rivieren Romans worden steeds omvangrijker, meer pagina’s. Vuistdik is de regel. Nog meer leesplezier of een overdaad aan details en personages? Heb ik wat gemist als ik een paar hoofdstukken oversla? Als een boek mij in zijn greep heeft, doet het aantal bladzijden er niet toe. Integendeel. De tien boeken die ik in de afgelopen maanden heb besproken tellen gemiddeld 325 pagina’s. Dat valt natuurlijk best mee.

Schrijven is schrappen. Weg met alle overdadige opsmuk en niet ter zake doende weetjes. Goede voorbereiding en kennis van zaken spreekt vanzelf en wordt achteloos in de tekst verwerkt. Alsof de schrijver het moeiteloos en in één keer heeft opgeschreven. De beeldhouwer zegt dat het beeld al in de steen zit. Hij moet het er alleen nog even uithakken. De schrijver verbeeldt met woorden.

Ik ben een liefhebber van korte verhalen en novelles. Een novelle is langer dan een verhaal maar kleiner dan een roman. De lengte ligt tussen 50 en 125 pagina’s. Hierover bestaat geen algemene overeenstemming. Het thema gaat vaak over een doorslaggevend moment in het leven van de hoofdpersoon. Dat is zonder meer het geval in de eerste novelle in Rivieren van Martin Michael Driessen (Van Oorschot, softback 139 blz. € 17,99).

In “Fleuve sauvage” gaat een acteur op een kanotocht in de Ardennen om zijn geest en lichaam te zuiveren van zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn onontkoombare alcoholisme. Het wordt een hellevaart zonder weerga. Aanvankelijk niets aan de hand. Een vredige rivier, prettige herinneringen aan een eerdere kanotocht met zijn zoon. Overheersend blijft zijn drankzucht en zijn frustraties in de toneelwereld. Nu nog slechts één fles wijn en één fles whisky. Dan kan hij bevrijd en gezuiverd huiswaarts keren. Het weer slaat om. Het riviertje verandert in een woeste stroom.

“Dit was het voor vandaag. Terwijl hij de kano vastbond aan een ijzeren staaf dreef er een fles langs hem heen. Hij bukte, viste hem uit het water en hield hem omhoog. Famous Grouse. De fles die hij in de rivier had geworpen, had hem weer ingehaald.”

De tweede novelle “De reis naar de maan” speelt rond de vorige eeuwwisseling. Twee mannen zijn vlotters die hun leven lang boomstammen stroomafwaarts sturen langs de Main en de Rijn. Ze komen uit totaal verschillende milieus maar er is een onbestemde, mysterieuze aantrekkingskracht voor elkaar. Wanneer zij op hun laatste tocht op de Nieuwe - Waterweg aankomen is hun lot bezegeld.

“’Zou er een branding zijn?’ vroeg Konrad. ‘Ik denk het wel, ja.’ ‘Straks krijg ik eindelijk te zee te zien!’ ‘Het duurt niet lang meer,’ antwoordde Julius, ‘maar stel je er niet te veel van voor."

In derde novelle “Pierre en Adèle” is een riviertje de natuurlijke scheiding tussen twee landgoederen. De stereotypen liggen in dit verhaal op de loer. Onverzettelijke boeren. Rijk tegenover arm, katholiek tegenover protestant. Al generatieslang strijden de grondbezitters over de natuurlijke grens, die verandert met de seizoenen. Een notarisfamilie middelt tussen de strijdende partijen, maar komt niet tot een afdoende oplossing van het conflict. Het is een strijd op leven en dood.

“‘Hé, jij daar, ‘schalde een stem door het dal, ‘wat doe jij daar? Jij mag helemaal niet in onze beek staan.’ ‘Jullie beek riep?’ riep hij terug. ‘Niks jullie beek. De beek is de grens en een grens is van iedereen.’ ‘O ja? Zegt meneer Calvijn dat? Nou mijn vader zegt dat de beek de grens is en dat jullie ketters niks te zoeken hebben aan onze kant."

Martin Michael Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Drie eerdere boeken zijn door de pers bejubeld, genomineerd voor literaire prijzen en werden vertaald in het Italiaans, Hongaars en Duits. Rivieren bevat drie onvergetelijke juweeltjes. Een uniek verteller.


stilte

Leestip van Petra: De stilte van Thé door Marie de Meister (Ambo – Anthos € 19,99). “Echt een aanrader ik kon het niet wegleggen!”
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur