In het nieuwe gedeelte van onze boekwinkel treft u een prachtige vitrinekast met daarin de complete collectie Boekenweekgeschenken vanaf 1930 tot en met  2011. Er zijn in de loop der tijd miljoenen geschenken uitgereikt. Het is daarom niet zo moeilijk een vrijwel complete verzameling aan te leggen. Veel mensen doen dit. Er zijn echter een aantal edities die nauwelijks te verkrijgen zijn, waaronder die uit 1934.

Dankzij mijn boekhandelaarsfamilie had ik uiteraard de meeste Boekenweekgeschenken reeds lang in mijn bezit, maar die zeldzame uit 1934 heb ik antiquarisch voor een stevig bedrag moeten aanschaffen. Het geschenk uit dat jaar was “een mikpunt van kritiek “.  Het was namelijk een mapje met daarin twaalf ansichtkaarten met het portret en een beknopte biografie van toen populaire schrijvers. Men geneerde zich dat er geen geschenk in boekvorm was uitgegeven en wilde dit schamele pakketje snel vergeten en zo raakte een oplaag van 35.000 exemplaren in het vergeetboek.

Wie kent u nog van die geportretteerde schrijvers? Zoals Viruly, Anthony Donker, Antoon Coolen, Johan Fabricius, Diet Kramer, M.H. Szekely-Lulofs, Fré Domisse, Eva Readt-Canter, mevrouw van Nes-Uilkens, A. den Doolaard, Leo Ott en C. J. Kelk.  Roem is vergankelijk en je moet wel van een oudere generatie zijn om hiervan nog iemand te kennen, laat staan gelezen! Zelfs schrijvers uit onze tijd zijn snel vergeten of onbekend. Bij een grote collega in de Randstad ontdekte een jonge boekverkoopster zomaar opeens Martin Bril! “Nog nooit van gehoord, ik vind hem wel leuk…”

Goede literatuur kan een weerslag zijn van de tijd en de cultuur waarin zij ontstond en is daarom tijdloos. Kun je nu al voorspellen welke eigentijdse boeken over vijftig jaar nog worden gelezen? De Avonden van Gerard Reve wordt nu beschouwd als het boek dat de sfeer en mentaliteit van de vijftiger jaren en de wederopbouw feilloos weergeeft. Heel voorzichtig meen ik dat het veelbesproken debuut van Robert Vuysje,  Alleen maar nette mensen over een aantal decennia hiervoor in aanmerking komt….

De Amerikaanse schrijver Richard Russo (1949) werd wereldberoemd  met Empire Falls, waarvoor hij ook het filmscenario schreef. Hij is een meester-verteller over het kleinsteedse bestaan van gewone mensen, die door zijn aanpak juist heel bijzonder worden. Schadevolle jaren (Signatuur, gebonden € 25,-) is een vuistdikke roman over gokker, alcoholist Sam Hall, die teruggekeerd uit de Tweede Wereldoorlog een onduidelijk leven leidt. Hij trouwt, krijgt een zoon Ned, scheidt van zijn melancholische vrouw, is een vechtersbaas en heeft een trouwe, cynische zwarte vriend. De jongen woont afwisselend bij één van zijn ouders. Ned (de ik- figuur in het verhaal) tekent humoristisch en met milde ironie de trieste samenleving van zijn geboorteplaats Mohawk. Gezien door de ogen van een geslaagde dertiger, afgestudeerd, uitgever, maar de genen van zijn vader laten hem niet met rust en maken hem kwetsbaar. Al lezend rees voor mij het technicolor beeld van het Amerika van James Dean, vale spijkerbroeken, witte T-shirts, sigaretten, drank en gigantische Cadillacs met open dak….

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur