bot  Van 3 t/m 19 juni vinden de Spannende Boeken Weken plaats, voorheen Maand van het Spannende Boek. Twee weken korter dat houdt de spanning erin. Meer dan ooit volop aandacht voor misdaadliteratuur uit binnen- en buitenland. Bloed in de polder is het thema van de Spannende Boeken Weken. Daarnaast is er ook veel aandacht voor andere mooie, interessante boeken om mee te nemen op vakantie. Zie onze Libris Nauta Boekenkrant die op vrijdag 3 juni huis aan huis wordt verspreid.

Op 26 mei verscheen de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland, sinds de eerste editie in 1980 uitgegroeid tot de autoriteit in het toekennen van een of meerdere sterren aan een besproken boek en de uitverkiezing van de Thriller van het Jaar 2016, Galveston van Nic Pizzolatto. Door het verschijnen van veel nieuwe titels van bekende auteurs als Baldacci, Karen Slaughter en Hjorth Rosenfelt kreeg ik zin in een spannend boek. Maar dat is logisch.

Tip van Marrit: de nieuwste thriller van Charles den Tex. ”In een ruk uitgelezen”. Dat belooft wat. Hij is een van de beste Nederlandse schrijvers in dit genre en heeft inmiddels zestien titels op zijn naam staan, waarvan ik De erfgenaam met veel plezier heb gelezen. Bot (De Geus, paperback 343 blz. € 19,95) speelt in de meedogenloze zakenwereld. Onder of boven, in het grijze gebied tussen licht en donker, tussen legaal en illegaal en waarin de dienst wordt uitgemaakt door computers. De werkelijke macht ligt in handen van programmeurs.

Willem Hartma wil het maximale uit zijn klanten halen. Zoveel mogelijk aan hen verdienen, manipuleren om ze tenslotte in zijn web te verstrikken. Hiervoor heeft hij een informatiesysteem nodig dat verder gaat dan alle andere systemen, verder dan alle fatsoensregels. Er is geen officieel bedrijf dat dat voor hem kan bouwen. Maar een eenzame nerd wèl. Hij strikt Bas: hyperintelligent, stelt geen vragen en heeft een totaal eigen kijk op de wereld.

Bas gaat het uitsluitend om het bouwen van software. Dat is zijn passie. Daarin is hij uniek. De allerbeste. Zijn vriendin en grote liefde, T-Li is hierin net zo goed, misschien zelfs beter. Wat zijn opdrachtgever ermee doet, boeit hem nauwelijks. Totdat Willem op een dag dood is. Opgehangen. Moord of zelfmoord? Niemand kan nu meer het systeem openen. Bas wel, want hij heeft de sleutel. Hij kan beslissen wie er gebruik van kan maken. Wil hij dit wel? Dan begint de ellende pas goed. Daarnaast maakt hij zich zorgen om zijn financiële situatie en het slechte huwelijk van zijn ouders.

Den Tex bouwt het verhaal geroutineerd op. Laag voor laag ontdekt Bas wat Willem werkelijk deed. Zijn ondernemingen omspannen de hele wereld en zijn dekmantels voor criminele activiteiten, met veel relaties c.q. concurrenten. Voor de lezer is ‘t prettig als je wat digitale kennis en ervaring met computers hebt. Het is nu en dan wat ingewikkeld, maar in het verloop van het verhaal wordt alles duidelijk en dat verhoogt mede de spanning.

“Geen digitaal spoor, dat wil Hartma. Zo werkt hij zelf ook. Na elke sessie op internet wist ‘Nowhere Man’ zijn hele geschiedenis uit de cloud. Hij communiceert met versleutelde data, is niet te traceren, behalve via zijn mobiele telefoons. Hij heeft een mailaccount op een server die wordt beheerd door een groep codekloppers in Zoetermeer, de cyphers waar T-Li bij hoort. Sleutelen in de digitale ruimte, als jongens met virtuele brommers.”

Bot is razend spannend. De personen zijn beeldend, en geloofwaardig neergezet. Een leuke bijdrage vind ik de bescheiden rol van ‘adviseur’ Michael Billecher die de hoofdrol heeft in andere thrillers van Den Tex. Een lekker boek. Lezen.

Extra aanrader voor de Spannende Boeken Weken: de Texelse thrillers, Moordeiland en Drift in de Lone Telander-reeks van Peter van de Beek. Paperback € 14,95 p.s.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur