Familie               Vondel
 

Twee totaal verschillende boeken bepaalden de afgelopen dagen mijn leesplezier. Voor mijn column had ik eerste instantie gekozen voor het debuut van de Fins-Zweedse auteur Philip Teir, dat door de buitenlandse critici jubelend werd besproken. De Nederlandse uitgever heeft hoge verwachtingen, want zij kwalificeren deze roman als "het Europese antwoord op Jonathan Franzen." Dat belooft wat.


De openingszin van Familie (Ambo-Anthos paperback 327 blz. € 19,99) is meteen raak. Simpel en humoristisch: "De eerste fout die Max en Katriina die winter maakten – er zouden er in de aanloop naar hun scheiding nog vele volgen – was de hamster van de kleinkinderen invriezen." De toon is gezet en mijn nieuwsgierig geprikkeld.

De familie van de centrale hoofdfiguur Max Paul is op het eerste gezicht een liberale, modale Scandinavische droom. Max is een gerenommeerd socioloog, die beroemd werd met zijn studie over het huwelijksleven in Finland. Zijn echtgenote Katriina heeft een leidinggevende functie in een ziekenhuis. Hun volwassen dochters wonen in een mooi appartement in het centrum van Helsinki.

Max' zestigste verjaardag moet volgens Katriina uitbundig worden gevierd, maar Max ziet een aantal zekerheden in zijn leven langzaam kantelen. Publiceren doet hij al jaren niet meer en hij komt steeds losser van zijn gezin. Als hij wordt geïnterviewd door de jonge journaliste Laura, die een voormalige studente van hem blijkt, begeeft hij zich op een hellend vlak. Zijn gepolijste leventje vertoont steeds meer haarscheurtjes. Wil hij haar versieren?

" 'Max?' 'Ja?' 'Zijn wij hier om te werken, of heb je me hiernaartoe gebracht om me te verleiden?' Hij had die vraag op vele manieren kunnen beantwoorden en kwam achteraf op meerdere alternatieven die passender waren geweest, maar Max had geen tijd om na te denken, en dus deed hij het enige wat in hem opkwam, het enige wat hij kon doen: hij deed alsof hij haar niet had gehoord."

Het verhaal behelst veel meer dan de relatie van een oudere man met een jonge vrouw. Het gaat over kunst, de Occupybeweging in Londen, de natuurramp op de Filipijnen maar in de kern over Max en zijn vrouw, hun kinderen, kleinkinderen en hun sociale omgeving. Herkenbaar, helder geschreven en met veel onderkoelde humor. Aanrader.

                                                       *

Kleinkunstenaar Frank van Pamelen is op Texel bekend geworden door zijn optredens in Klif 12 en tijdens Broadway in Den Hoorn. Een taalvirtuoos, die zijn publiek achteloos verbaast en misleidt met woordgrappen en spelletjes. Soms wat flauw, maar meestal verrassend en intelligent. Hij is tekstschrijver, maakt theaterprogramma's en werkt voor kranten, radio en televisie. Nou dan kan een boek er ook nog wel bij!

De wraak van Vondel (Ambo-Anthos paperback 335 blz. € 19,99) is een literaire, historische thriller in het genre van De Da Vinci Code. Van Paemelen is een belezen man, die niet alleen goochelt met hedendaags Nederlands, maar geraffineerd speelt met oude dichters en schrijvers. Het verhaal is gesitueerd in het centrum van Amsterdam, achttien uur voor de troonwisseling. Origineel vervlecht hij bestaande personen, zijn fictieve personages èn literaire karakters uit Adriaan & Olivier van Leonard Huizinga.

Uiteraard komen er veel leuke grappen en woordspelingen voorbij ("Homerus en homerun schelen maar één letter"). Een mysterieuze moord, cryptische dichtregels, een geheim genootschap, een eeuwenoud complot, een aanslag op Willem Alexander zijn de basis- ingrediënten van deze spannende thriller, die balanceert op de grens van persiflage en satire. Een geslaagd debuut voor liefhebbers van diverse pluimage. Lezen!
 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur