Dicker Jaar van het Boek. Boekenweek. Boek van de Maand. Boekenweekgeschenk. Boekenbal. Boekenbon. Een winkel vol boeken Een huis vol boeken. Een hoofd vol boeken. Een leven vol boeken. Boekenwurm. Er is geen ontkomen aan, maar het verveelt nooit. Elk nieuw boek is weer een uitdaging. Wordt het een teleurstelling of een verrassende leeservaring?

Mijn eerste kennismaking met de wereld van het boek is ooit begonnen met een prentenboek. Eindeloos plaatjes kijken. Vragen stellen en van voorlezen kreeg ik nooit genoeg. Mijn grootmoeder las Pinkeltje voor. Mijn creatieve vader leefde zich uit met de boeken van Harlekijntje, Bolke de beer en Paulus de boskabouter. Hoogtepunt was het sprookjesachtige boek Jeroen en de zilveren sleutel van Daan Zonderland. Jaren later ook favoriet van Bob en Tom, de tweeling van Jan en Karina Wolkers.

Toen ik eenmaal zelf kon lezen, was ik niet te houden. Wat was mijn eerste, zelfstandig gelezen boek? Vermoedelijk een boekje van Leonard Roggeveen: Jan Jaap, Okkie Pepernoot en al heel snel daarna Bram Vingerling en het geheim van het oude horloge. Onvergetelijk. Ik verdiepte mij in alles wat maar voor handen was en werd daarin niet beperkt. Laat ie het maar proberen, was het credo in onze familie. Ik ontdekte vanzelf wel of ik al aan een bepaald boek toe was. Die leeshonger, nieuwsgierigheid en brede belangstelling zijn tot op de dag van vandaag gebleven. “Dat zoeken we op!” In een boek of op internet, want ga ik wel met mijn tijd mee.

Het laatste boek dat ik heb gelezen is de tweede roman van de jonge, succesvolle auteur Joël Dicker, Het boek van de Baltimores (De Bezige Bij, paperback 445 blz. € 19,90). Hij beoefent een genre literatuur dat mij aanspreekt. Verhalend, filmisch, geloofwaardige karakters, humor, spanning, filosofisch en poëtisch. Zijn debuut De waarheid over de zaak Harry Quebert werd een internationale bestseller en onderscheiden met o.a. Grand Prix du Roman. Mijn collega’s bij DWDD verkozen het in 2013 tot Boek van de Maand.

Beide romans van Dicker (Genève 1985) spelen in Amerika. Bijzonder vind ik dat hij in zijn moedertaal Frans schrijft, maar zijn verhalen en karakters zijn zonder meer Amerikaans. De verteller is ook nu weer een jonge schrijver. De lezer wordt middels flashbacks meegetrokken in de lotgevallen van een bijzondere familie. Toch voel je vanaf het begin dat “De dag van het Drama” onafwendbaar is. Waarom?

“Ik verzamelde herinneringen in het vlindernet van mijn geheugen.”

Het centrale personage, Marcus besluit acht jaar na die fatale dag om het verhaal over De Montclairs, De Baltimores, zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra in een boek vast te leggen. Maar wat is er nu precies gebeurd? Was hun leven wel zo mooi? Het vernis van het verleden begint steeds meer scheurtjes te vertonen. Er zijn twee families Goldman: De Goldmans-uit- Baltimore, een zeer welvarende familie en de Goldmans-uit-Montclair, een middenklassengezin, waarvan Marcus deel uit maakt. Hij kijkt erg tegen De Baltimores op en beleeft in hun extravagante, luxe villa veel gelukkige vakanties.

Elk van mijn bezoekjes overtrof het vorige en deed mijn bewondering voor mijn oom en tante, en vooral de perfecte chemie van de gang die Hillel, Woody en ik vormden, alleen maar toenemen. Ze waren als mijn eigen bloed, mijn eigen vlees. We hielden van dezelfde sporten, dezelfde acteurs, dezelfde films, dezelfde meisjes, en niet omdat we dat zo hadden afgesproken of gepland, maar omdat we ieder een verlengstuk van de ander waren.”

Een zeldzaam boek dat je direct bij je nekvel grijpt en niet meer loslaat. Mijn aanrader van De Boekenweek.          daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur