blauwe ster jan guillou boek cover 9789044628258  Tijdens het lezen verslapt de laatste tijd mijn concentratie. Mijn gedachten dwalen af. De tekst dringt soms nauwelijks tot mij door. Het probleem doet zich voornamelijk voor bij kranten- en tijdschriftenartikelen. De oorzaak is mij niet onbekend. Merkwaardig genoeg kan ik mij wel concentreren bij het lezen van boeken. Dan verlies ik mezelf in een andere, literaire werkelijkheid. Afleiding en inspiratie.

Op vrijdag 1 juni 2012 schreef ik enthousiast over Bruggenbouwers van de Zweedse auteur Jan Guillou. Het werd aangekondigd door de uitgever als het eerste deel van een trilogie. In 2013 verscheen Dandy uit het noorden en een jaar later deel 3 Tussen rood en zwart. Klaar! Maar niet heus. Guillou had zich al voorgenomen om verder te gaan met “drie broers, twee oorlogen, één eeuw”. Tsja, eigenlijk vond ik die drie eerste delen wel voldoende, een fraai geheel. De serie wordt voorgezet onder de titel De grote eeuw. Dat geeft deze ambitieuze, succesvolle schrijver alle vrijheid om de reeks nog lang te vervolgen.

Deel 4 De kop in het zand had ik overgeslagen. Een lovende recensie (*****) over de deel 5 prikkelde toch weer mijn nieuwgierigheid. Geen moment spijt van gehad. De lotgevallen van de gebroeders Lauritzen en hun nageslacht vormen een prachtige kapstok om de geschiedenis van de 20e eeuw aan op te hangen. Ook dit deel kan ook worden gelezen zonder kennis van de voorafgaande delen. Maar als u er nog geen heeft gelezen, begin dan met het geweldige, eerste boek, Bruggenbouwers.

In Blauwe ster (Prometheus, gebonden 351 blz. € 15,-) treedt de nieuwe generatie Lauritzen naar voren. Centraal staat Johanne, die in het begin van WOII als koerier voor het Noorse verzet werkte. Ze bevindt zich nu in Stockholm. Ze is gerekruteerd door de Britse spionageorganisatie SOE. Haar codenaam is Blauwe ster. Stockholm, de hoofdstad van het neutrale Zweden is het decor van spionage, bedrog en verraad.

Haar zuster Rosa verricht zeer riskant werk voor de militaire inlichtingendienst. Zij weten van elkaars activiteiten en profiteren ervan. Hierdoor wordt hun zusterschap zwaar op de proef gesteld. Johanne leidt een reeks spectaculaire sabotageacties en krijgt later de verantwoordelijkheid over de grootste en belangrijkste operatie: Noorse joden helpen te ontkomen aan de Holocaust.

“De hele organisatie in D 25 was nu weer opgebouwd en de verdienste ervoor was geheel en al die van de geheimzinnige chef. ‘Jacob’ werd al omgeven door geruchten en bewondering. De ontmoetingsplaats was een eenvoudig café midden in Hamar. Ze was precies op de afgesproken tijd aangekomen, met de exacte kenmerken die in de instructie hadden gestaan (…). Toen begon ze pas door het rokerige lokaal te speuren naar een man met een rood vest, een misschien wat in het oog vallend kledingstuk voor een conspiratieve ontmoeting.”

Blauwe ster is meer dan een recht toe, recht aan, spannend oorlogsverhaal. Het gaat over liefde, familierelaties, literatuur, kunst en muziek. Wat is de positie de Lauritzens in die tijd? Welke keuzes maken zij? Twee zusters bestrijden de Duitse bezetter, terwijl hun broer officier is bij de waffen ss… Guillou handhaaft ook in dit bijzondere boek moeiteloos zijn hoge niveau. Aanrader!

                                                                     *

Achter in onze boekwinkel is een klein magazijn. Eén plank wordt regelmatig aangevuld met leesexemplaren van nieuwe of nog te verschijnen boeken, waaruit wij kunnen kiezen. Wie gaat welk boek lezen? Mijn oog viel op de roman Ik zie je van de jonge, Nederlandse schrijver Matthijs Kleyn (Meulenhoff paperback 288 blz. € 18,99). Verschijnt 3 mei. Iets totaal anders dan de boeken van Guillou. Dat is al snel duidelijk. Ik ben halverwege en verwacht nu al dat dit boek absoluut een bestseller en misschien zelfs een klassieker wordt. Daarover de volgende keer meer.daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur