Uit! Prachtig! Met een klap sla ik het boek dicht. Een klap waarin mijn emoties van enkele uren geconcentreerd lezen zijn samengebald. Ik kon het niet laten liggen en zou eigenlijk meteen opnieuw willen beginnen. Ontroering, humor,  verrassende zinswendingen, originele uitdrukkingen maar bovenal een uniek verhaal, hielden mij in hun greep.

Als je zoals ik toch al aardig wat hebt gelezen, blijkt toch steeds weer mogelijk dat je overrompeld wordt door een boek. Uitgeverij Lebowski heeft terecht veel succes met het werk van de Italiaanse auteur Nicolo Ammaniti. Bovendien maakt men geraffineerd gebruik van de moderne sociale media, agressieve reclamecampagnes en veel vrije publiciteit om hun uitgaven te promoten. En ook nu ontvangt de boekenwereld en de pers een gratis leesexemplaar van een titel waarin men absoluut gelooft. Oscar van Gelderen bestookt ons met persoonlijke e-mails op het moment (!) dat de post speciaal voor jou een pakketje bezorgt met Vissen veranderen bij kou van zwemrichting door Pierre Szalowski (paperback € 17,50).

Mijn aanvankelijke scepsis was na het eerste hoofdstuk meteen verdwenen.
De elfjarige held van deze roman hoort op een winterdag dat zijn ouders gaan scheiden. Hij bidt tot de hemel om hulp- opdat de scheiding wordt voorkomen. Scheiding en kinderleed zijn op zich geen bijzondere thema’s en voor velen helaas dagelijkse kost. Deze geschiedenis speelt zich in de Canadese stad Québec.

Zijn gebed wordt verhoord, door wie of wat wordt door Franstalige auteur in het midden gelaten. Geloof en religie spelen nauwelijks een rol. De winter slaat in alle heftige toe. IJsregens teisteren de stad, de stroom valt uit en de mensen raken steeds meer op elkaar aangewezen. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar, maar voegen zich wonderbaarlijk en toch weer logisch samen. Een homostel, een stripteasedanseres, een gesjeesde, maar zeer geleerde Russische ijshockeyer, een mislukte popmuzikant met één zoon, psychotherapie met dure whisky en een aquarium waarin vier vissen eindeloze rondjes zwemmen voor een wetenschappelijke onderzoek.

“ Een minuut voor half tien. We hadden gisteravond nog lang aan tafel gezeten met ons zessen: ik, mijn ouders en Julien de beste vriend van mijn vader. Die had Alexandrie en Alexandra meegenomen, zijn onuitstaanbare tweeling. Ze zaten de hele tijd te schreeuwen en omdat ze er hetzelfde uitzien, dacht ik dat het steeds dezelfde was….”

“ Mijn moeder wilde tv kijken. Ze ging op de armleuning van mijn vaders luie stoel zitten. Ik weet niet waarom. Had ze op die manier diep vanbinnen het gevoeld dat hij er nog was? Had ze zelf ook liever gehad dat hij er nog was, met de afstandsbediening in zijn hand?....”

Deze hartverwarmende roman verschijnt 15 augustus, even geduld, maar je kunt alvast een exemplaar reserveren. En dan lezen en doorvertellen want dit boek verdient mond tot mondreclame!

En tenslotte de thrillertip van Marrit: Voor ik ga slapen door S.J. Watson (Anthos paperback € 19,95).

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur