Dijk

Ook deze keer kregen wij veel reacties op onze Top-10 en persoonlijke lijstjes met de favoriete boeken van het afgelopen jaar. Uiteenlopend van “nou ik kon er geen weinig mee” tot “ik heb met mijn mobiel van die pagina in Texel dit Weekend een foto gemaakt, dan heb ik die titels altijd bij de hand”. De eerste Daan leest verscheen op 11 februari 2011. Alle edities kunt u teruglezen op onze website. Mijn lees- en schrijfplezier is nog altijd even groot.

In 2016 verschijnen er weer talloze nieuwe boeken, waarvan slechts een fractie veel landelijke publiciteit zal krijgen. Gevestigde namen generen meestal voldoende aandacht, al dan niet lovende recensies in de belangrijkste media en er zal ook wel een potentiele bestseller tussen zitten. Maar hoeveel kansen zijn er voor debutanten en voor al die boeken die in eigen beheer worden uitgeven? Vijftig exemplaren voor familie en vrienden, een stukje in de lokale krant en daarna? Maar ook hier zit heel soms een - internationale- topper bij. Beroemd voorbeeld: De Celestijnse belofte van James Redfield. Neergesabeld door de kritiek, omarmd door miljoenen lezers. Het kan verkeren...

Tussen de nieuwjaar attenties van de uitgeverijen zat een gesigneerd leesexemplaar van een roman die op 21 januari verschijnt. Een fraai verzorgde uitgave, sterk grafisch omslag en een schrijversnaam die mij slechts vaag bekend voorkwam. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het betreft H.M. ten Brink .die met de korte roman Over het water nationaal en internationaal in 1998 veel succes had. Dit boek verscheen in veertien landen.

Dijk (Augustus Atlas Contact, gebonden 188 blz. € 18,99) gaat over twee jongemannen die op een koude ochtend in 1961 hun werkzame leven beginnen in het IJkkantoor aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Veertig jaar later wordt een van hen, Karl Dijk gepensioneerd. Alles om hem heen is veranderd, maar hij lijkt in die tijd dezelfde te zijn gebleven. De verteller is de andere jongeman die als enige met Dijk een moeizame relatie onderhield. Op verzoek van de directrice schrijft hij de afscheidsspeech en komt tot verrassende ontdekkingen. Hoe goed of hoe slecht kende hij zijn merkwaardige collega?

De roman is omgebouwd in flash-backs. Het IJkwezen controleerde jarenlang o.a. weegschalen bij slagers, groenteboeren, kruideniers en boeren om te voorkomen dat er werd gesjoemeld. We gaan terug in de tijd en volgen de mannen op hun tochten door Noord-Holland. De lezer wordt overmand door nostalgie, weemoed en verlangen naar een tijd die nooit meer terugkomt Als een rode draad is Dijk steeds aanwezig. Hij heeft op het kantoor met niemand contact, behalve met zijn collega, die leunend tegen de deurstijl vaak minutenlange verhandelingen mag aanhoren over de meest uitlopende onderwerpen. Wie is die man en waarom is hij zo op zichzelf?

Ten Brink heeft zich uitgebreid gedocumenteerd over het ijkwezen. De traditie en de onvermijdelijke overgang naar het digitale tijdperk. Een interessant stukje geschiedenis. De kracht van deze bijzondere roman schuilt in de sfeer die hij woord voor woord, zin voor zin langzaam opbouwt. Beklemmend, geheimzinnig en met zwarte humor. Waarom verschijnt Dijk niet op zijn afscheidsreceptie, maar wel in de dromen van de verteller?

“De droom kwam nacht na nacht terug en er was op het eerste gezicht niets vreemds mee aan de hand. Het regent. Ik loop over een lange kade langs een donkere gracht. De gracht wordt hier en daar verlicht door lantaarns die op een regelmatige afstand van elkaar staan. Voor mij uit loopt een man. Steeds wanneer de gedaante in een lichtkring stapt, zie ik hem heel even iets beter. (...) Ik ken die man.”

Een boek met een verrassend slot, dat me lang zal bijblijven.


daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur