Anke"Dat is toch een kinderboekenschrijver. Is tie nou ineens voor volwassenen gaan schrijven? Ik weet niet of dat wat kan zijn". Dat horen wij wel vaker in onze praktijk, zou dr. Zielknijper hebben gezegd. Inderdaad, auteurs die vrijwel uitsluitend schrijven voor jongeren, worden ook door critici vaak bevooroordeeld en argwanend benaderd als er van hen een serieuze, literaire roman verschijnt. Jammer, maar de verrassing ligt altijd op de loer.

Gerbrand Bakker brak door met het prachtige Boven is het stil. Zijn collega Jaap Robben verbaasde velen met zijn nationale, maar vooral internationale succes van het aangrijpende Birk, een van mijn favoriete titels van de afgelopen jaren. Zij bezigen een heldere, eenvoudige stijl, die nergens kinderlijk of kinderachtig is. Integendeel. Vakmanschap van de bovenste boekenplank.

Anke Kranendonk is een populaire schrijfster van meer dan honderd kinder- en jeugdboeken. Daarnaast werd zij ook bekend door gastrollen in Goede tijden, slechte tijden en Goudkust. Speelde de hoofdrol in de VPRO-serie Buurman Bolle en heeft een eigen toneelgezelschap. Ze had een bijzondere jeugd. Haar ouders waren lid van De Pinkstergemeente en dat domineerde haar jonge jaren. Zoals vaker in de Nederlandse literatuur bleek dit ook de inspiratiebron voor haar – autobiografische - roman Altijd vrolijk (Marmer paperback 365 blz. € 19,95).

Haar alter ego heet Aaf van Pommeren, die opgroeit in een gewoon, protestants gezin aan de rand van een klein dorp. Hun enige uitje is de tocht in een Lelijke Eend naar opa en oma in de Achterhoek. Onderweg hebben zij altijd veel plezier en zingen uit volle borst het reclameliedje voor de Deux Chevaux: "We hebben een eendje dat woont bij ons in. Een lelijk eendje voor het hele gezin..."

Zij wonen aan de oever van een meer, dat op Aaf een grote aantrekkingskracht heeft. Haar vader geeft haar zwemles en moedigt haar aan. Hierin schuilt een basis voor de rest van haar leven. Ooit zal ze een groot kampioene worden. Wanneer zij zes jaar oud is, bekeren haar ouders zich tot de Pinkstergemeente. Hun huis is regelmatig vol broeders en zusters. In het meer worden zelfs nieuwe gemeenteleden gedoopt.

Aaf doet trouw mee, maar er schuurt iets. Dit is toch niet wat zij wil. Zwemmen naar de boei in het midden van het meer, dàt is onvoorwaardelijke vrijheid. Keert zij zich uiteindelijk af van het geloof, van de gemeente, van haar ouders als zij begin jaren tachtig gaat studeren aan de Sportacademie in Amsterdam? Ze belandt in de wereld van hippies, vrije seks, anarchie en krakersrellen. Hier kan zij loskomen van God, maar hij blijkt haar enige houvast.

"Het gevaar van deze muziek school in de teksten. Las je ze achterstevoren, dan bleek het godslasterlijke taal te zijn. Je moest zo op je hoede zijn om de duivel niet binnen te laten. Anders was je weer verder van de volmaaktheid verwijderd en kon je feitelijk weer van voren af aan beginnen."

Toen ik – op verzoek van de uitgever – aan dit boek begon, vroeg ik me af of ik wel tot de doelgroep behoor. Is dit een typisch "vrouwenboek"? Misschien. Ik heb er veel leesplezier aan beleefd. Vlot geschreven, soms hilarisch maar ook vaak ontroerend, herkenbaar, kortom een mooi boek. Waargebeurd. Een aanrader voor een breed publiek.

Anke Kranendonk signeert Altijd vrolijk op woensdagmiddag 23 december tussen 14.00 en 15.30 uur bij Nauta Boek. U bent van harte welkom. Tot dan.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur