Trueba  Voor mij ligt de novelle Ik heb hem nog niets verteld van de internationaal succesvolle Spaanse schrijver David Trueba, (Meulenhoff, gebonden 184 blz. € 18,99). Op de achterkant staan enige zeer lovende recensies uit de Spaanse pers. “Als je een roman uit hebt, overheerst het gevoel dat je meestal van goede boeken krijgt: dat je er iets van hebt geleerd. Iets wat de moeite waard is, iets wat herinneringen oproept aan het beste wat de mens te bieden heeft.” Cadena Ser.

Ook de volgende tekst wil ik u niet onthouden. “Een krachtige roman, die met scherp psychologisch inzicht provoceert en je raakt, waar het pijn doet: in het hart van de verbijstering, in de onvoorspelbare aard van de liefde, seks en verlangen.” El Pais. Wat kan ik daaraan nog toevoegen? De kern van deze roman is liefde in al haar tijdloze verschijningen. Het verhaal is eigentijds en toegankelijk.

De verteller Beto, een dertigjarige Spaanse landschapsarchitect gaat met zijn vriendin Marta naar een congres in München. Zij doen mee aan een wedstrijd en zullen daar hun inzending presenteren. De verwachtingen zijn hooggespannen, want de toekomst van hun kleine onderneming staat op het spel. Al snel blijkt dat dat niet het enige is. Beto verkeert in een persoonlijke en emotionele crisis. Hij is kwetsbaar en onzeker. Aan de relatie met zijn mooie vriendin twijfelt hij niet, totdat…

Er tijdens een etentje een sms'je verschijnt op zijn mobiel dat zijn leven kantelt: “Ik heb hem nog niets verteld, kost me zo veel moeite.” Dit bericht komt van Marta. Het treft hem als een bliksemslag. Aanvankelijk denkt hij dat zij dat per ongeluk aan hem heeft verstuurd. Het is bestemd voor haar oude liefde, een populaire zanger met wie zij stiekem al weer enige tijd innig contact heeft. Dit berichtje was voor haar de handigste manier om een eind aan haar verhouding met Beto te maken. De ontvangst van hun “zandloperproject” is helaas geen succes. De gefrustreerde Beto blijft ontroostbaar. Tijdens een lezing kan hij zich niet beheersen en molesteert een beroemde Spaanse collega.

“Het verbreken van een relatie heeft altijd iets belachelijks omdat het je dwingt staande uitdrukkingen te gebruiken die niemand schijnt te kunnen vermijden. Net als de ik-hou-van-jou’s in de liefde heeft ook het bekoelen van de liefde zijn trefwoorden.”

Marta keert alleen terug naar Madrid. Beto blijft achter, want hij wil München nader verkennen. Een smoes, want hij is totaal van slag en weet absoluut niet wat hij moet doen. Alles is mislukt. Helga, hun gastvrouw van het congres treft hem overstuur aan op een bankje en ontfermt zich over hem. Zij is een gescheiden vrouw, ouder dan zestig, als vrijwilliger verbonden aan de organisatie en weet veel van bouwkunst en geschiedenis. Zij voelt zich verantwoordelijk voor haar gasten en neemt de ‘dakloze’ Beto uiteindelijk mee naar haar huis.

Met een scherp gevoel voor humor en een nog scherper gevoel voor de menselijke psyché schreef David Trueba een roman over liefde in tijden van crisis, het genadeloos verstrijken van de tijd en een ontmoeting tussen generaties. Zelden heeft een boek op mij zo’n diepe indruk gemaakt. De kracht spreekt onder meer uit vloeiende, sprankelende verteltrant en de metaforen over liefde, leven en (landschap-) architectuur.

“We kunnen niet toestaan, ging ik verder, dat architectuur en ruimtelijke ordening leuk zijn voor degenen die ze beoefenen maar onaantrekkelijk voor degenen die ze moeten ondergaan. Modern zijn, echt modern zijn, is onszelf terugvinden en het huis, de straat, het weer, het aanbreken van de dag, het vallen van de avond, de zon, de wolken, het organische opnieuw ontdekken.”            

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur