Paradijsvogel   Op zaterdag 18 juni j.l. presenteerde Threes Anna in de keuken van verzorgingstehuis De Gollard haar nieuwe boek Paradijsvogel.

Daan leest voor. Meestal ben ik met een strootje te lijmen. Ik zeg zelden nee als men mij iets vraagt, vooral als het mijn ego streelt. Dat werd weer eens bevestigd toen Threes mij vroeg om bij de presentatie van Paradijsvogel een stichtelijk woord te spreken. Het is voor mij dan ook een grote eer.

Er was een periode in mijn leven dat ik in de meeste gezelschappen een van de jongsten was of leek. Helaas is die tijd allang voorbij en moet ik genoegen nemen met de opmerking: “Ach, jij/u bent al 71?! Dat zou je niet zeggen.” Nog even en ook dit is achterhaald.

Maar die toekomst kun je voor je uit schuiven. Door te emigreren naar Florida en mij samen met Carry als twee paradijsvogels te vestigen in Eden het gigantische resort voor rijke senioren. We beleven daar een eeuwige jeugd en zijn onuitsprekelijk gelukkig.

Altijd mooi weer, een betoverende romantische omgeving, perfecte gezondheidszorg, plastische chirurgie als norm, een zorgeloos bestaan volop bruisende activiteiten, zoals daar dagelijks zijn: golfen, zwemmen, aquarelleren, keramieken, tapdansen, aerobics, Spaans gitaar, quilten, yoga, pilates, mahjong en rummikub, biljarten, Franse les, portretschilderen, computerles, bloemschikken, dichten en memoires schrijven.

Bestaat deze paradijselijke plek echt? Wij weten dat Threes er enige maanden heeft gewoond en voor en achter de schermen mocht kijken. Paradijsvogel is hiervan het resultaat. “Mijn meest humoristische boek.”

De uitnodiging om hier iets te zeggen had ik al aanvaard zonder dat ik het boek had gelezen, want het lag nog bij de drukker. Daarom kreeg ik een grote stapel losse A-viertjes, van de 2e proef. Het was even behelpen.

De opening is meteen raak: Zachtjes reden zij het perfect gemaaide terrein op over liefelijk kronkelende wegen, langs glinsterende vijvers met op de oevers ruisende palmbomen…

Eenmaal in de greep van dit knap gecomponeerde verhaal las ik het vrijwel in een ruk uit. Threes is een verhalenverteller en daar houd ik van. Humoristisch? Zeker. Spannend? Uiteraard. Verrassend? Absoluut. Maatschappijkritisch? Ja, het is de ondertoon van dit boek.

Even dacht ik dat ik een variant van “Hendrik Groen” in handen had, maar dat was snel over. Er was ook een moment waarin ik werd herinnerd aan De Tijdmachine van H.G. Wells, waarin de onschuldige bewoners van het paradijs ‘s nachts worden overvallen door wrede creaturen uit de onderwereld. Dat idee kwam bij me op toen Ilse, de hoofdpersoon, in haar paradijs Eden achter de façades belandde.

Heden en verleden van de belangrijkste personages worden door Threes spelenderwijs afgewisseld. Stap voor stap dring je verder door in hun aangrijpende geschiedenis. Iris werd mij steeds sympathieker.

De schrijfstijl is helder en persoonlijk. Threes schuwt nu en dan de pathos niet en sommige passages klinken voor mij als een gedicht.

“De vogels stegen op, zwenkten naar links, doken naar rechts, om als een lange sliert weer op te stijgen. Het meisje straalde. De vlucht zwermde uit en schrompelde in als hardwerkende longen. Wentelend, draaiend, opzwellend, om even later weer uit te waaieren, in tweeën te scheuren en weer samen te komen, opnieuw zich te verspreiden als een vlies, terug samen te klonteren, een duikvlucht makend, kronkelend omlaag storten en plots afbuigend, weer omhoogschietend, zich verspreidend, om een paar tellen later zich te reduceren tot een zwarte bol, die na een ogenblik als een vuurpijl uit elkaar spatte, de hemel vulde en neerdwarrelde. Het was huiveringwekkend mooi.”

Paradijsvogel is natuurlijk een must voor al jouw fans. Het verdient een nog groter publiek, nieuwe lezers. Aan mij zal het niet liggen. Veel succes!

Paradijsvogel, Atlas – Contact, paperback 232 blz. introductieprijs € 15,00. 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur