Twee boeken, die totaal verschillen en toch veel gemeen hebben. Hoe zit dat? De overeenkomst zit in de locatie, een eiland. Het verschil komt door het klimaat. Arctisch tegenover mediterraan. IJzig koud of behaaglijk warm. Liefde in vele verschijningsvormen is de gezamenlijke rode draad. Een zwaarmoedig hoofdpersoon tegenover een ontluikende puber. Een caleidoscopische roman versus een aanstekelijk jeugdboek.

Een van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar was Vissen hebben geen voeten van Jón Kalman Stefánsson, het eerste deel van het tweeluik over de geschiedenis van een IJslandse familie. Een hartverscheurend verhaal over mensen, die lijden en liefhebben. Ze zijn op zoek naar zichzelf en tegelijkertijd op de vlucht voor hun eigen werkelijkheid. De schrijver overrompelt door zijn meanderende stijl. Hij schildert het barre landschap en het harde leven in kleine en grote streken, poëtisch, realistisch en onontkoombaar.

In het zojuist verschenen tweede deel Iets ter grootte van het universum worden we opnieuw meegetrokken in deze bizarre wereld. Het gaat over literatuur, (pop-)muziek en de emoties waarmee de belangrijkste personages hun bestaan beleven. Heden en verleden lopen naadloos in elkaar over. De schrijver herhaalt spelenderwijs gebeurtenissen uit het eerste boek. De hoofdpersoon, de succesvolle dichter en schrijver Ari, is een dromer, die zich midden op straat in zijn mijmeringen verliest. Hij is vanwege zijn zieke vader teruggekomen naar Keflavik. Op weg naar hem ontsnapt hij ter nauwer nood aan een aanrijding.

“…gaat de hoek om in de richting van het tehuis waar zijn vader is ondergebracht, het reuzengrote Spaarbankgebouw overschaduwt de Verenigingsbioscoop, de zee, de horizon. Ari steekt de straat schuin over, werpt een scherpe blik op die tempel van materialisme, de tempel van de schulden, maar dan staat hij oog in oog met een nieuw bord boven de hoofdingang, hij ziet de elf letters die een van de mooiste woorden van de taal vormen: bibliotheek.”

Het is een prachtig, melancholisch en bedwelmend boek. Onvergetelijk. Aanrader.UniversumIets ter grootte van het universum – Jón Kalman Stefásson. Ambo-Anthos, gebonden 340 blz., € 21,99.                                                      

                                                                             *

De jeugdroman Eilanddagen ademt een geheel andere sfeer. De schrijver Gideon Samson situeert zijn verhaal op Kreta in een dorpje, dat veel overeenkomst vertoont met Mirtos, een extra reden voor mij om dit boek te lezen. Het bleek een aangename verrassing. Samson, winnaar van o.a. twee Zilveren Griffels, schrijft helder en ontroerend over hechte vriendschap en ontluikende liefde tussen twee jongens en een meisje. Het decor wordt gevormd door de warme zee, eenvoudige restaurantjes, klimbomen en de eeuwige, mediterrane zon.

Jacob heeft een Griekse vader, Yannis, bij wie hij in de vakantie gaat logeren. Hij reist alleen want zijn moeder heeft inmiddels een andere partner. De ontvangst is hartelijk, de omgeving vreemd en onwennig. Jacob blijft op zijn kamer, leest al zijn stripboeken keer op keer en verveelt zich. Totdat hij Miech ontmoet. Het klikt tussen de jongens en Jacob bloeit op. Hij luistert ademloos naar de verhalen van zijn nieuwe vriend, die niet uitgesproken raakt over zijn verkering met Puck, die onverwachts eerder naar het dorp komt. Zij worden een hechte vriendenclub. Er speelt meer. Puberale hartstocht, onbekende gevoelens die door je lichaam razen, een onverwachte ontdekkingsreis. Wat overkomt Jacob? Ontroerend, herkenbaar en eigentijds.

“Miech en zijn meisje slapen dicht tegen elkaar aan. Je wil ze niet wakker maken. Ze liggen zo lief daar - je kunt ernaar blijven kijken – en als je de betovering verbreekt, is het huis vanzelf verdwenen.”

Eilanddagen Eilanddagen – Gideon Samson. Leopold, gebonden 166 blz. € 14,99.

Extra vakantie-leestips

Cindy & Marrit: Saskia Noort – Huidpijn

Carry:              Threes Anna - Paradijsvogeldaanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur