verjaardagen "Ken jij dit boek? Heb je deze ook gelezen? Die is prachtig! En dit vond ik helemaal een geweldig boek, moet je lezen. Doen hoor”. Regelmatig word ik door enthousiaste lezers met deze vragen en opmerkingen overvallen. De een wil erachter komen of we dezelfde smaak hebben en een ander wil mij nu eens iets moois aanbevelen. Hun aanrader van de week!

Tsja, en wat doe je dan? Iemand leende mij zijn eigen exemplaar van z’n favoriete boek, want dat moest ik absoluut lezen. Sorry, helaas nog niet aan toe gekomen. Onlangs heb ik mij laten verleiden om een tip meteen ter harte te nemen. Het betreft de aangrijpende en verrassende roman van de jonge Nederlandse auteur Hanneke Hendrix. De derde druk van De verjaardagen is opgenomen in de fraai verzorgde Colibri-Bibliotheek van uitgeverij De Geus, gebonden in handzaam formaat, 345 blz. met leeslint voor maar € 12,50.

Het is de noodlottige en bizarre geschiedenis van twee bijzondere, jonge mensen die duidelijk anders zijn dan hun burgerlijke en bekrompen dorpsgenoten. Hun bemoeizieke omgeving heeft geen enkel begrip voor de liefde die opbloeit tussen de kapotte Lies en de destructieve Boris. Beide danken of wijten hun geboorte en hun leven aan niet alledaagse omstandigheden, die hen langzamerhand en onontkoombaar tot elkaar veroordelen. Het dramatische verhaal wordt verteld in een uitzonderlijke stijl: helder, met onderkoelde humor en poëtisch tegelijk.

“Het viel nog niet stil. De mannen aan de bar keken op van hun bier en lieten hun ogen glijden over het magere meisje met het sluike haar dat om zich heen keek alsof ze er al jaren kwam. Zelfverzekerd, ze zocht niemand, ze moest daar gewoon zijn.”

 soort Een soort van liefde (De Bezige Bij, paperback 236 blz. € 18,90) is een wonderbaarlijke roman over de liefde, waarover in de literatuur veel meer is te zeggen dan in wetenschappelijke publicaties. De Belgische schrijver Alicja Gescinska (Warschau 1981) is in eigen land en Nederland een van de toonaangevende jonge filosofen. Dit boek deed mij denken aan De wetten van Connie Palmen en Het gesloten huis van Nicolaas Matsiers.

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Elisabeth, die na de dood van haar vader Raymond Vernon, een gerenommeerde professor in de Duitse cultuurgeschiedenis, alleen in diens verlaten woning staat om te beginnen met het ruimen van de antieke meubels, de schilderijen, de overvolle bibliotheek en de prachtige Bechstein vleugel. Zij overdenkt haar leven en dat van haar gescheiden ouders.

Daarna wordt verhaal, afwisselend per hoofdstuk overgenomen door de Belgische Anna. Zij is een tweeëntwintigjarige studente die dankzij een studiebeurs een jaar colleges volgt aan de universiteit van Massachusetts. Op een ochtend wordt zij met een kater wakker in het bed van alweer een andere man, die naar later blijkt in haar de liefde van zijn leven ziet. Ook hij studeert en samen met Anna en enkele anderen bezoeken zij professor Vernon in zijn werkkamer.

De confrontatie met de charismatische hoogleraar treft haar als een bliksemschicht recht in het hart en vertakt zicht met de snelheid van het licht door haar hele lichaam. Ze kijken elkaar slechts kort in de ogen en hun lot is bezegeld. Het leeftijdsverschil van veertig jaar bestaat gewoonweg niet. Wat een clichématig gegeven denkt de kritische lezer. Inderdaad, maar de uitwerking is buitengewoon ontroerend, origineel en het verrassende slot is onvergetelijk.

Er zijn tamelijk veel filosofische passages, beschouwingen over poëzie, muziek, kunst en cultuur. Toch is het een toegankelijk, hartstochtelijk en knap gecomponeerd boek, dat gaat over “een soort van liefde” die alleen in de literatuur kan bestaan.

“Nee, het is niet de rede, maar ons vermogen om lief te hebben dat ons tot mens maakt.”
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur