Een geweldig decor. Behalve de Morvellan mijn, waarin Davids eerste vrouw Nina is verongelukt kloppen de beschrijvingen met de werkelijkheid. Kijk op internet.

Rachel ontfermt zich over haar stiefzoon. Ze ontdekt dat er veel raadsels zijn rond het overlijden van zijn moeder. Haar lichaam is nooit gevonden. In haar graf is slechts haar jas begraven. Waarom krijgt zij steeds meer moeite met het merkwaardige gedrag van haar kersverse echtgenoot en hoe zit het met haar lichtdementerende schoonmoeder die in een sombere vleugel van het landhuis woont? Rachel voelt zich bedreigt en gaat op onderzoek uit in het landhuis en bij de mijn waar Nina is verdwenen. Stap voor stap komt zij steeds dichter bij de onthutsende waarheid.

Ik ben zover. Het huis is leeg. Zoals altijd. Ik ben alleen, en dat is goed ook al is het angstaanjagend. Met een zaklantaarn in de hand sta ik boven aan de trap. Er gaat van alles door mij heen. Waarom doe ik dit ook alweer? (…) Wat was er over Nina te vinden? Had ze een zus die bijna even oud was? Een tweelingzus? Een halfzus? Nee.”vuurkind

Vuurkind – S.K. Tremayne. Prometheus, paperback 349 blz. € 19,95.


                                                                         *

Reisvogels is veel meer dan een koffietafelboek. Het is een “ode aan de vogels die plaatsen en mensen wereldwijd verbinden.” De schitterende foto’s van Jan van de Kam zijn van topkwaliteit. Theunis Piersma is de boeiende verteller. De schitterende vormgeving werd verzorgd door Barbera Jonkers.

AstronautAndré Kuipers die begaan is met de toekomst van de aarde schreef het voorwoord. Dit boek bracht hem tot nieuwe, inspirerende inzichten. Hij hoopt dat dit ook voor de lezer zal gelden. We moeten leren kijken naar de aarde als geheel.

Er is een tweede voorwoord van de Nieuw-Zeelandse Minister voor Milieu, Maggie Barry. “Het vertegenwoordigt het beste van de wetenschap en het soort kunst die mij zal helpen onze boodschap van natuurbehoud te verdedigen en ervoor te zorgen dat deze vogels hun epische reis zoals zij die al duizenden jaren voltooien, kunnen voortzetten.”

In zeven hoofdstukken gaat Piersma uitgebreid in op de fascinerende wereld van de trek van steltlopers. Hij beschrijft hun fysiek, de seizoenen, leven in familieverband, het ontwijken van gevaren, waar zij foerageren en hoe wij dankzij moderne technieken steeds meer ontdekkingen doen over dit bijzondere fenomeen, over kleine vogels die in een trekvlucht duizenden kilometers kunnen vliegen. Een aanrader voor vogelaars en fotografen.


reisvogels web

Reisvogels – Jan van de Kam, Theunis Piersma en Barbara Jonkers. Bornmeer, gebonden 32 x 27 cm. 203 blz. € 35,-.

                                                                        

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur