Zomaar ineens last van geen zin in lezen. Hoe kan dat? Teveel gelezen en een veel te groot aanbod van nieuwe titels? Zou kunnen. Even rust kan ook geen kwaad. Dat maakt je “harde schijf “ vrij voor nieuwe indrukken. Natuurlijk heb ik wel gelezen. Alle weekendedities van de dagbladen, de opiniebladen, vaak ook Libelle, Margiet (!) en verder wat mijn nieuwsgierigheid en belangstelling blijft prikkelen. Staan er boeken in die we per se in de winkel moeten hebben, wat hebben we eventueel gemist of is het terecht overgeslagen… Slaan we een flater als een boek niet meteen voorhanden is?  En altijd speurend naar bijzondere uitgaven. Je komt nooit los van je vak. Voer voor psychologen.

Jarenlang stond er in onze slaapkamer een boekenkastje met daarin o.a. alle Bommelpockets. Ik ben een liefhebber en verzamelaar. Als ik niets meer had te lezen, pakte ik blindelings zo’n pocket en herlas voor de zoveelste keer een avontuur van Tom Poes en Olie B. Bommel. Nog steeds kan ik moeiteloos uit een aantal ijzersterke verhalen citeren. “ En noem mij geen meneer! Ik ben geen minvermogende!” (“Bovenbazen”). “…want van hieruit worden sinds onheugelijke tijden eb en vloed geregeld”. (“De tijwisselaar”). Ooit voerde ik een ongelijke strijd met Harry de Graaf wie het meest van Toonder kon citeren. De tekenaar maar vooral de schrijver Marten Toonder heeft mij sterk beïnvloed. Nuchter en spiritueel, serieus en humoristisch. Ook zijn persoonlijk leven is buitengewoon interessant. Onlangs verscheen een bundel zeer persoonlijke gesprekken die hij in de laatste jaren van zijn lange leven voerde met Robin Lutz, “Marten Toonder, een heer vertelt” (Synthese paperback € 19,50).

Veel collega’s in het boekenvak vinden de afgelopen Boekenweek mislukt. Minder omzet, geschenk slecht ontvangen. In mijn vorige “Daan leest” was ik er wel positief over, maar ook ik ben van mening dat het evenement aan herziening toe is.
Landelijk was het essay “Good Luck” wel een succes. Het prachtig verzorgde, gebonden boekje samengesteld en geschreven door Christine Otten & Erik Kessels is een onvergetelijk juweeltje. Nostalgische kleurenfoto’s vormen het decor van het korte verhaal over een vrouw die aan het eind van haar leven op zoek gaat naar haar natuurlijke moeder. De Boekenweek is allang voorbij, maar van dit fraaie werkje is nog beperkte voorraad. Kost maar zes euro.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur