Mijn hoofd liep het afgelopen weekend tijdens Jazz on the Waves helemaal vol met muzieknoten en klanken. Melodische lijnen, harmonische akkoorden, aanstekelijke ritmes, maar ook kakofonisch gekrijs van saxofoon en basklarinet. Ik heb genoten. Dit initiatief is voor herhaling vatbaar, maar ja, ik ben natuurlijk bevooroordeeld. Was er in dat hoofd dan nog wel ruimte voor letters, woorden en door zinnen geschapen beelden.? Nauwelijks.

De weekendedities van de kranten en de opiniebladen nam ik toch even door en  stuitte alweer op een verhaal over de malaise in het boekenvak. Er is zeker iets aan de hand. Er lijkt ook sprake van paniekvoetbal. De grote jongens -uitgevers en ketenorganisaties - zijn volop in beweging: fuseren, reorganiseren, veeleisende aandeelhouders, zware lasten, veel te veel nieuwe boeken (maar is dat wel echt zo?), e-books, ontlezing en niet marktgericht denken.

Een verontruste (boeken-)manager stelde in NrcNext dat de uitgevers uitsluitend moeten produceren wat de consument, de lezer wenst. Als dat consequent gebeurt, treedt er een enorme verschraling op en komt de vaste boekenprijs nog meer onder druk te staan. Steeds minder kans voor bijzondere uitgaven, risicovolle debuten, experimentele dichters en uiteindelijk alleen nog spannende boeken in grote oplagen. Of gaat iedereen in eigen beheer uitgeven? In Amerika zijn o.a. in San Francisco opeens een aantal grote boekwinkels totaal verdwenen. Dit meldde mij een trouwe klant die ook wel eens wat verder komt dan Texel. Dat gaat in ons land zeker niet gebeuren. Boeken blijven!

Toch nog gelezen, namelijk twee reisboeken. Van Jan Brokken, voor mij één van beste Nederlandse auteurs, de herdruk van De regenvogel (Atlas, paperback € 19,95). Hij is zeer productief en heeft ruim 25 titels achter zijn naam staan. Het reisverslag uit 1991 gaat over een bizarre tocht door Gabon en ontmoetingen met bijzondere mensen. Zijn heldere verteltrant sleept je mee en je waant je aan zijn zijde in het oerwoud. Reizen in je hoofd is soms nog mooier dan in de werkelijkheid.

Geheel nieuw is Naar een berg in Tibet van Colin Thubron (Atlas, paperback
€ 19,95). De schrijver volgt de pelgrimsroute naar de Kailash, de meest heilige berg ter wereld voor een aantal Aziatische godsdiensten. Westerlingen komen er zelden. Een persoonlijk en poëtisch verslag met schitterende beschrijvingen van het overrompelende landschap.

Van mijn absoluut favoriete boek Wij, de verdronkenen door Carsten Jensen is onlangs een voordelige herdruk verschenen, prachtig gebonden en slechts
€ 12,50. Lezen!!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur