Brijs-3  Twintig jaar geleden beleefden Carry en ik drie fantastische weken op Curaçao. Wij werden overrompeld door dit prachtige eiland, de bijzondere natuur, het heerlijk zwemwater, de vriendelijke bevolking en als extraatje een verrassend jazzweekend met topartiesten op een tropisch strand. Vol onvergetelijke indrukken kwamen wij dolenthousiast thuis. “We gaan absoluut nog een keer terug!”

Dat is er om veel verschillende reden nooit meer van gekomen, maar de belangstelling voor Curaçao is altijd gebleven. Je volgt het nieuws. Op dit moment van schrijven werd het aftreden van de huidige Curaçaose regering bekend gemaakt! Ik herlas destijds meteen de prachtige roman Dubbelspel van Frank Martin Arion. Bovendien zijn er nog al wat Texelaars die er regelmatig verblijven, al dan niet in een eigen onderkomen, waardoor Curaçao vaak ter sprake komt. Voor onze boekwinkel staat Het lezende meisje, een bronzen beeld dat is gemaakt door de Curaçaose kunstenaar Hortense Brouwn.

De nieuwe roman Maan en Zon van de succesvolle Vlaamse auteur Stefan Brijs speelt geheel op Curaçao (Atlas Contact paperback, 269 blz. € 19,99). Hij opent dit boek met een citaat van de lokale auteur Tip Marugg: “De vrouwen hier zijn altijd sterker dan de mannen. De vrouwen houden stand. De mannen mogen hun zaad storten en wat rondrijden in hun glimmende auto’s. Dat is alles.”

Zo’n glimmende auto, een Dodge Matador siert het omslag. Deze Amerikaanse bolide, die je nu alleen nog op Cuba aantreft, staat centraal in het leven van drie mannen: Roy, zijn zoon Max en zijn kleinzoon Sonny. Onderwijzer broeder Daniel een donkere man, geboren en getogen op het eiland is de verteller. Bewonderenswaardig zoals Brijs zich heeft ingeleefd in dit personage. Realistisch en overtuigend.

Op een septemberochtend in 1961 laat taxichauffeur Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. De jongen is talentvol en droomt ervan onderwijzer te worden. Broeder Daniel gelooft in hem en steunt hem. Roy denkt daar totaal anders over. Zijn zoon moet ook taxichauffeur worden en daarmee basta. Toch zet Max door, maar veertig jaar later blijkt dat er niets van terecht is gekomen.

In 2001 reist Max naar Nederland met een bijzondere missie. Broeder Daniel vermoedt wat er aan de hand is, maar wordt door Max, die net zo goed kan liegen en fantaseren als zijn vader, in het ongewisse gelaten. In een doorwaakte nacht, in afwachting van bericht van Max vanaf Schiphol, overdenkt hij zijn bijzondere band met de familie Tromp. In flashbacks passeren de gebeurtenissen van afgelopen veertig jaar.

Hun geschiedenis wordt bepaald door een gemeenschap die gevangen zit tussen traditie en vernieuwing, tussen vroeger en nu. Het gaat over generatiestrijd, maar vooral over afkomst en armoede, eer en bedrog. Een verhaal over vaders en zonen en de ziel van dit eiland.

Max probeert door verkoop van lootjes (illegaal) wat bij te verdienen. Als hij wordt betrapt, moet hij samen met zijn ouders in gesprek met broeder Daniel, die tracht te bemiddelen.

De reacties van de ouders konden niet méér tegengesteld zijn. Myrna schudde verslagen haar hoofd. Roy zei nonchalant: ‘Dat hoeft toch ook niet. Waarom zou hij moeten blijven studeren? Hij kan toch…’ ‘Ik word onderwijzer!’ verhief Max opeens zijn stem naar zijn vader. ‘Ik ga niet in die stomme taxi van jou rijden!’ ‘Onderwijzer?’ reageerde Roy gepikeerd. “Onderwijzer? Jij wordt helemaal geen onderwijzer. Hoe kom je daar nou bij?’”

De grote sociale-economische problemen op Curaçao leidden op 30 mei in 1969 tot een rampzalige opstand in Willemstad. Letterlijk en figuurlijk de grote ommekeer, die uiteindelijk resulteerde in grotere contrasten onder de bevolking. Nog meer armoede tegenover corruptie, drugshandel en falend bestuur.

Brijs levert opnieuw een literaire topprestatie. Spelenderwijs verweeft hij de kleine geschiedenis van zijn personages met de grote geschiedenis van Curaçao tot een aangrijpend geheel. Aanrader! 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur