Voor het eerst in mijn lange loopbaan was ik niet in onze winkel present bij de opening van de Boekenweek. Met een stapeltje boeken en een ieder een tandenborstel waren wij voor een korte vakantie vertrokken naar Madeira. Genoten? Jazeker, dank u wel. Toch kon ik mijn gedachten maar moeilijk losmaken van het fenomeen Boekenweek, inmiddels nummer zesenzeventig. Er is waarschijnlijk geen branche in Nederland die zoveel vrije publiciteit weet te generen als het boekenvak. De CPNB (collectieve propaganda voor het Nederlandse boek) weet de media uitstekend te bespelen en grote sponsoren binnen te halen zoals de Nederlandse Spoorwegen.

Die publiciteit is vaak overrompelend en verwarrend. “Wanneer begint die Boekenweek nou precies of is tie al voorbij?” En dan duurt die week ook nog eens tien dagen! Natuurlijk zijn we blij met het succes, maar overdosis en overkill dreigt. Voor een groeiend aantal mensen telt helaas alleen het gratis treinkaartje en is het geschenk (dat de boekwinkel overigens wel moet betalen) maar bijzaak. Jammer.

Gelukkig zijn er veel lezers voor wie de Boekenweek nog steeds bijzonder is en het leesplezier voorop staat. In ons stapeltje zat natuurlijk ook het geschenk De kraai door Kadar Abdolah. Voor mij een juweeltje, dat mede door de bijzondere stijl van de schrijver een uniek tijdsdocumentje is.

Onze reisbibliotheek was zeer divers:  Haantjes van Kluun. Vlot geschreven, maar flauw en oubollig. Satire? De personen zijn slechts karikaturen. Daarentegen erg genoten van Zomerhuis met zwembad door Herman Koch.
Boeiend, geloofwaardig en aansprekende karakters. Zijn humor is sprankelend,   de ondertoon serieus. Vervolgens Contract een thriller van het Zweedse schrijversechtpaar Lars Kepler. Spannend, realistisch, grof, klassieke muziek en antieke violen(!), internationale politiek, wapenhandel, kortom een “lekker”boek.

Maar ook de eigenzinnige familieroman Het kabinet van de familie Staal door Yolanda Entius  is aangrijpend. In één ruk uitgelezen. Het eind vind ik niet sterk, toch een aanrader. Onvergetelijk is beslist De witte tijger, bekroond met de Booker Prize, geschreven door Aravind Adica. Een rauw en venijnig verhaal over het moderne India. Pijnlijk, geestig en kwaad. Misschien wel beter dan “SlumdogMillionaire”.

Tot slot de laatste van het stapeltje: een ontroerend op ware feiten gebaseerd boek over een Joods meisje dat door haar ouders wordt ondergebracht in een Zeeuws pleeggezin om te ontkomen aan deportatie naar een concentratiekamp. Parnassia (Artemis paperback € 19,95) van Josha Zwaan is beklemmend en verrijkt je inzicht. Het is vanuit vrouwelijk perspectief geschreven, maar niet typisch een “vrouwenboek” (ik hou niet zo van die terminologie).  Hoewel ik zeker weet dat het de lezers van Haar naam was Sarah bijzonder zal aanspreken.

En denk nou niet dat ik in de vakantie alleen maar heb gelezen…..

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur